Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

De favoriete foto’s van 7 natuurfotografen

8
okt
2015

Door 8 oktober 2015 Categorieën Mijn Ardennen, Natuur Geen commentaar

Update op 13/11/2019

Het 11e nummer van het tijdschrift “Blik op de Ardennen” verscheen in de maand september 2015 met daarin een volledig dossier over dierenfotografen van Belgisch Luxemburg.

Blik op de Ardennen

ra11_cover_nl

© Philippe Moës

© Philippe Moës

Als bonus op het artikel tonen 7 fotografen hun meest favoriete dierenfoto met een klein woordje uitleg erbij. Geniet ervan!

1) Olivier Embise

© Olivier Embise

“Vorige winter lag er veel sneeuw en ik had op leuke foto’s gehoopt. In het bos viel echter niet veel te beleven op dat vlak. Op een dag vertelde een vriendin mij echter dat ze meende watersnippen te hebben gezien. Dat zijn schuwe dieren die in onze streken niet veel voorkomen. Met mijn verrekijker heb ik er tot nu toe zo’n dertig gezien. Ze zijn meestal bruin en kunnen zich normaal gezien goed verbergen in de natuur. Maar door de sneeuw waren ze goed te zien. Ik wist niet of ze schichtig waren en dus nam ik mijn eerste foto’s van ver. Ik heb mij onder een wit laken verstopt en ben als een grote slak dichterbij gekropen. Drie uur later was ik bijna bevroren, maar wel heel dichtbij. Dat was fantastisch! Het witte sneeuwdecor bood mij schitterende contrasten en details van hun verenkleed …”

Ontdek zijn werk

www.olivier-embise.be

 

2) Philippe Toussaint

© Philippe Toussaint

Philippe Toussaint geeft toe dat hij erg trots is op zijn foto van vlinders die in de prijzen viel op een internationale wedstrijd in Engeland. Hij heeft ook een zwak voor de kleurrijke foto van een forel aan het wateroppervlak. Daar heb ik veel tijd in gestoken. De forel zat onder een boom verscholen en er vielen op diezelfde plaats insecten naar beneden. Het was zaak om op het juiste moment te klikken om zijn beweging en de golf die hij op het water tekende te vatten. Ik heb het daarna nog eens geprobeerd, maar beter is het nooit geworden.”

Ontdek zijn werk

www.philippetoussaint.com

 

3) Philippe Moës

© Philippe Moës

“Dit beeld komt uit mijn laatste boek. Het heeft heel veel waarde voor mij. Het is een dierenlandschap zoals ik het graag heb. Maar naast het mistige decor en het vage licht dat me na aan het hart liggen, heeft deze foto voor mij ook die bijzondere smaak van de beloning. Om deze foto te maken moest ik om twee uur opstaan, 100 minuten met de auto rijden, daarna nog eens 40 minuten fietsen en twee uur wandelen om eindelijk bij zonsopgang ter plaatse te kunnen zijn… In de hoop op mist. Natuurlijk is er gewoonlijk geen mist en ook geen dier of maar één van beide…”

Ontdek zijn werk

http://www.photos-moes.be/

 

4) Pierre Strijckmans

© Pierre Strijckmans

“Hier een geslaagde dierenfoto die voor mij een compleet beeld geeft van de mooie en fascinerende dierenwereld. Genomen in de gemeente Nassogne. De kans op een geslaagde foto hangt van veel factoren af: het licht; het dier; een dosis geluk; het dier in zijn natuurlijke habitat met een interessante houding; een bepaalde boodschap die ze doorgegeven. Deze foto geeft een gevoel van vrijheid door bij het overspringen van een hek. Dat is de reden waarom deze foto één van mijn favorieten is. “

Ontdek zijn werk

www.pierre-strijckmans.be

 

5) Michel d’Oultremont

© Michel d’Oultremont

“Februari 2015, we zijn in het hart van de Ardennen. Het is koud, ijskoud zelfs. Alles is wit en wacht om langzaam te ontwaken. Ik bracht een nacht door in mijn tent. De tijd staat stil, alles is kalm, een paar lampen schijnen van enkele huizen verderop. Ik maak een kopje thee klaar om mijn dag te beginnen in het land van de vossen. De ochtend gaat voorbij en ik zag niet veel dieren. Alles lijkt toch zo kalm en stil. Ik wandel rond in de hoop een vos, een haas, een hert of misschien een de geheimzinnige boskat te zien, wie weet. Ik ontdek een ideaal plekje. Ik ga liggen in de poedersneeuw die kraakt onder mijn gewicht en bedek mezelf met een wit camouflagenet. Met de hoop dat het geluk me toelacht en dat er een dier te voorschijn komt. Twee uren later: mijn wens komt uit, een vossenpaar komt te voorschijn. Mijn hart staat stil. Gewoon prachtig, daar zijn geen woorden voor. De twee vossen spelen, ze volgen elkaar en genieten ervan. De scène is prachtig door de verrekijker maar jammer genoeg te ver om dit moment vast te leggen met mijn fototoestel. Dit blijft gegraveerd in mijn geheugen maar niet in mijn camera. Gelukkig, een van de twee vossen loopt al spelend niet ver van mij voorbij. Ik heb de kans om enkele magische foto’s van dit prachtige moment te maken in het hart van de Ardennen … “.

Ontdek zijn werk

www.micheldoultremont.com

 

6) Martin Dellicour

© Martin Dellicour – Estampe charbonnière- Mésange charbonnière photographiée à Hoursinne (Erezée) le 25 janvier 2014.

“Ik hou vooral van dit beeld omdat het representatief is voor wat ik graag doe: een verfijnde grafische afbeelding die het dier op een originele manier benadrukt. Het is geen natuurportret maar een natuurlijk schilderij … de harmonie tussen het onderwerp en de achtergrondelementen. Deze zwart-wit foto bevindt zich ergens tussen een foto en een tekening. Het is altijd leuk om de foto’s in mijn eigen tuin te kunnen maken, deze bewijzen dat we niet naar de andere kant van de wereld hoeven te rennen om mooie foto’s te maken waar we van houden.”

Ontdek zijn werk

www.martindellicour.be

7) Walter Barthélemi

© Walter Barthélemi

“Het selecteren van een “favoriete” foto is een hele uitdaging en een moeilijke keuze voor een fotograaf. Elke beeldopname weerspiegelt een bepaalt ogenblik en vaak neem je een van je laatste foto’s omdat de emotie erbij nog vrij nieuw en sterk is. De ontmoeting met wilde dieren is een emotioneel gebeuren, maar je moet slim zijn om foto’s te maken in onze streek. De fauna en flora staan voortdurend onder druk is zijn in constante evolutie. Al meerdere jaren heb ik voorliefde voor de vos. Hij veroverde mijn hart en is een van mijn favoriete onderwerpen, ik raak er maar niet naar uitgekeken. Kennis maken met een jonge vos in het hart van het bos is een prachtige en unieke ervaring. In september moeten de jonge vossen het familiale grondgebied verlaten. De jonge mannetjes worden systematisch afgewezen, terwijl jonge vrouwtjes vaak getolereerd worden en kunnen blijven in dat gebied. Natuurlijk moet er wel voldoende ruimte en voedsel aanwezig zijn. Zo kan men vaak moeder en dochter vinden op een bepaald gebied binnen een sociale groep. De jonge vossen worden vaak agressief afgewezen en gaan op zoek naar een nieuw territorium. Tijdens die dwalende en moeilijke periode zijn er veel die het niet halen, mede dankzij het dodend verkeer…Deze ontmoeting was zeer krachtig en ontroerend, vermengd met angst en nieuwsgierigheid.

Ontdek zijn werk

http://www.walterbarthelemi.be/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *