Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

5 tips voor het wandelen met kinderen

26
mei
2016

Door 26 mei 2016 Categorieën Bewegen, Met het gezin Geen commentaar

Wandelen met kinderen is een feest!

Het belooft een mooie dag te worden. U kijkt uit het raam en de groene bossen van Belgisch Luxemburg liggen er prachtig bij in het ochtendlicht. “Laten we vandaag gaan wandelen”! Maar het antwoord van uw kinderen is niet wat u had gehoopt: “Neeee, wij gaan niet mee, wandelen is saai”.

Komt dit u misschien bekend voor?

Toch kan wandelen in de Ardennen voor uw kinderen een feestje zijn! Wij geven hier vijf tips hoe u wandelen leuk kunt maken voor iedereen.

5 TIPS voor een succesvolle familie wandeling

 1) Bepaal een doel en betrek uw kinderen bij de route

Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Kies samen een route met een leuk doel. Een beekje, een riviertje, een mooi vergezicht… of een leuke speeltuin, kinderboerderij of wildpark. Met zo’n eindpunt in het achterhoofd is wandelen ineens de moeite waard!

Ideeën nodig? Bekijk hier onze suggesties voor gezinsuitstapjes!

1 La Roche

La Roche-en-Ardenne

Bepaal samen voor vertrek de route op de kaart en betrek uw kinderen onderweg bij het vinden van de goede weg. Gebruik interessante hulpmiddelen zoals kaart en kompas, een GPS of laat ze bij een bewegwijzerde route de juiste bordjes zoeken!

Wandelkaarten vindt u in de toeristische informatiekantoren van de provincie. Bekijk hier het gehele aanbod.

2 tombeau

Tombeau du Géant – Botassart

2) Speel spelletjes onderweg

Wandelen krijgt ineens een hele andere dimensie als het een spel wordt:

5 petits conseils pour écrire votre article
  • Wie vindt er sporen van een hert, een zwijn, een vos?;
  • Vind en maak je eigen wandelstok;
  • De kabouters gaan op zoek naar hun ideale woonplaats, hol, grot of klimboom;
  • Schatzoeken of voor de oudere kinderen: “Geocaching”

 

Wees creatief! De mysterieuze bossen, wilde valleien en magische velden van Belgisch Luxemburg hebben genoeg te bieden om u te inspireren!

3 parc

Parc du Kaolin – Libin

Let op! 

Houdt uw kinderen tijdens hun spel goed in het oog want u weet misschien niet wat er zich achter de hoek bevindt? Aan de hoogteverschillen in de Ardennen zijn ook risico’s verbonden (afgronden, kuilen, gaten, beekjes, rivieren, meertjes, enz)!

 

3) Leg de lat laag en ga voor qualitytime

Aah heerlijk, wandelen”, denkt u, “dan zullen we eens even een mooie dagtocht gaan maken…”. Veel ouders denken dat wandelen alleen gaat om het afleggen van een bepaalde “lange” afstand, maar daar gaat het mis. Leg uw eigen ambities niet op aan uw kinderen maar laat de tijd die samen in de buitenlucht wordt doorgebracht de maatstaf zijn! Hoe meer plezier de kinderen nu hebben, hoe groter de afstand later met ze mee groeit.

4 tenneville

Tenneville – FTLB/ R.Oorschot

Kinderenbeentjes leggen geen grote afstanden af. Neem afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen twee tot drie keer zoveel tijd voor de route. Fysiek kunnen kinderen heel veel aan, maar mentaal kunnen ze snel “moe” zijn.

Neem eventueel een bolderkar of draagrugzak mee voor de moeilijke momenten.

 4) Een welverdiende pauze

Las regelmatig een pauze in op leuke plaatsen. Stop bij een beekje om een dam te bouwen, kies de picknickplaats bij een klimboom, kies een terras om iets te drinken bij een speeltuin…

Laat uw kinderen eventueel zelf het pauzemoment kiezen en geef uw harde werkers wat lekkers dat ze zelf in een eigen rugzakje hebben meegedragen. Zo is de beloning nog groter!

Zorg voor nog meer welzijn met goed schoeisel en bescherming tegen de zon!

5 trou des fées

Trou des fées – Croix Rouge

5) Profiteer van het aanbod van Belgisch Luxemburg

Wist u dat er in Belgisch Luxemburg speciale routes voor kinderen bestaan? Vraag er naar bij het toeristische informatiekantoor in uw buurt.

Het Maison du Tourisme van Ourthe & Aisne heeft een gidsje samengesteld met een Top 12 aan gezinswandelingen in de gemeenten Durbuy, Erezée, Hotton, Manhay, Houffalize en La Roche. Ontdek het gidsje hier!

6 randonnée

Combineer uw wandeling met een attractie van Belgisch Luxemburg. Neem bijvoorbeeld de Toeristiche Tramway van de Aisne en wandel terug naar het station. Combineer uw wandeling met een kanotocht of wat denkt u van het Blotevoetenpad?

7 train tta

Train TTA – FTLB/P.Willems

(Tekstbron: www.anwb.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *