5 redenen om Fourneau Saint-Michel te bezoeken
11
apr
2016
Door Emilie Batter 11 april 2016 Categorieën Eten en drinken, Met het gezin, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar
In de vallei van de Masblette, middenin het bosmassief van Saint-Hubert, bevindt zich het domein Fourneau Saint-Michel. Hier wordt de landelijke architectuur uit de streek bewaard. Tijdens een wandeling in dit openluchtmuseum, hebben jong en oud ogen te kort om de authentieke gereconstrueerde huizen in detail te bekijken. Daarnaast valt er nog heel wat anders te beleven! Er zijn animaties waar heel de familie van kan genieten: demonstratie van oude ambachten, straatkunsten, natuuractiviteiten, speeltuin …
tE WINNEN!
Te winnen: 10*2 toegangstickets voor het openluchtmuseum
of het boek “Impressions d’Ardenne”
Wedstrijd van 25/03/2016 tot 25/04/2016
Hierbij 5 redenen (en er zijn er nog meer) om naar Fourneau St-Michel te komen.
L’Auberge du Prévost
Deze vakwerkboerderij uit de 18e eeuw stond oorspronkelijk in het dorpje Journal. Vandaag kan men er lekkere streekgerechten proeven. Er zijn twee mogelijkheden: in het restaurant wordt de traditionele streekkeuken geserveerd terwijl men in de brasserie kan smullen van Ardense charcuterie en proeven van een lekker streekbier. Bij een etentje in de Auberge du Prévost word je vast gecharmeerd door de prachtige rustieke architectuur. Het houten dakgebinte van dit imposante etablissement is een echte blikvanger!
Terug naar grootmoeders keuken
In de streekkroeg Al Pèle kom je terecht in de Ardennen anno 1900. In het warme sfeervolle interieur (her)ontdek je de traditionele keuken uit die tijd. Omeletten en andere eenpansgerechten worden hier “Al Pèle”, Waals voor “in de pan”, opgediend.
In dit rustieke decor is het niet moeilijk om je in te beelden hoe onze voorouders, na een zware werkdag, van hun eenvoudig avondmaal genoten. Klompen, kookpotten, geruite tafeldoeken en een oude kast vol ouderwetse spulletjes, … je droomt hier vanzelf weg naar grootmoeders tijd. Babbelende mensen, oude recepten die worden uitgewisseld, gezelligheid troef! Vergeet in Al Pèle zeker niet te proeven van een “Lessai d’gatte”! Laat je niet vangen, het is geen geitenmelk, maar een veredeld bier waarvan het recept van generatie op generatie geheim wordt gehouden.
Allerlei activiteiten
Van april tot november, is er heel wat te beleven op het domein. Klein en groot vallen van de ene verbazing in de andere bij het ontdekken van het dagelijkse leven van hun voorouders. Het straattheaterfestival Mai’li Mai’lo, dat in 2010 het licht zag, is uitgegroeid tot een echte publiekstrekker. Een heel weekend lang is het domein het decor van dansers, marionetten, acrobaten en andere straatkunstenaars. Hedendaagse kunst geïntegreerd in een authentiek kader, fantastisch om mee te maken!
21 juli is een hoogdag met het feest van “Les Djins d’amon nos ôtes”(de mensen van bij ons). Het domein gonst dan van bedrijvigheid met vakmensen die ambachten uit vervlogen tijden demonstreren. Je maakt er kennis met mandenmakers, wasvrouwen, klompenmakers en andere vakmensen. En ook op elke zomerzondag wordt er artisanaat en stielkennis van weleer getoond. Een geweldige kans om weg te dromen in de tijd dat er nog geen tv, auto of laptops bestonden. Een cultuurschok voor de een, nostalgie voor de ander!
De landelijke architectuur van vroeger
De typische boerderijen en vakwerkhuizen uit de streek ten zuiden van Samber en Maas scheppen een nostalgische sfeer. Het lijkt dat de tijd hier is blijven stilstaan, de school, waar het klaslokaal nog intact is, de kapel, de smederij en ook de wasplaats waar het lijkt alsof het geklets van de wasvrouwen nog weerklinkt. Elk gebouw is ingericht op authentieke wijze en bevat een uitgebreide collectie meubelen en gebruiksvoorwerpen. Het enige dat ontbreekt, is de geur uit grootmoeders keuken! In uw verbeelding knikkeren de kinderen er na school,, halen ze snoepjes voor een cent bij de kruidenier en vult de boer zijn schuur met hooi.
Beschermde natuur
Het domein heeft een fantastische biodiversiteit. De ongerepte natuur is een paradijs voor enkele beschermde planten- en insectsoorten. Al 40 jaar krijgen gebouwen hier een tweede leven. Minutieus worden ze steen per steen heropgebouwd en ook de boerenbuiten uit die tijd wordt heraangelegd. Gedreven werknemers zorgen voor het aanplanten van hagen en moestuinen als vroeger. Beemden en bosranden waren heel belangrijk voor de biodiversiteit. Bedreigde dier- en plantensoorten krijgen zo beetje bij beetje hun biotoop terug.