Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Athus, van ijzer en staal

21
sep
2018

Door 21 september 2018 Categorieën Geschiedenis, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Special Weekend van de Landschappen

In Athus op zondag 30/09

U vertrekt voor een voetrally met een ludieke vragenlijst en thema-activiteiten, om meer te weten te komen over deze oude beroepen. Een hoefsmid, een ijzersmid tonen u hoe ze toen werkten. En als kers op de taart loopt u onder de spoorwegen door, om uit te komen in een buitengewoon landschap. Een plek die u op uw eentje nooit had kunnen vermoeden.

PRAKTISCHE INFORMATIE:

  • Wanneer? Op 30/09 vanaf 10u
  • Waar? Museum « Athus et l’Acier » – rue du Terminal, 11 in 6791 Athus
  • Priis van de animaties: Volwassene: 3€ / Kind: gratis
  • Taal van de animaties: Frans en Nederlands
  • Verplicht reserveren

Contact

  • Maison du Tourisme du Pays d’Arlon
  • +32(0)63/21.94.54
  • info@arlon-tourisme.be
  • www.arlon-tourisme.be
  • Partnes in de organisatie van het evenement: ASBL « Athus et l’Acier » en Syndicat d’Initiative d’Aubange

Op ontdekking van de overblijfselen van de industriële periode in Athus

Wil je meer weten ?

Download dan gratis ons tijdschrift Blik op de Ardennen (n°22 – zomer en herfst 2018). Klik hier

Van de achttiende tot midden de twintigste eeuw was Athus een parel van de metaal- en staalbewerking. Deze activiteit is een organisatie van de toeristische dienst van Aarlen, in samenwerking met het museum ‘Athus en het Staal’, en neemt u mee in de sporen van dit industrieel verleden.

© FTLB/ P. Willems

In het vorige nummer van Blik op de Ardennen hebben we je meegenomen naar de ontdekking van kleine buitengewone musea (het buitengewone is het thema van het themajaar in Wallonië! Zie hier!). Denk aan Emile en haar verzameling telefoons, onze duik in 100 jaar Scoutinggeschiedenis en de wereld van brandweerlieden.

© FTLB/ P. Willems

Het museum ‘Athus et l’Acier’ is al even opmerkelijk. Het dompelt ons onder in het industrieel verleden van het zuiden van het land. Zijn geschiedenis begint zowat twintig jaar geleden op de site van het vroegere staalbedrijf. Een collectie van meer dan 500 werktuigen, een geanimeerd fresco dat de fases van gietijzer tot staal schetst, een weergave in 3D van een hoogoven geven de bezoeker een goede kijk op het dagelijks leven van deze arbeiders die de faam van de staalbewerking van Athus maakten.

Een documentaire en een fototentoonstelling doen u de sfeer van de staalbewerking herleven. Stelt u zich het lawaai, het stof en de hitte voor, de toch wel barre omstandigheden voor deze moedige arbeiders. En het bezoek houdt daar niet op. Het draaide hier uiteraard om de metaalbewerkers, maar er waren ook nog heel wat andere diensten ingericht, zoals een ziekenboeg of een elektromechanica-atelier. Daarnaast in spireerde de staalnijverheid enkele lokale kunstenaars van wie de werken in het museum te zien zijn.

Op deze manier wil de VZW Athus et l’Acier een tastbare getuigenis doorgeven aan de jonge generaties, niet enkel van de staalbewerking in de streek, maar ook van de hoge economische vlucht waar de nijverheid toe leidde, tot ze van af de jaren 1970 in een rampzalig dal belandde. Zo geven de bezoekers zich ook rekenschap van hoe armzalig de arbeidersklasse toen leefde, in het begin van deze nochtans bloeiende industrie. In een bibliotheek over het thema zijn ook tal van documenten verzameld.

 

Wie geïnteresseerd is in deze echte getuigenissen en een tentoonstelling willen ontdekken kan het museum bezoeken tijdens het Weekend van de Landschappen of natuurlijk op een ander moment.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *