Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

5 cadeautips, « made in Belgisch Luxemburg » !

20
nov
2015

Door 20 november 2015 Per categorie Geen commentaar

Kerstmis staat over een goede maand voor de deur en Sinterklaas is met zijn stoomboot al in het land. De laatste bestellingen voor alle brave kinderen worden gedaan. In deze tijd van mondialisering leek het ons interessant om een paar cadeautips te geven van producten uit onze eigen streek. Hier leest u onze selectie. Heeft u andere ideeën? Laat het ons onderaan dit artikel weten.  

 

1nl

 

Aangezien de feestdagen eraan komen geven we ook een aantal leuke producten van eigen bodem weg !

 

1) Ardennes Toys

www.ardennestoys.com

Elk kind speelt wel eens riddertje in zijn zelf bedacht middeleeuws kasteel. Ver van het moderne speelgoed op computer, tablet of andere schermen, die tegenwoordig wel erg veel plaats innemen in een kinderdag (ongeveer 3 uur volgens bepaalde peilingen!), heeft Ardennes Toys in Fauvillers in 2012 innovatief speelgoed ontworpen: houten constructiespeelgoed, 100% « made in de Ardennen ».

Ardennes Toys

Het principe ? Natuurlijke onderdelen die onderling in elkaar passen en waarmee oneindig veel middeleeuwse bouwwerken gemaakt kunnen worden. Het kasteel van Ardennes Toys werd in 2013 gekozen tot speelgoed van het jaar, en ontwikkelt de fantasie van kinderen. En ook al wordt alles in België gefabriceerd, de prijs blijft competitief met de grote internationale speelgoedmerken. Dus waarom niet eens proberen ?

Pierre Maréchal en Benjamin Ramlot – directeur en designer van Ardennes Toys

Ardennes Toys biedt een gamma van 18 kastelen en uitbreidingen. De kastelen hebben namen van oude heren en plaatsen van de streek, zoals het kasteel van Godfried, de brug van Cordemoy, het kasteel van Siegfried de dappere (de originele namen zijn in het Frans)… Op deze manier is de geschiedenis van Belgisch Luxemburg in het speelgoed geïntegreerd.

 

In het volgende nummer van het tijdschrift Blik op de Ardennen van half december vindt u een artikel over Ardennes Toys.Klik hier om deel te nemen

2) Mooie boeken van Uitgeverij Weyrich

http://weyrich-edition.be/

Uitgeversfirma « Olivier Weyrich », gevestigd in Longlier, is in de loop der tijd één van de belangrijkste uitgeverijen van België geworden. En niet zonder reden. Het huis is gespecialiseerd in mooie werken, en de boeken spreken in woord en beeld over de te ontdekken en te bewonderen Ardennen. De voor de feestdagen relatief laatst verschenen uitgaven over de Ardennen zijn:

Walter Barthélemi laat u via deze kalender met schitterende foto’s zijn passie voor de Ardense flora en fauna zien.

3) Kerstbieren van Belgisch Luxemburg

Belgisch Luxemburg is een brouwersprovincie met 17 brouwerijen. Hele bekende, zoals Orval of Achouffe, of intiemere, zoals Oster, Inter-Pol in Houffalize of Saint-Monon in Nassogne. Meerdere van deze brouwerijen bieden Kerstbier aan :

  • de Brouwerij van Achouffe: de « N’ice chouffe », een bruin kerstbier, licht gehopt en zeer evenwichtig van smaak, gekruid met tijm en curaçao.
  • de Brouwerij van Bastogne: sinds deze herfst 2015 bestaat « Ardenne Givrée », een amberkleurig bier van 8%, warm en rond, licht gekruid.
  • de Brouwerij van Bouillon: de « Spéciale fêtes », een bruin bier van 8,5%, pure mout met een lichte karamelsmaak.
  • de Brouwerij Fantôme van Soy (Érezée): de « Fantôme Spéciale Noël », een donkerbruin bier van 10%, sterke smaak van karamel en gebrande mout.
  • de Brouwerij Millevertus van Tintitgny: de « douce vertus de Noël ». Als dit bier deze winter bevalt, zal het heel het jaar door gebrouwen worden en de « traditionele » douce vertus vervangen. De versie van 2015 van dit bruine bier van 7% is sterk van karakter, gekruid met sinaasappelschil.

kerstbieren

  • de Brouwerij van Rulles: de « Rulles Meilleurs Vœux » heeft een dichte textuur met duidelijk aanwezig graan. Vleugjes zoethout en ijzerkruid geven het bier een frisheid.
  •  de Brouwerij Sainte-Hélène: de « prime de fin d’année » van 8,5%. Roodgekleurd blinkend bier. Licht in de mond, de subtiliteit van hop vermengd met een vleugje karamel, met een lichte zuurheid.
  •  de Brouwerij van Saint-Monon: een « spéciale fête », bruin van 8%, sterk gekruid met onder andere tijm.
  •  de Brouwerij les 3 Fourquets van Courtil: de Lupulus Hibernatus, een zwartgekleurd bier van 9%, gebrouwen met gemoute gerst van het type “pilsen” en met gebrande gerst. De gebruikte hopsoorten komen exclusief uit Slovenië. Aan het einde van de kooktijd voegt de brouwer wat kaneel toe. De nasmaak is wat zoetzuur en eindigt met een vleugje koffie.
Waar te koop ?

Deze speciale brouwsels zijn direct bij de brouwerij zelf te koop, of in bier gespecialiseerde winkels:

© FTLB – PWillems

– In Bouillon biedt de winkel « Marché de Nathalie » meerdere tientallen bieren, waarvan een deel van de schappen speciaal gewijd is aan Belgisch Luxemburg. Naast bier heeft deze compleet gerenoveerde winkel ook ruime keuze aan rum en whisky.

– In La Roche-en-Ardenne heeft « La cave du Vénitien » een ruim aanbod aan bieren en andere lokale producten om cadeaumanden mee te vullen.

 

4) Culinaire mandjes

Bij velen van ons bestaat de altijd succesvolle eindejaarstraditie om een naaste, vriend, kennis of collega een culinaire mand cadeau te doen. Een mand gevuld met allerlei lekkers van de streek.

© FTLB – PWillems

In Belgisch Luxemburg bestaan enkele winkels die hier hun specialiteit van hebben gemaakt:

5) Een weekend in de Ardennen

© FTLB – PWillems

En ten slotte is het meest traditionele eindejaarscadeau om iemand een verblijf in de Ardennen aan te bieden. Of het nu gaat om een verblijf tijdens de feestdagen of later in het jaar (Valentijn, Pasen, mei…), de hotels van Belgisch Luxemburg bieden vaak speciale arrangementen in het teken van wellness, gastronomie, ontdekkingen,…

Klik hier om te ontdekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *