Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

7 toppers in het Woud van Anlier

24
apr
2017

Door 24 april 2017 Categorieën Bewegen, Eten en drinken, Met het gezin, Natuur, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Enkele leuke activiteiten en nieuwe initiatieven die u zin zullen geven om Neufchâteau, Léglise en Habay, de 3 gemeenten die deel uitmaken van het Woud van Anlier, te (her)ontdekken!

7 toppers, en er zijn er nog wel meer …! Maar laat ons beginnen met 7 activiteiten die vast in de smaak zullen vallen bij natuurliefhebbers, wielertoeristen, wandelaars, vissers en sporters. Ook de fijnproevers worden niet vergeten. En om te slapen is er een brede keuze: van luxe kamers tot houten blokhutten en Indianen tipi’s. En nergens anders in ons land kunt u zo genieten van het nachtvissen en onder een magische sterrenhemel slapen.

MT de la Forêt d'Anlier

© FTLB/ P. Ghislain

 1. Slapen onder een sterrenhemel in het Observatoire Centre Ardenne van Grapfontaine
 2. E-biken in Habay-la-Neuve (info S.I.) in het spoor van de Markiezin van Pont d’Oye.
 3. Chocolade proeven in het winkeltje van Jean le Chocolatier in Habay.
 4. Nachtvissen en LaMaison de la Pêche in Habay-la-Neuve
 5. Geocaching, schattentocht met GPS (te huur bij het toeristenkantoor van Léglise).
 6. Bier proeven met een zytholoog in Molinfaing
 7. Dagverse zeevruchten in de Zoning de Semel in Neufchâteau.

 

Le verger du Pierroy à Louftémont

© MT Forêt Anlier/M-Claude

7 plaatsen in 7 mijlen, zoals in het verhaal van de Gelaarsde Kat en de Markies van Carabas, om het Woud van Anlier te ontdekken. Met een voet in de Ardennen en de andere in de Gaume, brengt deze bosrijke streek u van de ene verrassing naar de andere.

Lac en Forêt d'Anlier

1. Slapen onder de sterren

De voornaamste troef van deze streek is de gevarieerde natuur. Geen wonder dat er een opleidingscentrum is voor natuurgidsen. Dat bevindt zich in het Observatoire Centre Ardenne van Grapfontaine waar we onze wandeling beginnen.

600x400 planetarium 2

Even buiten het dorpje Grapfontaine, tekenen de witte koepels van het Observatoire Centre Ardenne zich af aan de blauwe hemel. U krijgt er een rondleiding (op aanvraag) door een gepassioneerde sterrenkundige die graag zijn kennis over de sterren en de ruimte met u deelt.
De ligging is ideaal, een panoramisch uitzicht en een hemel zonder lichtvervuiling! Maar het centrum heeft nog meer te bieden. Wat dacht u van een magische overnachting onder een virtuele sterrenhemel in het planetarium.

Het planetarium en één van de koepels zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Logeert u liever in een ander type accommodatie of zoekt u een plek waar u lekker kunt eten in de streek van Anlier: neem dan richting Grandvoir of Louftémont. Voor nog andere logementen in de streek kijkt u op: hier!

Château du 17e siècle

Cap au vert

Cap au vert © P. Geers

Chambres d'hôtes à Louftémont

© MT Forêt Anlier/M-Claude

2. Uitstap met elektrische fiets in Habay-la Neuve (info S.I.)

In het spoor van de legendarische Markiezin van Pont d’Oye.  Fietstocht van 15 km in het hart van het Woud van Anlier, langs de vijvers en drassige oevers van de Rulles (vertrek aan de S.I. van Habay-la-Neuve). Voor mountainbikers is er een langer parcours van 31 km.

Goed om te weten: in Neufchateau, Léglise en Habay-la-Neuve kunt u fietsen huren aan democratische prijzen: zowel traditionele als elektrisch ondersteunde fietsen en MTB’s, fietskarretjes voor 2 kinderen en zelfs een fiets voor mensen met evenwichtsstoornissen. Met een e-bike fietst u moeilijke of lange trajecten met plezier, zonder al te veel inspanningen!

Waar kan men fietsen huren: 
 • In Neufchâteau : bij het Maison du Tourisme van het Woud van Anlier = Grand Place, 2, +32(0)61/21.80.05 : 28 MTB (waarvan 8 voor kinderen), 2 elektrische MTB, 2 elektrische fietsen, 1 elektrische fiets voor PMR.
 • In Léglise : bij het VVV kantoor, Rue du Luxembourg, 46, +32(0)63/57 23 52 : 4 MTB, 2 elektrische fietsen, 2 elektrische MTB, 1 aanhangwagentje voor kinderen en 1 aanhangfietsje.
 • In Marbehan : bij het VVV kantoor, Place de la Gare, 2 op enkele passen van het station! +32 (0)478/65 77 38: 1 tandem, 4 elektrische fietsen, 7 MTB (6 volw.+1 kind.), 2 aanhangwagentjes voor kinderen en 1 aanhangfietsje.
 • In Habay-la-Neuve : bij het VVV kantoor, Rue du Luxembourg, 3, +32(0)63/42 22 37 :  3 MTB (2 volw.+1 kind.), 2 elektrische fietsen.

 

Vélo bleu DSC6672

© FTLB/ P. Ghislain

 

Alle info over “Bienvenue vélo” in het Woud van Anlier vindt u hier!

 3. Jean le Chocolatier

Kleine beloning na het fietsen? Wat dacht u van een chocoladestop bij Jean le Chocolatier in Habay! Verse producten, pure cacaoboter, zonder plantaardige vetstoffen of conserveermiddelen.

4. La Maison de la Pêche

Het Woud van Anlier telt talrijke meren zoals dat van Bologne en de Moulin in Habay, het meer van Mellier, de meren van Neufchâteau en Suxy … het zijn stuk voor stuk paradijsjes voor vissers. Karpisten (karper vissers) kunnen er vissen tot 37 kg vangen!

Deze “no kill” vissport kan het hele jaar beoefend worden. Voor informatie en initiatie kunnen liefhebbers terecht in het Maison de la Pêche in Habay-la-Neuve.  Hier bevinden zich ook nog twee “carpodromes” die gereserveerd zijn voor “rolstoel”vissers.

Carpodrome à Habay

© FTLB/ P. Ghislain

5. Geocaching

Geocaching is een schattentocht met GPS (te huur bij S.I. van Léglise).
Een originele manier om met de hele familie een wandeling te maken en de streek te ontdekken. Ik heb voor u de wandeling Quatre-Ponts uitgeprobeerd die langs het natuurreservaat gaat en vertrekt in Chêne. Een leuk avontuur van 5,6 km met 10 caches voor slimme speurneuzen.

Géocaching O.T. de Léglise

© FTLB/ P. Ghislain

 

Interesse in geocaching? Contacteer het Office du Tourisme van Léglise :  o.t.leglise@gmail.com

6. Ontmoeting met een zytholoog in Molinfaing

In onze provincie Luxemburg zijn er enkele gerenommeerde oenologen. Daarnaast kan men er ook zythologen vinden, dat zijn mensen die bedreven zijn in de kunst van het bier proeven. Een aanrader is het nieuwe “All People Want Beer”, een plek waar u artisanale bierbrouwsels kunt proeven en leren herkennen onder leiding van een deskundige op het gebied van zythologie.

 

Info:  All People Want Beer, route de Chaumont, 6840 Molinfaing, florent@gmail.com ;
+32(0)4 85 00 41 42

 

Bières DSC6680

© FTLB/ P. Ghislain

7. Zeevruchten proeven op Ardense bodem

Een culinaire ontdekking voor fijnproevers! In deze visrijke streek (zie de prachtige visfontein van Jean-Michel Folon aan het meer van Neufchâteau) staat vooral forel op het menu. Maar wat dacht u van verse rivierkreeft, sint-jakobsschelpen, Noorse koningskrab, Bretonse blauwe kreeft of haar zuster de Schotse langoustine?

Crabe DSC6688

© FTLB/ P. Ghislain

Poissonnerie DSC6686

© FTLB/ P. Ghislain

U kunt ze proeven in Les Ateliers de la Mer in Neufchâteau (di-vr 10-19 u. en za 9-18 u.).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *