Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

5 originele en romantische ervaringen in Belgisch Luxemburg

1
feb
2019

Door 1 februari 2019 Categorieën Natuur, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

(update januari 2020)

Laten we het hebben over de liefde! Tedere momenten voor twee, ontspanning, welzijn… in de Ardennen of in de Gaume! Françoise, Elise en ik willen je graag een paar tips geven om met je geliefde optimaal van onze streek te genieten, en dit het hele jaar door! Want, heren, Valentijn vier je toch elke dag?

Ontdek onze 5 buitengewone romantische belevenissen in Belgisch Luxemburg! En dat is slechts het topje van de ijsberg van al wat er in onze groene provincie te beleven valt! En jij? Heb jij ook tips voor ons? Voor andere onvergetelijke ervaringen, klik hier!   

 

1. De « Smulmijn » in Bertrix: culinaire ontdekking op een mysterieuze en magische plek.

De Smulmijn “In het hart van de Leisteen”

In « Au Coeur de l’Ardoise » in Bertrix, oftewel de voormalige leisteenmijn, kun je hand in hand rondstruinen. Je daalt af tot 25 meter onder de grond alwaar een bijzondere verrassing op je wacht: een proeverij van heerlijke lokale gerechtjes. Geniet van deze bijzondere formule die een geologische ontdekking combineert met gastronomie!

De Smulmijn, Yves Horizontale

Een bezoek aan de leisteenmijn bevat meerdere haltes met gerechtjes, zodat je uiteindelijk een echte maaltijd onder de grond hebt genuttigd. Een warm voorgerecht, soep geserveerd in een zelfgebakken brood, een stevig hoofdgerecht van gemarineerde aardappelen op een bedje van ui vergezeld door drie gerookte vleeswaren, een dessert en natuurlijk een pousse-café!

Mine Gourmande Yves Horizontale

De Smulmijn

Op een originele manier ben je even helemaal weg van de wereld, ideaal om samen tijd door te brengen. De Smulmijn is elke zondagmiddag open. Reserveren verplicht!

Le mine gourmande

Kijk voor meer informatie op http://www.aucoeurdelardoise.be/nl/onthaal

2.”Mon lit dans l’arbre”

Droomde je als kind ervan om in een boomhut te slapen?

© Mon lit dans l’arbre1

Je kan deze droom realiseren bij “Mon Lit dans l’Arbre” in het kleine dorpje Martilly in de buurt van Florenville. Daar bevinden zich 5 hutten middenin een prachtig eikenbos. Deze houten huisjes zijn comfortabel ingericht, elk met een eigen thema en sfeer, zodat je in geen tijd terug in je kindertijd belandt!

Vogels kijken vanuit het raam, romantiek, avontuur, alles is voorzien voor een heilzaam verblijf “terug naar de natuur”.

Ontdek de 5 themahutten van “Mon lit dans l’arbre” en beleef momenten van pure ontspanning.

Voor meer informatie: https://monlitdanslarbre.be/cabanes/

© Mon lit dans l’arbre2

3. « La Grappe d’Or » in Torgny »: gouden gastronomie en gastvrijheid!

Goed eten is belangrijk! Maar voor de sfeer is goed ontvangen worden net zo belangrijk! Belgisch Luxemburg wordt over het algemeen geprezen om haar warme en gastvrije reputatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Gault & Millau zijn “Gouden Palm van Gastvrijheid” heeft toegekend aan een van onze restaurants.

Sortez le grand jeu en emmenant votre compagne ou compagnon en Gaume, « la Provence belge », dans un hôtel-restaurant où la réputation n’est plus à faire. Dans un cadre traditionnel d’antan, Clément Petitjean vous propose une cuisine raffinée et savoureuse aux multiples saveurs et senteurs. Un réel plaisir pour les papilles mais aussi pour les yeux!

De Gaumestreek wordt ook wel de Belgische Provence genoemd. Met meer zonuren per jaar is het een zeer aangename streek om te vertoeven. Eigenaar Clément Petitjean biedt in zijn hotel-restaurant verfijnde en smakelijke gerechten aan. Een genot voor de smaakpapillen maar ook voor de ogen!

photo : FTLB/PWillems

De kwaliteit van het eten is belangrijk, maar een goed onthaal evenzeer! Monia Aouini, de echtgenote van Clément, heeft dit maar al te goed begrepen! Naast een ster in de Michelingids en een waardering van 17/20 in de Gault & Millau, werd het restaurant ook nog geëerd met een palm voor het onthaal!

Découvrir en vrai

De website: http://www.lagrappedor.com/nl/homepage

Torgny is een van de mooiste dorpen van Wallonië! Ontdek alle facetten van dit mooie dorpje hier!

4. « Marmiton et polochon »: maak je nachten romiger en je herinneringen pikanter!

Natuurlijk is het leuk om geserveerd te worden in het restaurant of aan een table d’hôtes… maar het kan ook anders. De formule “Marmiton en Polochon” van “Gîtes de Wallonie” biedt je de mogelijkheid om het genot van een verblijf in een B&B te combineren met het genot van culinaire ontdekkingen die je met je geliefde(n) deelt, onder leiding van ervaren gastheren.

Of je nu een ervaren kok of beginner bent, deze workshops zijn voor alle liefhebbers van lekker eten en originele ervaringen!

http://www.marmitonetpolochon.be/nl

source : http://www.marmitonetpolochon.be

http://www.marmitonetpolochon.be

 

In Belgisch Luxemburg zijn er twee gastenverblijven betrokken bij het concept « Marmiton et Polochon »:

Gaussignac in Hatrival (Saint-Hubert) – https://gaussignac.be/nl/index.php

L’Ail des Ours in Maissin (Paliseul) – https://www.aioli.be/nl/

Ook een optie is een chef aan huis! Klik hier voor de lijst!

5. « Les Traits de l’Almache », een combinatie van huifkar en fondue!

Het is nog steeds koud! Dan krijg je trek in echte wintergerechten! Wil je fonduen eens op een andere manier beleven? Maak dan eens kennis met deze fonduehuifkar!

source : traits de l'Almache

Bron: traits de l’Almache

Joffrey en Laetitia van “Les Traits de l’Almache” bieden je dit unieke concept in België: een huifkar uitgerust met tafels om te eten en te genieten van een heerlijke Ardense fondue, voortgetrokken door Ardense trekpaarden.

Om op een comfortabele manier het bosrijke landschap van Daverdisse te ontdekken, zijn in de winter de karren gesloten en voorzien van lampen en verwarming! Deze gastronomische tocht is ook een ode aan lokale producten die je kunt ontdekken.

Terwijl de geliefden de vorken kruisen vertelt de koetsier hen vele interessante en grappige verhalen over de regio die aan hun ogen voorbijgaat. Het concept is winnaar van de “Toerisme & Innovatie” prijs van de provincie Luxemburg. De fonduewagen “Ardenne Trait Gourmande” is erg populair, dus ruim op voorhand reserveren is aan te raden!

Auteur en contacts : Deprelle laetitia / http://chariotafondue.wixsite.com/laetitia

Zoek je nog meer buitengewone en originele plekjes en activiteiten in Belgisch Luxemburg? Klik hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *