Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

5 hoogtepunten van La Roche-en-Ardenne

19
mei
2016

Door 19 mei 2016 Categorieën Met het gezin, Mijn Ardennen, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

La Roche-en-Ardenne, een verleidelijke naam voor iedereen die naar de Ardennen wil. Gelegen in het hart van de provincie Luxemburg biedt dit kleine stadje gevarieerde activiteiten aan voor een dag, een weekend of een hele week. Bekijk hier mijn top 5! Plezier en ontspanning gegarandeerd!

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Top 5

Place du bronze, au centre de la ville FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Een stukje geschiedenis

Nederlands letterkundige Marie Adrien Perk roemde het stadje van Berthe (het spook! zie verderop!) al aan het eind van de 20e eeuw: « LA ROCHE is het centrum van een adembenemend panorama dat onuitwisbaar in het geheugen gegrift is van diegene die het geluk gehad heeft dat panorama te mogen aanschouwen. Nooit heb ik dit aangename oord verlaten met een ander gevoel dan grote spijt, dit oord dat begiftigd is met de meest uiteenlopende geschenken van de natuur en waar het uitstekend verpozen is. »

Dominee Perk schreef de eerste Nederlandstalige toeristische gids over de Ardennen en verbleef regelmatig in het stadje om de omgeving met al zijn geheimen te verkennen. Op de avenue de Hadja vindt u een monument ter nagedachtenis van deze pionier.     

En meerdere persoonlijkheden hebben in La Roche hun bagage gedeponeerd: Jacques Perk, zoon van Adrien, heeft er gedichten geschreven voor zijn geliefde Mathilde, een jongedame van La Roche; Victor Hugo maakte in 1862 een reis door de Ardennen van Verviers naar La Roche via Stavelot en Vielsalm. Zijn bezoek wordt bewezen door een schets van de ruïnes van het middeleeuwse kasteel.     

Goede Tip

Bent u geïnteresseerd in het leven van Victor Hugo? Ga dan naar Salmchâteau voor een wandeling van 7 km in het spoor van deze beroemde Franse schrijver.

=> klik hier voor meer informatie

 

Wat maakt dit Ardense stadje nu zo aantrekkelijk? We geven hier 5 redenen voor reizigers om La Roche-en-Ardenne te bezoeken.

 

1) Het feodaal kasteel en zijn spook

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Onmogelijk om te missen! Sinds de 9e eeuw torent het kasteel van La Roche trots uit boven de stad. Aanvankelijk stond er op de uitstekende rotspunt een Gallische burcht en daarna een Romeins fort (bewezen door de ontdekking van muntstukken met daarop de afbeelding van de keizers Domitianus en Constantijn II), en later maakten de Franken er een jachthuis van. In de 9e eeuw bouwde de graaf van La Roche, Adelard een kasteel op deze plek dat vervolgens in handen viel van de graven van Namen en Luxemburg.

Château du Moyen Age - SI La Roche

SI La Roche

Na diverse aanvallen aan het begin van de 17e eeuw, vooral van Franse kant, werd de plek versterkt en verbouwd tot een echte vesting. De tijd deed vervolgens zijn werk en het kasteel raakte in verval. Restauratiewerken werden voorzien in 1744 maar niet uitgevoerd. Het ooit zo prestigieuze bouwwerk werd een ruïne. Pas in 1995 kwamen door opgravingen verborgen geheimen aan het licht.

L'entrée du château FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

En wat is er vandaag de dag over van het kasteel? De torens, de schietgaten en de kerkers herinneren aan een middeleeuwse sfeer en zijn een mooi voorbeeld van militaire architectuur. Voegen we hier de zomerse evenementen aan toe zoals het middeleeuws weekend, valkerij en ambacht, dan weet u waarom een bezoek de moeite waard is.

Goede Tip

Voor meer informatie over de openingsuren, entreeprijzen, enz. -> klik hier!    

 

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Kasteelruïnes zijn geen ruïnes zonder een spook! Wie is hij of zij!? Ontdek het trieste verhaal van Berthe

Maison du Tourisme Houffalize - La Roche-en-Ardenne

Maison du Tourisme Houffalize – La Roche-en-Ardenne

Wilt u Berthe eens ontmoeten, tegelijkertijd met een klank- en lichtspel? Geniet van 9 juli tot 27 augustus 2016 om 22u in het centrum van de stad (quartier du Faubourg) van het schouwspel. De laatste dag is er vuurwerk als sluitstuk. (Let op, bij veel regen en wind verschijnt het spook niet)

2) Het museum van de Slag om de Ardennen en de oorlogsmonumenten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dan vooral tijdens de Slag om de Ardennen (december 44 – januari 45), kreeg La Roche het zwaar te verduren. Van het typische Ardense stadje bleef door bombardementen van geallieerden bijna niets over. Alleen het kasteel en de Sint Nicolaaskerk werden bij wonder gespaard!

La-Roche-J

Op 11 januari 1945 slaagden de Amerikaanse en Britse troepen erin om elkaar nabij het oude station van La Roche te bereiken (monument van de “Verbinding” bevindt zich aan de rue de la gare). Het ging hier om de GI’s van de 84e infanterie divisie en de Schotse 51e Highland divisie. Samen drukten de geallieerden beetje bij beetje de Duitse legers terug richting de grens van het Reich.

Wilt u alles weten over deze periode? Bezoek dan het museum van de Slag om de Ardennen!

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Het onderwerp? Het museum richt zich voornamelijk op het Britse leger van wie de acties tijdens het conflict vaak geminimaliseerd worden.

En er is nog meer: Gilles Bouillon, de eigenaar van het museum, beschikt ook over een ander museum toegewijd aan de « Battle of the Bulge ». Dit museum bevindt zich in Bras, niet ver van Bastogne. Het Bastogne Ardennes ’44 Museum

 

Wilt u meer weten? Hier vindt u een opsomming van oorlogsmonumenten (1940-1945).

  • Monument gewijd aan de 51e Schotse divisie, rue du Chalet bij het uitrijden van La Roche
  • Destroyer Tank « Achilles », eerste tank bij het binnenkomen van de stade, rue du Chalet
  • Plaat op de brug van de Ourthe (vernietiging van de brug door het Duitse leger op 8 september 1944), rue de la gare
  • « Mémorial de la Jonction », rue de la gare
  • Sherman Tank (US), Place du Gravier
  • Dodenmonument van de twee oorlogen, Place du Marché

 

3) Museum « Les grès de La Roche-en-Ardenne »

Een ware traditie in La Roche! Maar wat is « grès »? Nee, geen steen maar echt keramiek. Deze industrie kende in de vorige eeuw goede tijden in het stadje dankzij de familie Kalb. Keramiek wordt bij hoge temperatuur gebakken en wordt extreem hard, zoals zandsteen! Die van La Roche is te herkennen aan de blauwe kleur. Met deze kleur wordt de keramiek versierd.

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Het onderwerp? De hele streek en geschiedenis van de stad wordt verteld met als rode draad de “grès”. Of u nu naar de apotheek, de bakker of de melkboer ging, iedereen gebruikte deze keramiek. Van scène tot scène zult u niet alleen uw ogen gebruiken in dit museum maar ook uw reukzin en tastzin.

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

En er is nog meer:  De ruimte gewijd aan « Ardenner ham » om alles te weten te komen over deze Ardense specialiteit. Van de streek naar de tafel!

Klik hier voor alle praktische informatie!

 

4) Wildpark

Oog in oog staan met een hert, koning van het woud, met een wilde kat, een everzwijn met wel tien jongen in gestreepte pyjamaatjes… lijkt u dat wat? Bezoek dan het wildpark van La Roche. Via een mooie boswandeling van 1,2 km maakt u kennis met dieren van onze bossen en de boerderij.

Parc à gibier FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

En er is nog meer : Bent u fan van wolven? U kunt http://www.parc-gibier-laroche.be/nl_activiteiten.php?variable=accueil|Activiteiten|Ontvangst|nlze observeren terwijl dat ze eten! 

Een andere goede tip? Het park is bereikbaar met de auto maar ook via wandeling N°4.

Klik hier voor alle praktische informatie

 

5) De kapel en het uitkijkpunt « Belvédère du Deister »

Vanuit La Roche vertrekt wandeling N°4. Deze prachtige wandeling klimt richting het wildpark en komt langs het kleine kapelletje Sainte Marguerite. Naast de kapel loopt een pad dat stijgt richting het uitkijkpunt. Wilt u genieten van een adembenemend panorama? Dan moet u hier eens naar toe gaan! Maar trek stevige wandelschoenen aan!

Klik hier voor alle praktische informatie

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

En er is nog meer: De legende van de kapel 

De legende vertelt dat de kapel gebouwd zou zijn aan het begin van de 17e eeuw op de plaats van een oude kluizenaarswoning. Ze werd in 1607 gewijd door de domheer van La Roche. De weg om er te komen was de oude route naar Luik.

De kapel bevindt zich ook op een bron die de waterput van het kasteel bevoorraadde. Deze waterput bestaat nog steeds en is ook zichtbaar. Het waterniveau van de put blijft altijd constant. De bewoners van het kasteel zullen nooit dorstig zijn geweest!

(Informatie – http://www.la-roche-tourisme.com/indexnl.php)

 

Vue sur le parc Rompré FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *