Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

De Ardense wandelclub « La Compagnie ardennaise de randonnée »

11
feb
2016

Door 11 februari 2016 Categorieën Bewegen, Natuur Geen commentaar

Wandelen met begeleiding in groepsverband kent vele voordelen: gezelligheid, u hoeft zich geen zorgen te maken over de route en u krijgt veel extra informatie over de omgeving. Zeker wanneer de begeleiders gemotiveerde en gepassioneerde liefhebbers zijn.

De begeleiders van « la Compagnie ardennaise de randonnée » zijn met z’n tienen en kennen de locaties waar ze hun wandelaars mee naartoe nemen als geen ander. Allemaal hebben ze hun eigen favoriete plekjes en specialiteiten, zowel in Belgisch Luxemburg als daarbuiten.

 

DSC_8361
 « Ik hou erg van het woord begeleider, benadrukt Georgy: het is aan de groep om de toon te zetten. Ik ben slechts de katalysator, ik laat de mensen die met me mee gaan een andere omgeving zien en andere plaatsen ontdekken. »

 

« La Compagnie ardennaise », een filosofie?

Toen we het artikel schreven over « la Compagnie ardennaise de randonnée » voor het tijdschrift Blik op de Ardennen sprak Georgy Renard over de groepsgeest als drijvende kracht achter de vereniging.

Laten we teruggaan naar ons interview met Georgy:

Verbintenissen en tegenstrijdigheden, dat zijn de twee woorden die onze gesprekspartner in de mond neemt. De samenleving verandert en daarmee ook de wandelaars. Door samen te wandelen gaan we op zoek naar sociale banden. Op het werk, in het gezin… men moet zich voortdurend schikken in situaties met anderen. Daarom is het wandelen voor velen een verademing: « ik voel me mezelf, zonder kunstgrepen, en de anderen voelen dat ook ».

Verbondenheid creëren, ja… mensen zoeken die belang hechten aan dezelfde waarden, ja dat ook…

Wanneer we enkele deelnemers interviewen komen vaak dezelfde beweegredenen terug: « Ik hou er niet van om alleen te wandelen. Of, ik ben alleenstaand en heb behoefte aan contact. Wandelen is een mooie manier om vrienden te maken ». « Ik ben gepensioneerd, ik hou van lange wandelingen door de natuur maar ik hou ook van lekker eten en verrijkende ontmoetingen onderweg. Hier ben ik helemaal tevreden ».

In elke mens schuilen er drie drijfveren: de behoefte aan inspanning, de nood aan natuur en het groepsgevoel, een overblijfsel uit de oertijd dat alle zoogdieren met elkaar verbindt.

Wat gaat er de volgende jaren veranderen ?

Dat is ook een paradox, benadrukt Georgy. Aan de ene kant is er die enorme drang naar avontuur, maar aan de andere kant heeft onze vereniging een totale aversie tegen alles wat risico met zich meebrengt. Wij verzekeren ons tegen alles, we willen geen enkel risico nemen. Niet met onszelf en niet met anderen.

Wandelen is een eenvoudig middel om lichaam en geest te laten reizen (het wandelen en het op een “basic” manier overnachten). Toch krijgen we steeds meer vraag naar luxere en comfortabele programma’s.

Om aan ieders vraag te kunnen beantwoorden is soms een hele puzzel. Maar alle leden van “la Compagnie” zijn gelukkig zeer vindingrijk: tot een bepaalde grens beantwoorden we aan de wensen van onze deelnemers. Een groot voordeel: we zijn creatief en vullen elkaar goed aan. En het team is vooral hecht en dus stabiel.    

Iedereen, leden en begeleiders, heeft zijn plek en zijn rol binnen de vereniging. Zo blijft de groep bestaan en wordt het maken van keuzes binnen het team van « la Compagnie ardennaise de randonnée » gemakkelijker. En dat is goed zo.

We hebben een volledige blikvanger gewijd aan « la Compagnie ardennaise de randonnée » in het laatste nummer van Blik op de Ardennen. We nodigen u uit om het te lezen door op de onderstaande foto te klikken.

RA12_cover_nl

 

Vraag het programma aan

De brochure “Winter 2015 – 2016” van « la compagnie » is nog altijd up-to-date. Ze bevat mooie verrassingen. Hier een kleine samenvatting:

In België:

  • 20/02/2016: Het natuurpark van de Twee Ourthes rond de stuw van Nisramont
  • 12 en 13/03/2016: In de valleienstreek: vier rivieren in het hart van de Hoge Ardennen
  • 19 en 20/03/2016: Van de Maginot-lijn tot het Graf van de Ridder of van Lotharingen tot de Semois
  • 2, 3 en 4/04/2016: Lentebivaks in het domein van de Twee Ourthes en in de Ardennen

In het buitenland:

  • 13, 14, 15, 16 en 17/02/2016: De « mont Pilat », zonder twijfel met sneeuwschoenen
  • 18, 19, 20 en 21/02: Sneeuwschoenwandelen in de Vogezen: « les ballons comtois » (ook in maart)
  • 5 en 6/03/2016: Tussen de Clerve, de Wiltz en de Sûre … in de Luxemburgse Ardennen

De catalogus en vele andere dingen zijn online beschikbaar: www.compagnieardennaisederandonnee.be

DSC_8392

Kom op, ga mee! Je zult niet teleurgesteld worden!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *