Bib gourmand, een goede tip voor Valentijn
4
feb
2016
Door Fanny Lardot 4 februari 2016 Categorieën Eten en drinken Geen commentaar
Vorig jaar, net voor Valentijnsdag, stelden we u 5 romantische en originele belevenissen voor in Belgisch Luxemburg. Dit jaar willen Kevin en ik u graag laten kennismaken met het concept van de Bib Gourmand. Dit label weet iedereen die van lekker eten houdt te waarderen !
Wat is een Bib gourmand ?
Een Bib gourmand is een restaurant dat door de Michelingids beloond is voor zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is zeker dat u hier een verzorgde maaltijd vindt voor een redelijke prijs. Een compleet menu mag de prijs van 36€ niet overstijgen.
In België zijn in totaal 167 restaurants beloond met deze onderscheiding. Vaak wordt gezegd dat deze beloning leidt tot de eerste ster van de beroemde rode gids. In Belgisch Luxemburg hebben 6 restaurants een Michelinster, vindt ze hier.

© Eating
Wie zijn de « Bib gourmands » van Belgisch Luxemburg ? (2016)
Belgisch Luxemburg telt 19 Bib gourmands:
- L’auberge du Grandgousier in Mirwart
- L’hostellerie Sainte-Cécile
- L’hôtel des Ardennes in Corbion-sur-Semois
- L’Ancien Hôpital in Saint-Hubert
- L’Empreinte du Temps in Torgny
- La Brasserie Fred in Durbuy
- La Chambre d’Amis in Barvaux-sur-Ourthe
- La Papillotte in Wellin
- Le Baragoû in Marche-en-Famenne
- Le Barathym in Nassogne
- Le Bistrot des Saveurs in Houffalize
- Le Clos des Récollets in Durbuy
- Le Val d’Hébron in Hébronval
- Les Plats Canailles de la Maison Bleue in Habay-la-Neuve
- Le Moulin de Daverdisse
- La Taverne de la Fermette in Rochehaut
- Le Vertige des Saveurs in Martelange
- Le Wagon Restaurant Léo in Bastogne
- Durbuy Ô in Warre
Ontmoeting met de Bib 2016 van Belgisch Luxemburg
Koen Timmerman deelt met zijn echtgenote Laurence zijn liefde voor de Ardennen en de gastronomie. Van origine Brugs, kent hij Belgisch Luxemburg al van zeer jonge leeftijd. Na zijn studies aan de hotelschool van Koksijde besluit de jonge chef om onze streek niet meer te verlaten. Na 20 jaar aan het fornuis te hebben gestaan van een groot restaurant in Durbuy opent hij zijn eigen etablissement in het typisch Ardense dorpje Warre.

© Eating
« Wij zijn in juli 2012 open gegaan, op enkele passen van het stadje Durbuy, in het centrum van een authentieke plaats. De voormalige boerderij heeft plaatsgemaakt voor een modern gebouw met een hedendaagse binneninrichting, maar met behoud van de originele rustieke voorgevel. We zijn op deze manier volledig esthetisch geïntegreerd in het dorp. »

© Eating
Hoe wordt men Bib gourmand ?
« Een lid van de Michelingids is langs geweest in 2013 om ons in de gids te vermelden. Daarna kwam er een controleur langs, incognito, om een idee te krijgen van onze gastronomie. Wij zijn zelf niet eens op de hoogte gebracht van onze benoeming als Bib gourmand 2015. Het waren onze gasten die het ons vertelden! Wat een verrassing! En het aantal gasten is sindsdien gestegen!»

© Eating
Wat zijn volgens u de pluspunten die voor deze onderscheiding gezorgd hebben ?
« Wij koken met lokale producten van eerste keus zoals de « Porc de qualité ardennaise » (de PQA), de « jambon d’Ardenne » (van bij Bodson in Durbuy), de forel van Malmédy, de eendenfilet van Fraiture, de Gaumse safraan, la Marckloff (bier), of de “hydromel” van Montleban.
Wij houden van werken met professionele producenten van bij ons. Het is al gebeurd dat ik rubber laarzen heb aangedaan om groenten te gaan oogsten van de vereniging « Pourquoi pas » van Jenneret.

© Eating
Nog een groot pluspunt van ons is dat we constant op zoek zijn naar hoe we onze gasten het beste tevreden kunnen stellen. We zoeken naar kleine attenties waarmee we ze een plezier doen. We weten bijvoorbeeld welk aperitief bepaalde klanten meestal nemen en deze persoonlijke aandacht wordt erg op prijs gesteld. Een fijne ontspannen sfeer creëren en goede gerechten serveren, dat is onze filosofie!

© Lardot
Ontdek op onze website
Voor alle goede gastronomische adressen in Belgisch Luxemburg kijkt u op www.luxembourg-belge.be