Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Mudia in Redu, kunst in Belgisch Luxemburg

18
jan
2019

Door 18 januari 2019 Categorieën Bewegen Geen commentaar

Redu « for everyone » – Een ludieke duik in de wereld van de kunst

Ontdekken

Mudia: 300 originele werken, 7 eeuwen van kunst, 46 artistieke bewegingen, 20 zalen, 4 etages die toegankelijk zijn voor PBM (personen met beperkte mobilteit)!

Voor iedereen en net even anders

Het nieuwe concept van Mudia is magisch! Modern, met multimedia snufjes en ludieke interactieve tools! Geschikt voor jong en oud!

© O. Lefèvre

Grote namen

Ben je in Redu, in het bekende boekendorpje, gelegen in de streek van de Lesse? Dit mooie riviertje kronkelt door deze prachtige heuvelachtige en groene omgeving. Een ideale plek voor liefhebbers van natuur, rust en kunst!

 

© O. Lefèvre

Brueghel, Véronèse, Rodin, Daumier, Picasso, Giacometti, Munch, Kandinsky, Warhol…maar ook Ardense naturalisten zoals Raty of Heintz met expressionistische trekjes. Andere Belgen die over de hele wereld bekend zijn: Magritte, Alechinsky, Spilliaert, Van Dongen, Wouters, Hergé, Franquin…. Ze zijn er allemaal, in de intimiteit van dit grote huis waarin je je thuis voelt als in een atelier van een kunstenaar. Elke 3 à 4 jaar zullen er andere grote namen tentoongesteld worden om het aanbod voor de bezoeker te vernieuwen.

Elke kunstenaar heeft in zijn tijd en in zijn wereld zijn eigen opvatting over kunst en schoonheid. Maar wat is kunst en wat is mooi? Moet de kunstenaar de realiteit reproduceren, of hem ontvluchten? Moet hij bewegen, kritiseren of provoceren? Is kunst serieus? Al deze vragen vinden hun antwoorden in Mudia, maar wel in een ontspannen sfeer. Je hebt geen kennis van kunst nodig en geen smaak voor filosofie. Relax, je zult veel leren en vooral veel plezier hebben.

Ongezien

Laten we MUDIA binnengaan (Musée didactique de l’Art) dat is gevestigd in een voormalige pastorie, naast het toeristische informatiekantoor van Redu. In de shop, die al uitnodigt tot rondneuzen, krijgen we een toegangsbewijs met een QR-code. Als je die scant geeft ze toegang tot de expozaal en tot informatie langs de route. Ook andere effectieve middelen worden gebruikt om de werken uit te leggen: korte teksten, video’s, quizzen, tijdlijnen, kleuren, observatie- en geheugenspelletjes, ongebruikelijke objecten, anekdotes, etc… Leren al deze inventieve en interactieve “tools” je de werken te lezen? Ze leggen de focus op de belangrijkste stromingen van de kunst.

© O. Lefèvre

Kunst en technologische knowhow

En het hoogtepunt, nooit ergens anders gezien: de eigenaar van het museum wilde zichzelf een plezier doen en de bezoeker aan het lachen maken door van een Belgisch bedrijf een geanimeerd werk van Jeroen Bosch te bestellen! In Redu kun je dit belangrijke werk ontdekken door het aan te raken! Men noemt dit een nieuwe vorm van kunst: “motion design”, een subtiele mix van cartoon- en computer-gegenereerde technieken. De talrijke personages die Bosch heeft bedacht komen in beweging en vertellen je hun verhaal!

Vergeet niet, Mudia geschikt is voor het hele gezin! Kinderen kunnen een animatiefilm bekijken met personages uit de schilderijen die onder andere de evolutie van artistieke bewegingen voorstellen!

Praktisch

Mudia (Musée Didactique de l’Art)

Place de l’Esro, 61,  6929 Redu

www.mudia.be

+32(0)61/51 11 96

Gastronomische en literaire cafetaria. Terras met prachtig uitzicht

Blik op de Ardennen 

Meer lezen over Mudia? Download gratis het nieuwe nummer van Blik op de Ardennen !

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *