Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

5 hoogtepunten van Sainte-Ode

13
jun
2017

Door 13 juni 2017 Categorieën Mijn Ardennen Geen commentaar

UPDATE 19/03/2021

Op enkele kilometers van Bastogne en Saint-Hubert ligt de gemeente Sainte-Ode. Ontdek hier enkele bezienswaardigheden van deze streek!

Bent u liefhebber van een rustige omgeving, van wandelen in de natuur of van vissen op forel? Dan vindt u in deze omgeving uw geluk! De vallei van de Laval bijvoorbeeld, een klein kabbelend beekje, is van een ongekende schoonheid. De echte sportieveling gaat te voet op pad of met de mountainbike, en de echte lekkerbek geniet van de smaken van de streek. Sainte-Ode heeft altijd haar landelijke uitstraling kunnen bewaren zodat u voor herbronning hier op uw plek bent!

© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

Nieuw:  het « Ardenne Nordic Park »

Onlangs werd het eerste park van Belgisch Luxemburg geopend dat volledig is toegewijd aan Nordic Walking. Een ideale gelegenheid om deze sport eens te proberen en te genieten van de prachtige natuur.

600x400-®IJusseret (5)

© I. Jusseret

Er zijn routes van 3,8 tot 18,5 km. Ze starten vanuit Amberloup, Beauplateau, Houmont en Lavacherie. Tenslotte is er ook het Nordic Training Circuit. U kunt de routes vinden op www.lagrandeforetdesainthubert.be en gratis op uw smartphone downloaden met de app SityTour / SityTrail.

© I. Jusseret

© I. Jusseret

Het religieuze erfgoed

De kerk Saint-Martin in Amberloup

De geschiedenis van Amberloup gaat terug tot de Kelten. De huidige kerk in romaanse stijl dateert uit 1734. Ze zou gebouwd zijn op de plaats van een heidense tempel uit de 3e eeuw. Boven de hoofdingang bevindt zich een zwarte steen met daarop de inscriptie “Curia Arduenn”. Dit verwijst naar het feit dat Amberloup vroeger een meijerij was. Hier regelden de Romeinse functionarissen het beheer van de Ardense bossen.

© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

Uit deze periode is er ook een rechthoekige steen met 4 zijden gevonden die de goden Diane, Mercure, Minerve en Venus representeren, een overblijfsel van een heidens hotel. U kunt deze bezichtigen in het “musée de la Ville de Luxembourg”.

 

De kerk Saint-Lambert van Houmont

Ook de kerk van Houmont is de moeite van een bezoekje waard. Haar karakteristieken? De aanwezigheid van een glas-in-loodraam met de afbeelding van een Amerikaanse divisie er op. Tijdens de Slag om de Ardennen is het dorp zwaar getroffen. Het raam is gemaakt als eerbetoon aan de 17e luchtlandingsdivisie. De kerk is ook het startpunt van de “Route du Souvenir” van Sainte-Ode: een historische tocht van 55 km die het spoor van deze divisie in december 1944 volgt.

© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

Neem voor meer informatie contact op met het Toeristische Informatiekantoor van Sainte-Ode (+32(0)61 32 88 01/info@sainte-ode.be) of met “la Maison de la Randonnée – GTA Belgique” (+32(0)61 68 88 02 / www.gta.be).

© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

De streekmarkten

In de gemeente is er geen gebrek aan lekkernijen van eigen streek. Iedere donderdag in de maand juli en augustus vindt de Streekmarkt van de Twee Ourthes plaats, afwisselend in de dorpen Bertogne, Tenneville en Sainte-Ode. Dé gelegenheid om al dit lekkers eens te proeven!

© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

U vindt er zelfgemaakte producten zoals bier, wafels en kaas, maar ook handgemaakte sieraden. Ook vinden we er « la Cuvée de La Jonquille », een blond streekbier dat zijn naam dankt aan het gelijknamige lentebloempje (de narcis), het embleem van de gemeente. In Tillet, een wandeling draagt deze naam (op 13 aug). Klik hier ! 

© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

Dit bier is 100% natuurlijk zonder toevoegingen en op de website van de gemeente Sainte-Ode vindt u twee recepten die hiermee zijn bereid.

© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

Een ander culinair evenement is de boerenmarkt. Elke eerste vrijdag van de maand, van maart tot en met december, bieden de lokale producenten hun beste producten aan. Groente, kaas, eieren, … met deze ingrediënten maakt u zelf een 100% streekmaaltijd.

Het Educatieve Centrum van de Paddenstoel

Bent u ook elke herfst weer zo gefascineerd door paddenstoelen? Breng dan eens een bezoek aan Champimont. U vindt er een honderdtal maquettes van paddenstoelen en een ludieke en didactische route.

© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

Na dit bezoek kunt u bij « la Ferme Gourmande de l’Enclos des Frênes » genieten van een heerlijke streekmaaltijd.

Enkele andere natuurlijke bezienswaardigheden

De gemeente heeft talrijke interessante plekjes te bieden met een rijk natuurlijk erfgoed.

  • In « La réserve d’Orti » vindt u talrijke bijzondere vogel-, kikker- en plantensoorten die het geluk hebben om in dit groene paradijsje te mogen leven.
  • De Vallei van de Laval biedt typische landschappen met bossen en charmante Ardense gehuchten met boerderijen. In het gehucht Fosset vinden we de brug met de drie bogen, het embleem van de fusie van de drie gemeentes Amberloup, Lavacherie en Tillet. Laval is ook de naam van een klein dorpje met een kasteelboerderij uit 1385.
© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

  • De Toeristische Dienst biedt talrijke tochten aan ter ontdekking van het erfgoed. De gemeente telt 268 km aan wandelpaden.
© FTLB / P. Willems

© FTLB / P. Willems

Ontdek

Tip : De wandelkaart met bewegwijzerde wandelroutes is voor 8 euro te koop bij de Toeristische Dienst !

 

 

 

http://www.sainte-ode-tourisme.be/sainte_ode_fr/savourer/recettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *