Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

De Ardennen voor iedereen

5
jan
2017

Door 5 januari 2017 Categorieën Mijn Ardennen, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Deze zomer mocht ik een speciale blikvanger voor het nieuwe nummer van ons tijdschrift Blik op de Ardennen maken.

Wist u dat 30% van de inwoners van België een bepaald soort handicap heeft? Sommige mensen hebben visuele problemen of moeite met horen, andere hebben leerproblemen of beperkte mobiliteit zoals bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of een vader of moeder met een kinderwagen.

Voor ons eerste blogartikel over Toerisme & Handicap laat ik u kennismaken met Blandine. Deze jonge blogster is onder andere naar Durbuy en La Roche-en-Ardenne gegaan en deelt met u haar ervaringen over reizen in een rolstoel.

Durbuy

Blandine heeft als eerste het Topiary Park bezocht dat zich aan de rand van het oude stadsdeel van Durbuy bevindt, langs de rivier de Ourthe.

Het park is zeer goed toegankelijk voor iedereen. De plek is prachtig en rustgevend. Je kunt er meer dan 250 buxusbomen vinden die in allerlei originele vormen zijn gesnoeid, over een oppervlakte van meer dan 10.000 m2! Sommige buxussen zijn al meer dan 120 jaar oud!   

Blandine is tevreden. Ze vindt de wandeling aangenaam en kwalificeert deze trekpleister als volledig toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit (PBM). Lees haar mening hier (enkel in het Frans)!

Na een heerlijke maaltijd in een van de weinige volledig toegankelijke restaurants van Durbuy (het restaurant « la Calêche »), ben ik met Blandine naar het Reuzelabyrint van maïs in Barvaux gegaan. Deze toeristische attractie ligt op 5 minuten rijden met de auto van het oude stadje Durbuy.

Al 20 jaar lang weet dit labyrint gezinnetjes, die proberen hun weg te vinden tussen de maïsplanten, te verbazen en te betoveren. Een originele ervaring, 100% natuur. Blandine: “De plek is echt de moeite waard om te bezoeken en zeker voor kinderen. De acteurs die je onderweg tegenkomt kruipen helemaal in de huid van hun personage en zijn grappig en geloofwaardig. En wat betreft de toegankelijkheid: er zijn aangepaste “droge wc’s” aanwezig. Ik raad een bezoek aan het labyrint aan bij mooi weer!”

Ontdek, vanaf juli 2017, de nieuwe avonturen van het Labyrint van Barvaux.  

 

Onze website geeft informatie!

Wilt u alles weten over de toegankelijkheid van de toeristische sites van Belgisch Luxemburg? Kijk dan op http://www.luxembourg-belge.be/nl/praktisch/toerisme-handicap/index.php

U vindt er pagina’s met informatie over de plaats en de aanpassingen voor mensen met beperkte mobiliteit. Zo bent u vooraf aan uw bezoek goed op de hoogte van wat u er kunt verwachten.

La Roche-en-Ardenne

Na een overnachting en een uitgebreid ontbijt in hotel Floréal in La Roche-en-Ardenne, een hotel dat uitblinkt wat betreft toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit, brachten we een bezoek aan het wildpark!

Het wildpark op de hoogtes van La Roche-en-Ardenne spreidt zich uit over een oppervlakte van 10 hectare. U vindt er de dieren die in de Ardense bossen leven zoals herten, reeën, everzwijnen, en andere Europese dieren zoals moeflons, damherten, wolven en lynxen en dieren van de boerderij. De paden zijn niet aangepast aan PBM. Maar wat wel mogelijk is, is om de route samen met een dierenverzorger van het park in zijn voertuig af te leggen (vooraf reserveren).

Na een foto van het feodaal kasteel van La Roche-en-Ardenne, genomen door Blandine, zijn we naar chocolatier Cyril chocolat gegaan in Samrée (gelegen op 5 minuten rijden van La Roche-en-Ardenne). Bij Cyril is het puur genieten, of melk, wit, praline, pistache… We mochten deelnemen aan een workshop pralines maken in een ruimte die zeer goed toegankelijk is voor rolstoelers! Cyril: “Van het begin af aan was het onze wens om voor iedereen toegankelijk te zijn: voor ouderen, mensen die moeilijk ter been zijn, rolstoelen, kinderwagens, slechthorenden… Voor deze laatste groep bijvoorbeeld, heb ik mijn presentatie aangepast door ze mijn mallen waarmee ik pralines maak te laten aanraken en voelen. Ik wil iedereen kunnen verwelkomen!”

Cyril de showman biedt iedere zaterdagmiddag demonstraties aan in het Frans, Nederlands en Engels, en na reservering ook op andere dagen. Plezier gegarandeerd, voor jong en oud, en voor Blandine! Een van de bijzonderheden bij Cyril chocolat is dat je er persoonlijke verpakkingen kunt laten maken: “Dat loopt als een trein bij scholen, jeugdbewegingen en diverse clubs die hun kas willen spekken en iets anders willen dan de traditionele lasagne.”

Eindigen in schoonheid

Als kers op de taart, tijdens haar reis door Ardens grondgebied, mocht Blandine deelnemen aan het luchtballonnenfestival van Hotton: de Hottolfiades, dat jaarlijks eind augustus plaatsvindt. Vroeg in de ochtend steeg ze samen met tientallen andere ballonnen tussen de ochtendnevels op. Sinds enkele jaren heeft Vincent Demelenne, de oprichter van de Hottolfiades, een mand die toegankelijk is voor mensen met beperkte mobiliteit. Geniet mee van de prachtige beelden!

Ontdek het Franstalige blog van Blandine op http://1000decouvertes4roulettes.com

Ontdek het « Toerisme & Handicap » aanbod van Belgisch Luxemburg op  http://www.luxembourg-belge.be/nl/praktisch/toerisme-handicap/index.php

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *