Verschillende bieren van de Mooiste Dorpen van Wallonië
8
sep
2017
Door Pascale Ghislain 8 september 2017 Categorieën Eten en drinken, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar
Onlangs hebben we op onze facebookpagina Belgisch Luxemburg een wedstrijd gelanceerd met als prijs een koffer vol met bier. Deze prijsvraag was een groot succes! De bierkoffer met bijbehorend bierglas werd ons aangeboden door de vereniging “de Mooiste Dorpen van Wallonië”. In de koffer zaten 5 verschillende soorten bier die gecreëerd zijn voor 5 mooiste dorpen.
Dit artikel laat u de bijzonderheden van elk van deze 5 brouwsels ontdekken, en ook van nog 2 andere bieren die gebrouwen worden in 2 andere Mooiste Dorpen. De ene in Mirwart, het dorp dat onlangs het label kreeg, en het andere in Wéris, een nieuw bier dat simpelweg “La Wérisienne” is genoemd.
Deze twee bieren kunt u ter plaatse proeven na een uitstap in onze magnifieke Ardennen en Famenne. En voor wie de bierkoffer niet gewonnen heeft, niet getreurd! De koffer is te koop in Crupet waar de hoofdzetel van de vereniging Mooiste Dorpen van Wallonië gevestigd is. (www.beauxvillages.be).
Een vereniging voor de waardering van een erfgoed en een streek
De vereniging van de « Mooiste Dorpen van Wallonië » ondersteunt het behoud van het lokale erfgoed en ontwikkelingen in de streek. Ze helpt bewoners bij het opzetten van evenementen (begeleide wandelingen, workshops, etc.) en bij de promotie van streekproducten en lokale ambachten die de identiteit van het dorp voorop stellen.
Onze provincie Luxemburg telt 8 Mooiste dorpen die zich onderscheiden door hun combinatie van architectuur en het omliggende landschap. Ze zijn verdeeld over de verschillende geografische gebieden: de Ardennen, de Famenne en Lotharingen.
Découvrir en vrai
Ontdek de Mooiste Dorpen in het artikel van ons tijdschrift Blik op de Ardennen n°18 van juni 2017.
De diversiteit van Belgisch Luxemburg
Van noord naar zuid komt u de volgende Mooiste Dorpen tegen:
In de tweetalige toeristische gids « de Mooiste Dorpen van Wallonië” vindt u inlichtingen voor wandelingen, fietstochten, evenementen en bezienswaardigheden. En naast deze gids en de website is er de gratis applicatie “Beaux villages” waardoor u allerlei informatie binnen handbereik heeft zoals streekproducten, restaurants, enz.
Terug naar de mout en de hop
Bier maakt onderdeel uit van ons verleden. Er bestonden een groot aantal brouwerijen op het platteland. Logisch, zult u denken, want er was veel graan, hop en water, de belangrijkste ingrediënten om bier te maken. Al deze micro-brouwerijtjes verdwenen beetje bij beetje. Maar gelukkig komen er vandaag de dag elk jaar weer nieuwe bij en leeft deze traditie van zelf bier brouwen weer helemaal op. In Belgisch Luxemburg tellen we er 22, en worden er rond de honderd verschillende soorten bier gebrouwen. Tegenwoordig richten jonge brouwers zich niet op directe winst maar hechten ze meer waarde aan verkoop dicht bij huis (korte circuit) en proberen ze dezelfde hop te kweken die vroeger werd gebruikt (net als in Duitsland en het Noorden en Oosten van Frankrijk). Ditzelfde geldt ook voor de gerst, een graan dat uitvoerig wordt bestudeerd in het Waals centrum voor agronomisch onderzoek (http://www.sillonbelge.be/archive/d-20170712-3FTLZJ).
Vanaf 11 september j.l. kunt u in het voor u dichtsbijzijnde Maison du Tourisme ons nieuwe nummer van Blik op de Ardennen (n°19) krijgen! In deze nieuwste editie is er een artikel gewijd aan gepassioneerde brouwers uit de provincie. En ook is er een nieuwe wedstrijd.
De Mooiste Dorpen en hun bier
Bier reflecteert de geschiedenis en de smaak van een streek. De meeste van onze vijf bieren zijn “bières à façon”, ze worden gebrouwen in een grote brouwerij maar het recept is traditioneel en het bier en etiket zijn exclusief voor die streek. Eén van de bieren is een abdijbier.
- St Hadelin (Celles) : St Hadelin is de patroonheilige van Celles. Dit blonde bier heeft een alcoholpercentage van 6% en wordt geproduceerd door “la Brasserie de la lesse”.
- Het bier van Soiron werd gecreëerd ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van het dorp in 2005. Dit troebele blonde bier met lichte bruis heeft een etiket dat werd ontworpen door , Belgisch illustrator. Brasserie Grain d’Orge in Hombourg. Alcohol: 6%
- « Bière des Veschaux » (Sohier) : dit blonde bier neigt richting amberbier. Het wordt gebrouwen in de brouwerij van Bouillon. Alcohol: 7%
- La Carmelle (Soulme) inaugureerde het broederschap “La Carmelle” in 2010. Dit bruine bier met ivoorkleurig schuim wordt gebrouwen in « la brasserie la binchoise ». Alcohol: 7%
- Val Dieu Grand Cru (Clermont) – Abdijbier gebrouwen in de « Abbaye du Val-Dieu ». Het is een donkerbruin bier zoals monnikenbier. Alcohol: 10,5%
- Nieuw in 2017: « La Wérisienne ». Gebrouwen in de brouwerij « Grain d’orge ». Het is een blond bier met een alcoholpercentage van 7,5 %.
- « Le Semeur » wordt gebrouwen in brouwerij « Caulier » voor het dorpje Mirwart. Dorpsbewoners drinken het op zondagochtend in de dorpszaal. Alcohol: 6,2%.