Aan tafel voor Ardense recepten – anno 2022
14
dec
2021
Door Isabelle Decocq 14 december 2021 Categorieën Eten en drinken, Mijn Ardennen Geen commentaar
Uw koksmuts op, uw kookschort om en Ardens kokerellen maar!
Belgisch Luxemburg is gekend voor zijn rijkelijke natuur maar ook voor zijn bourgondisch tafelen en gastronomie. Goede eethuizen vind je er in alle uithoeken van de provincie. Sterrenrestaurants opgenomen in de Michelingids, gerenomeerde “Gault& Millau” etablissementen of nog de erkende “Bib Gourmand” adresjes voor hun prijs-kwaiteitverhouding zijn rijkelijk verspreid in onze provincie. Ook de “bistrots de Terroir” of streekbistrots zetten onze lokale specialiteiten en streekproducten in de kijker : denk maar aan de Ardenner ham, de paté gaumais, kaas, artisanale chocolade, streekbier,… Allemaal verwerkt in smaakvolle recepten…. Smakelijk!
Heb je zin om iets van Ardense bodem te proeven? Hier geven we je typische recepten van de streek. Gerechten die destijds erg gewaardeerd werden na een lange werkdag op het land.
De recepten zijn vertaald uit het Frans en komen uit het boek « Marmites, cocottes et cie » dat in 2010 werd gepubliceerd door het Openluchtmuseum van Fourneau Saint-Michel. Het werk gaat over de vroegere manier van koken , over Ardenners en hun eetgewoontes.
Salade van paardenbloem (van Marie-Louise Devahive)
Ingrediënten voor 4 personen
300 g paardenbloemen – 3 aardappels – 2 eieren – 250 g spekjes – 2 sjalotjes – 4 sprietjes bieslook – zout – peper – een scheutje azijn.
Bereiding
- Kook in twee aparte pannen de aardappels en eieren gaar.
- Was en droog zorgvuldig de bladeren van de paardenbloemen (niet de bloemen en de stelen).
- Bak de spekjes, voeg de fijngehakte sjalotjes toe en de in schijfjes gesneden aardappels en giet er de azijn over.
- Breng de bieslook op smaak en voeg toe.
- Leg het geheel op een salade van paardenbloemen.
Ardense Ratatouille (van Marie Colas)
Ingrediënten voor 4 personen
4 mooie klapstukken (doorregen runderlappen of speklappen) – 4 aardappels – 2 uien – 2 preien – 4 wortels – 2 rapen – 1 laurierblaadje – bonenkruid – 1 sjalotje met kruidnagel ingeprikt – zout – peper.
Bereiding
- Bak de klapstukken en schuim ze af.
- Voeg de in stukjes gesneden uien, prei, wortels en rapen toe.
- Voeg de kruiden toe: laurierblaadje, bonenkruid, peper en zout.
- Laat het geheel sudderen.
Matoufé of Matoufèt (van Marcelle Fischof)
Ingrediënten voor 4 personen
250g spekjes – 8 eieren – 4 kopjes melk – 4 soeplepels bloem – 50 g boter – zout – peper.
Bereiding
- Laat de spekjes sudderen in de boter.
- Klop de eieren en meng ze met de bloem.
- Voeg de melk toe.
- Breng het geheel op smaak en roer door het mengsel.
- Giet het gehele mengsel over de spekjes.
- Roer constant tijdens het bakken zodat het ei zacht blijft.
- Serveer op sneetjes brood met eventueel wat suiker erop.
Wist je dat…
Sinds 1961 bestaat er het broederschap van de Matoufé in Marche-en-Famenne. Zijn hoofddoel is om de folklore van Marche in ere te houden en kenbaar te maken. Hij beschermt met passie het culinaire erfgoed van de streek: de Matoufé (of Matoufet).
Orvaliflette (van Hugues Hubert)
Een bekend Ardens gerecht is de tartiflette, een stevige winterse ovenschotel met aardappels. Maar wist je dat er ook een recept bestaat op basis van de beroemde Orvalkaas? In l’Ange Gardien in Villers-devant-Orval kan je dit proeven. Een aanrader na een bezoek aan de prachtige en inspirerende Abdij van Orval.
Ingrediënten voor 4 personen:
1,200 kg aardappels met schil – 120 gr gerookt spek – 3 grote uien– 200 gr Orvalkaas – 10 cl witte wijn – 15 cl slagroom (ongeklopt) – 25 gr boter – Zout, peper en nootmuskaat
Bereiding
- Kook de aardappels in zout water gaar in de schil, laat ze afkoelen, schil ze en snij ze in blokjes.
- Bak de spekjes, laat ze uitlekken en zet ze opzij.
- Fruit de in snippers gesneden uien licht bruin en blus af met de witte wijn. Laat de wijn verdampen. Zet ze opzij.
- Meng de aardappelblokjes met de spekjes en de slagroom en meng er ook de uien door.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Giet het mengsel in een ovenschaal en bedek met plakjes Orvalkaas.
- 20 minuten in de oven op 180°-200°
« Dorêye » met rijst (van Marie Colas)
Ingrediënten voor 4 personen
Voor het deeg: 250 g bloem – 50 g boter – 1 ei – 3 soeplepels suiker – 1dl melk – ½ koffielepel zout – 15 g gist.
Voor de garnituur: 125 g rijstkorrels – melk (600 g) – 125 g suiker – ½ koffielepel zout – 3 eieren – kaneelstokjes.
Bereiding
- Kook de rijst gaar in de melk met een beetje zout en de kaneel. Laat afkoelen.
- Bereid het deeg door de bloem te mengen met de suiker, het eigeel, de gesmolten boter, de in een beetje melk opgeloste gist, het zout en ten slotte het losgeklopte eiwit zodat het deeg goed rijst.
- Dek het deeg af en laat het een goed half uur rusten.
- Vorm een deegbal en maak het plat met een deegroller. Vet de bakvorm in met boter.
- Giet in de lauwe rijst de suiker, de eieren (het eigeel gescheiden van het eiwit dat moet worden opgeklopt). Meng en giet het mengel in het deeg dat in de bakvorm is gelegd. Bak de taart in een hete oven gedurende +/- 20 min.
Andere rijkgevulde taarten …
Warme chocolade
Er gaat niets boven een heerlijk kopje warme chocolade om je stukje taart te vergezellen. Typisch winters drankje waar we graag van genieten aan een haardvuur na een fikse wandeling in de koude natuur. Klein of groot, iedereen verwent zijn smaakpapillen met een heerlijke warme chocolademelk!
Om het je helemaal gemakkelijk te maken, bieden sommigen ambachtelijke chocolatiers de welgekende “chocoladelepels”. Even je melk opwarmen, je lepel erin laten smelten om dan te genieten van een volle smaak aan pure chocolade in je kopje.
Je vindt deze onder andere hier :
– Pause Chocolat Thé in Libramont en in Marche
– aux Douceurs du Paradis in Givroulle (Bertogne)
De streekbistrots
Is koken niet echt uw hobby ? Geen probleem want Belgisch Luxemburg telt talrijke brasserieën waaronder een aantal met het label « Bistrot de Terroir ».
De criteria? Een warme en gezellige sfeer en ambachtelijke ingrediënten, van het bord tot het glas! Deze etablissementen promoten de streek dankzij de toeristische informatie die ze bieden via borchures, kaarten, gidsen en andere toeristische publicaties.
Ontdek meer
Ontdek op onze website de vele andere culinaire specialiteiten van Belgisch Luxemburg en ook de beste adressen om heerlijk te eten! Klik hier!