Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Bruisend Marche-en-Famenne…

29
jan
2016

Door 29 januari 2016 Categorieën Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Als hoofdstad van de Famenne heeft de stad Marche een zeer succesvolle stedelijke vernieuwing ondergaan, maar met behoud van haar getuigen van het verleden. Oude gebouwen, smalle steegjes, sculpturen, talrijke beelden en fonteinen, groene pleinen, een mooie architecturale harmonie van oude en moderne gebouwen,… allemaal redenen om eens op ontdekkingstocht te gaan in Marche. Want het hart van Marche heeft karakter en haar winkeliers en ondernemers hebben de know-how. Hieronder leest u enkele goede tips voor een geslaagd bezoek.

© FTLB – PWillems

Een wandeling door het hart van de stad

Dankzij het dynamische team van het Maison du Tourisme is er een stadswandeling uitgezet van drie kilometer langs de highlights van Marche. De wandeling start bij het beeldhouwwerk genaamd « point de rencontre » (= ontmoetingsplaats), een toepasselijke naam om deze tocht te beginnen. U volgt daarna het kaartje en de uitleg van een mooie brochure die voor de prijs van 2€ verkrijgbaar is bij het Maison du Tourisme op het Place de l’Etang. Een goed idee als u een compleet beeld van Marche-en-Famenne wilt krijgen !

Ludieke speurtochten

En aan ditzelfde Maison du Tourisme danken we nog twee andere bijzondere wandelingen in het hart van Marche. De eerste doet een beroep op uw observatievermogen en vraagt om verschillende foto’s van bezienswaardigheden terug te vinden in de stad. Een kaartje geeft de route aan en de plaatsen waar u extra moet opletten.

Op de achterzijde van het kaartje moet u met vijf kleine spelletjes een geheim woord vinden. Bij de tweede wandeling moet u via zes aanwijzingen een straatnaam vinden en ontdekken waarom hier huisnummer 35 zo speciaal is. Twee zeer leuke belevenissen die u kunt delen met uw gezin, familie of vrienden.

Stadsmuur en oude ambachten

Marche was vroeger een versterkte stad en werd omgeven door een stadsmuur. De nieuwe look van de stadsboulevard laat een stuk van de originele stadsmuur zien waarop een nieuwe voetgangerszone werd gecreëerd. Vier ronde ruimtes herinneren aan de middeleeuwse torens, die elk versierd zijn met een beeld dat verwijst naar oude ambachten. Naar deze voormalige, in Marche uitgevoerd beroepen zijn straatnamen vernoemd: dentellière (kantwerker), ramoneur (schoorsteenveger), tanneur (leerloier) et brasseur (brouwer).

 

Een bezoek aan het Museum van de Famenne en het lezen van het boek « Le maître de Waha » (FR) leren u het Marche kennen van weleer.

Musée de la Famenne

Publieke kunst

Les trois grâces de Louis Noël © FTLB – PWillems

De geslaagde stadsrenovatie, dat de prijs van Belgisch winnaar in de wedstrijd « Destinations Européennes d’Excellence » heeft opgeleverd, ging gepaard met de invoering van een dertigtal kunstwerken. Naast de reeds genoemde kunt u onder andere nog bewonderen: « le Gugusse et Li p’tit chufleu », « la Fontaine Ponthier », « l’Alliance éternelle », « le Grand Georges trônant au centre de sa fontaine », « les fresques murales et trompe l’œil », « le passage », «Jo le pingouin», « les Trois Grâces » en andere werken van Louis Noël, « Loin », œuvre van Jean-Michel Folon…

Pont de vie de Louis Noël © FTLB – PWillems

Fond des Vaulx en groene long

Op twee passen van het stadcentrum ligt « le Fond des Vaulx », een ingesloten vallei vol prachtige en ongerepte natuur. Met een oppervlakte van 15 ha biedt deze groene long een landschap dat in groot contrast staat met de uitgestrekte vlaktes van de omgeving van Marche.

© FTLB – PWillems

Het gebied maakt deel uit van de kalksteenrand, genaamd Calestienne en is gevormd door het zure water van het Ardense massief. Deze mysterieuze plek is verbonden met talrijke legendes. De toegang tot het gebied spreekt al tot de verbeelding: een klein donker tunneltje waar bij hoog water een beek doorheen stroomt. Drie wandelroutes van 2,2 tot 4,5 km leren u de omgeving kennen: mooie wandelpaadjes, steile rotswanden, een overdekte barbecueplaats, een vitaparcours, een grotje…

Eten en drinken

Les pavés de Marche © FTLB – PWillems

Marche verwelkomt jaarlijks het grote culinaire Salon « Horecatel ». Maar de stad kent tot op de dag van vandaag nog geen eigen bier. Er is wel de pruimenlikeur « la prunelle du Fond des Vaulx » en een nieuwe likeur genaamd « Saveur de Marche ».

© FTLB – PWillems

Wat eten betreft zijn de streekspecialiteiten talrijk: « Matoufè » (hier!), « le wasté » van bakkerij Delhaye, de « pavés » en « baisers » van Remacle, de broden en « cougnous » van Sylvain Poncelet, de chocolade van Lefèvre en van het nieuwe « Pause chocolat-thé »… Het is onmogelijk om alle eethuisjes, bistro’s en restaurants op te noemen zonder er een aantal te vergeten. De boodschap is: kom eens proeven!

Les baisers de Marche © FTLB – PWillems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *