Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

5 redenen om Paliseul te bezoeken

6
jun
2016

Door 6 juni 2016 Categorieën Bewegen, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Kent u Paliseul ? 

Paliseul is samen met nog 10 Waalse gemeentes uitgeroepen tot meest aantrekkelijke omgeving van Wallonië en heeft een rijk toeristisch aanbod. Dit typische dorpje, gelegen middenin het hart van het Ardense woud tussen de Lesse en de Semois, zal een onuitwisbare indruk bij u achterlaten.

Natuur, geschiedenis, erfgoed en gastronomie… de bewoners zijn trots op hun gemeente en willen dat graag aan alle bezoekers laten zien.

Ik geef u hier 5 redenen om koers te zetten naar Paliseul.

Paliseul (1)

1) De permanente tentoonstelling “Paul Verlaine”

(alleen in the Frans!)

In het centrum van het dorp bevindt zich « la Maison Paul Verlaine ». Deze ruimte die is toegewijd aan cultuur zou vroeger het speelterrein zijn geweest van de jonge Verlaine, beroemde Franse poeet. Wist u dat zijn vaders familie oorspronkelijk in deze streek woonde en dat hij er in zijn kindertijd de zomers doorbracht?

Paul Verlaine

Op de eerste etage van het gebouw is een permanente expositie aan hem gewijd. Het bezoek begint met een 20 minuten durende film over de band die Verlaine had met de Ardennen. De expositie gaat verder langs 12 informatieborden over het leven van Verlaine en zijn familie. De panelen zijn geillustreerd met familiefoto’s, tekeningen van artiesten en stukken van zijn werk en correspondentie.

Panneaux explicatifs sur Verlaine et l'Ardenne au centre de l'exposition permanente  FTLB-Anne Segers

FTLB/ A. Segers

Voordat u de plaats verlaat raad ik u aan om een blik te werpen op de reproducties van brieven van de poeet waarover de gemeente Paliseul beschikt. U maakt er kennis met een grappige en ondeugende Verlaine, ver van zijn traditionele en melancholische imago.

2) De wandelingen van Paliseul

Paliseul heeft in totaal 31 bewegwijzerde wandel- en MTB-routes op zijn territorium. Genoeg mogelijkheden dus om de prachtige bosrijke omgeving te ontdekken. Bovendien kunt u picknicken op de hiervoor ingerichte zones langs de routes. Er vertrekken meerdere routes vanuit Paliseul zelf of vanuit de omliggende dorpen. Bij het Syndicat d’Initiative van Paliseul vindt u gedetailleerde omschrijvingen van alle routes.

chemin forestier FTLB-P.Willems

FTLB/P.Willems

Persoonlijk raad ik u de wandeling aan die is aangeduid met een blauw kruis, genaamd “De l’Al Mache“.

  • U vertrekt vanuit het dorpje Carlsbourg en wandelt richting het bos van Defoy.
  • Op een kruising staat een bijzondere eik: aan zijn stam hangt een beeld van Sint-Antonius. In de 19e eeuw zou er een wandelaar verdwaald zijn in de bossen en zou hij de heilige Antonius om hulp gevraagd hebben. Zo zou hij zijn weg hebben teruggevonden en als gebaar van dank dit beeld hebben opgehangen.
  • Een beetje verder staat er een mooie verscheidenheid aan bomen, waaronder vijf geklasseerde Douglas-sparren. Deze uit Amerika afkomstige coniferen kunnen een hoogte bereiken van 50 tot 55 meter.

 

Début du parcours didactique FTLB-B.Petit

FTLB/ B.Petit

De route eindigt via een didactisch parcours speciaal voor jongeren. Voor elke boomsoort staat een informatiebord. Leuk en leerzaam voor het hele gezin!

3) Evenementen die u niet mag missen

Wilt u graag de bewoners van de streek ontmoeten ? Neem dan deel aan de verschillende georganiseerde evenementen van de gemeente.

In november vindt sinds 2009 de beurs “Couleurs du Sud” plaats, een salon waarop allerlei producten uit Zuid-Frankrkijk te vinden zijn (wijn, tapenade, ganzenlever,…) en voornamelijk wijnen van Sauvian, een dorpje in het departement van de Hérault dat al 24 jaar de zustergemeente is van Paliseul. Meer dan 20 exposanten, waaronder ook Waalse met geitenkaas, slakken of eendenborst, zijn aanwezig om uw smaakpapillen te verwennen.

La bière artisanale La Grenouillette, illustrée par Stédo, dessinateur de BD originaire de Paliseul

Elk begin van de maand komen lokale boeren en producenten bijeen in de “Halles de Paliseul” (vlakbij het grand-place) voor een overdekte streekmarkt. U kunt er proeven van lekkernijen, zoals het artisanale bier van Paliseul “la Grenouilette”.

4) Het architecturale en religieuze erfgoed van Paliseul

Verlaine en de wandelingen van Paliseul zijn bijzondere hoogtepunten van het dorp, maar de gemeente is ook rijk aan architecturale en religieuze monumenten die vaak geklasseerd zijn. Ik geef u hier enkele tips: de kerk Saint-Eutrope in neogothische stijl, de kapel Saint-Roch die gebouwd werd in 1636 als dankgebaar aan Sint Rochius voor het beëindigen van de pestepidemie in de streek.

Eglise Saint-Eutrope sur la grand-place de Paliseul FTLB-B.Petit

Kerk Saint-Eutrope FTLB/ B. Petit

Collège Saint-Joseph à Carlsbourg FTLB-B.Petit

Collège Saint-Joseph, Carlsbourg FTLB/ B.Petit

Ook andere gebouwen in de omgeving zijn een bezoekje waard : de kerk Saint-Laurent in Our, de kerk Saint-Remacle in Opont, de kasteelboerderij van Beth vlakbij het meer en het college St-Joseph in Carlsbourg.

Château-ferme à Beth FTLB-A.Segers

Château-ferme , Beth FTLB/ A.Segers

Dit voormalige kasteel was vroeger eigendom van de tante van Paul Verlaine, Julie. In Maissin, beneden aan de weg richting Villance, kunt u een leistenen brug zien uit de 17e eeuw met vier bogen. Deze brug heet “Pont Marie-Thérèse”, verwijzend naar de keizerin. Het verhaal gaat dat ze de opdracht heeft gegeven de brug te bouwen nadat ze tijdens een oversteek van de Lesse van haar paard was gevallen.

Pont Marie-Thérèse à Maissin FTLB-P.Willems

Brug Marie-Thérèse, Maissin FTLB/ P.Willems

In Beth, langs de muur van het eigendom, genaamd “Les Abbyes”, bevindt zich een hele mooie begraafplaats waar de zusters Visitandines rusten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgden ze ervoor dat Opont en Our niet verbrand werden door de vijand.

5) Restaurants van kwaliteit

17. La Hutte Lurette à Paliseul FTLB-P.Willems

La Hutte Lurette, Paliseul FTLB/P.Willems

Wat is er fijner dan na een lange wandeling te genieten van een goede maaltijd?

Het accent ligt in Paliseul ook op hoogstaande gastronomie.

  • Proef eens van de geraffineerde gerechten van Lysiane en Jean in de Auberge La Hutte Lurette in Paliseul. Dit restaurant werd vernoemd naar Lurette, een vriendelijke dame die slachtoffers van de pest verzorgde.
  • L’Hostellerie l’Authentique wacht u op voor een onvergetelijke maaltijd, bereid door chef Nicolas Pirot. Klassieke gerechten van de Franse keuken met seizoensproducten staan op het menu.

 

l'hostellerie Authentique

L’hostellerie Authentique

Tegenover het gemeentehuis ligt restaurant “Le Temps des Saveurs”, waar chef Benjamin Dantoing met veel passie de meest heerlijke gerechten bereidt. De gemeente bezit ook een Michelinster: La Table de Maxime in Our ontvangt u voor bekende streekgerechten met een modern sausje.

Een nieuwe gastronomische bistro, les Terrasses de l’Our, opende in 2015 zijn deuren vlakbij het restaurant.

Les Terrasses de l'Our, bistronomique FTLB-B.Petit

Les Terrasses de l’Our, bistronomique FTLB/ B.Petit

Al deze ontdekkingen wachten op u in Paliseul. U zult niet teleurgesteld worden tijdens uw bezoek aan “Le pays de mon père”.

” Le soleil du matin doucement chauffe et dore
Les seigles et les blés tout humides encore,
Et l’azur a gardé sa fraîcheur de la nuit.
L’on sort sans autre but que de sortir ; on suit,
Le long de la rivière aux vagues herbes jaunes,
Un chemin de gazon que bordent de vieux aunes. (…)   “

Paul Verlaine, Le soleil du matin doucement chauffe et dore, extrait de “La bonne chanson”.

 

1.Grand-place de Paliseul FTLB-P.Willems

Grand-place de Paliseul FTLB/ P.Willems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *