Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

De herfst in beeld : mijn herfst is niet grijs en grauw, maar kleurrijk!

29
okt
2015

Door 29 oktober 2015 Categorieën Mijn Ardennen, Natuur, Ontdekken en bezoeken 1 commentaar

Ik houd in principe helemaal niet van de herfst! De dagen worden snel korter en de temperaturen dalen en flirten elke week meer en meer met de nul graden. Maar waar ik wel heel erg van houd zijn de bossen die in de herfst langzaam maar zeker veranderen in een kleurrijk schouwspel. Van vuurrood naar bruin, via oranje, geel en zelfs gouden tinten… de bomen geven de natuur een vleugje vuur en geluk, en geven de Ardennen een rijk decor. Van deze herfst houd ik, zo fotogeniek en veranderlijk als ze is, en allerminst monotoon. Ik nodig jullie uit om te genieten van mijn fotopresentatie. Reis mee door de kleurrijke herfst !

1) Boomrijke en gouden randjes

Durbuy © FTLB – PWillems

Durbuy © FTLB – PWillems

De herfst vervult onze dorpen en steden met schitterende kaders. Kijk hier naar Durbuy in de Ourthevallei, omgeven door een zee van kleur dankzij de bosrijke flanken. Het kleinste stadje ter wereld is omgeven door een boomrijk en gouden randje. Maar ook bijvoorbeeld La Roche-en-Ardenne en Bouillon, met hun op de rotsen verheven kastelen, zijn in dit seizoen zeer fotogenieke plaatsen.

2) Een hemel om te aanschouwen

© FTLB – PWillems

© FTLB – PWillems

Het aanschouwen van een herfsthemel geeft een gelukzalig en rustgeven gevoel. Deze foto is genomen in het woud van Freyr, waar de wind de wolken een prachtig en kunstig uiterlijk gaf.

3) Voor het geluk van de wandelaars…

© FTLB – PWillems

© FTLB – PWillems

Vanaf de herfst nemen de (gratis!) ADEPS wandeltochten weer in aantal toe. Vrijwel elke zon- en feestdag organiseert een Ardens dorp op haar beurt routes van 5, 10 of 20 km (soms 15 km) en probeert de mooiste plekjes van eigen streek te laten zien. Plekjes waar je normaal gezien niet komt of mag komen, die uitzonderlijk voor deze gelegenheid worden geopend. Na afloop, zoals bijvoorbeeld in Orval of Chouffe, kun je soms genieten van al het lekkers wat de streek te bieden heeft. De ware ontspanning na de inspanning. Kijk voor de agenda van de ADEPS tochtten op http://www.adeps.be/index.php?id=5945. Klik op “Luxembourg” voor de tochten in onze provincie. Prettige tocht !

4) … maar let op de jagers !

© FTLB – PWillems

© FTLB – PWillems

In elk seizoen is het heerlijk wandelen in de Ardennen. De herfst biedt vaak nog aangename temperaturen en schitterende decors. Er is echter één maar: de jacht! Let voor je eigen veiligheid goed op de speciaal voor de jacht voorziene aanduidingen en leef ze ook na!. Gele borden bevatten de data van jachtdagen, en rode borden verbieden de toegang tot het pad of bos. Het dichtstbijzijnde Syndicat d’Initiative of Maison du Tourisme bezit een overzicht van de wandel- en MTB-routes, en wanneer er op welke route wordt gejaagd. Geen paniek dus, er zijn altijd routes toegankelijk !

5) Aan tafel !

© FTLB – PWillems

© FTLB – PWillems

Hoe kunnen we het over de herfst hebben zonder de bijbehorende gastronomie te bespreken? Het jachtseizoen biedt onze restauranthouders een rijke keuze aan vers geschoten wild uit het hart van onze eigen bosmassieven. En met de know-how van onze chefs weten ze hier altijd iets speciaals mee te bereiden dat je papillen zal betoveren.

6) Het spektakel van de zon

© FTLB – P.Willems

In de herfst komt de zon later op en gaat eerder onder. Ze staat ook een stuk lager aan de hemel, en dit levert schitterende beelden op zoals deze bij la Baraque Fraiture.

7) Allerlei kleuren

© FTLB – PWillems

© FTLB – PWillems

In de herfst verliezen de bladeren van bomen en planten hun zomerse groen, en veranderen in allerlei kleuren. Er kunnen zelfs talrijke kleurschakeringen te vinden zijn op één enkel blad. Van rood veranderen ze in oker, voordat ze op de grond de bodem mogen bedekken.

8) Reflecties in de vijver van la Bilaude

© FTLB – PWillems

© FTLB – PWillems

Belgisch Luxemburg kent talrijke onbekende plekjes waar de natuur heerst en de mens zich maar klein en nietig voelt. Neem nu bijvoorbeeld deze vijver van la Bilaude, vlakbij Mochamps, waar in de herfst de kleurschakeringen worden gereflecteerd door het water.

9) Zo ver je kunt kijken

© FTLB – PWillems

© FTLB – PWillems

In Belgisch Luxemburg bedekken bomen de helft van de totale grondoppervlakte. Het wordt niet voor niets de “groenste” provincie van België genoemd, maar in de herfst gaat dit niet op. We zouden het dan beter over de “kleurrijkste” provincie van België kunnen hebben.

10) Wat zijn onze hoogstambomen toch mooi…

© FTLB – PWillems

© FTLB – PWillems

Eikenbomen, beukenbomen, berkenbomen… de hoogstambomen van onze hoogvlaktes met hun kleurrijke bladerdracht zijn een lust voor het oog.

een commentaar voor “De herfst in beeld : mijn herfst is niet grijs en grauw, maar kleurrijk!

dirk baeke dit :

Heel mooi. Enkel de jacht zouuden ze zo snel mogelijk moeten verbieden, dan kan je tenminste wandelen in de bossen en genieten van al dat moois, inclusief de dieren;
BAN DE JACHT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *