Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Escapardenne : over de Ardense paden van België en Luxemburg

31
aug
2015

Door 31 augustus 2015 Categorieën Bewegen, Natuur, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Kunt u het zich nog herinneren? In Blik op de Ardennen n°2 van september 2012 stond er een artikel over deze 104 km lange wandelroute van de Belgische Ardennen tot het Groothertogdom Luxemburg. En ja, de tijd vliegt…. !

BLIK OP DE ARDENNEN N°2

ra2_couv_nl-1

Escapardenne © PNDO

Escapardenne © PNDO

Via de Escapardenne kunt u in vijf etappes van La Roche-en-Ardenne naar Kautenbach wandelen. Een zeer aangename manier om door landschappen van enorme biologische waarde te struinen en kennis te maken met dorpen vol historie. Een prachtige topografische gids van de hele route geeft een duidelijke uitleg en een enorme hoeveelheid aan informatie over de historie, de natuur en het erfgoed van de omgeving.

En wel, de partners van dit project zijn opnieuw in actie gekomen! Een nieuwe, volledig Luxemburgse route deze keer, is klaar. En als kers op de taart zijn er bivakplaatsen ingericht in het Belgische gedeelte van de al bestaande Eisleck Trail. Uitstellen heeft nu echt geen zin meer!

Bivouac de Gives © Escapardenne

Bivouac de Gives © Escapardenne

Een natuurlijk en gebouwd erfgoed dat de moeite van een bezoekje waard is

Al vele jaren lang werken het Natuurpark van de Twee Ourthes en de « Fondation Hëllef fit d’Natur » aan de inventaris en de bescherming van de Ardense en Luxemburgse biotopen en landschappen. Normaal is het dus, dat er banden zijn ontstaan doorheen beschermings- en sensibiliseringsacties van het publiek.

En ook, toen in 2008 een eerste grensoverschrijdend Interreg-programma het licht zag, duurde het niet lang voordat onze partners de bal aan het rollen brachten. De « Traversée des Pays et des Ages » (mooie titel, niet ?) zag het licht. Een prachtige, rijkelijk geïllustreerde gids die op een zeer pedagogische manier de ontelbare hulpbronnen van dit Ardense hoekje uiteenzet. Volksarchitectuur, biotoop, historische erfgoed, niets is vergeten. Van de kleine historische anekdotes tot de grote geschiedenis, de nieuwsgierigheid van de lezer wordt zonder twijfel geprikkeld. En wat ook niet mis is, het boekje is een prachtig object.

Escapardenne

Escapardenne

Een tweede programma

Interreg IV zette de partners aan om verder te gaan. Als iets goed is, over het algemeen, dan telt men niet meer. De motivatie was groot om het bestaande aanbod uit te breiden en een ware trail van lange adem aan te bieden. Met meer dan 3000 km aan geïnventariseerde bewegwijzerde wandelpaden moesten er keuzes worden gemaakt om een toegankelijk parcours uit te werken. Een fameuze uitdaging die de hoofdpersonen van dit avontuur tot een geslaagd einde hebben weten te brengen. Het zijn 104 km van puur genot geworden, dwars door landschappen, dorpjes en plaatsen vol geschiedenis.

Neem bijvoorbeeld het project van het Maas-Moezel kanaal, of de landelijke architectuur van de streek waar geen architect aan te pas kwam en die het inzicht en de kennis van de mensen van vroeger eeuwen laat blijken, het aangrijpende kruisbeeld aan de bosrand, de verloren grenspalen « in the middle of nowhere » die toch het einde van België en het Groothertogdom gestalte geven….

Escapardenne

Escapardenne

De vijf etappes van deze trail laten u momenten van pure betovering beleven. De route werd met zorg gekozen om van dit buitengewoon wilde en mooie stuk van de Ardennen te kunnen genieten. Bossen, dorpen, rivieren of meer bescheiden beekjes, voor het grootste genot van de wandelaar.

Vanaf 2009 lanceerde Escapardenne zijn Eisleck Trail, die eind 2012 officieel werd geopend. En het succes liet niet op zich wachten. Gesteund door twee in trekking gespecialiseerde tour operators kende de Eisleck Trail vrijwel direct een ware opwelling.

Het aanbod is zeer aanlokkelijk: verdeeld over vijf perfect bewegwijzerde etappes van rond de 20 km, wordt het parcours verfraaid met didactische panelen, oriëntatietafels, overdekte picknickplaatsen en feng-shui banken… Alleen dat laatste al…

Hebt u geen tijd of zin om alle 104 km af te leggen? Er zijn zes lussen van diverse afstanden gemaakt. Deze zijn niet bewegwijzerd maar te downloaden op tablet of smartphone.

En in 2015

Vanaf 2014 werd er een logische verlenging voorzien van de Escapardenne op Luxemburgs grondgebied en in juni 2015 was deze route een feit : via Kautenbach, het aankomstpunt van de Eisleck Trail, kan men nu doorwandelen tot Ettelbruck. Nog eens 53 km van puur genot. De route is bewegwijzerd in beide richtingen en verdeeld over drie etappes. De hoogteverschillen zijn niet te onderschatten maar de landschappen en uitzichten zijn de inspanningen meer dan waard !

© PNDO

© PNDO

De Lee Trail (dat is zijn naam) duidt meteen de kleur van de route aan. « Lee » betekent in het Luxemburgs « rotsachtige graat ». Een mooi voorbeeld van een rotsachtige graat is de majestueuze site van le Hérou bij Nadrin (B). Steile paadjes, adembenemende uitzichten, mythische plekjes, deze Lee Trail laat bij de liefhebber van natuur en trekking ongetwijfeld een flinke indruk achter.

Elke etappe begint en eindigt bij een station CFL (Chemin de Fer Luxembourgeois), wat zeer praktisch is voor wie niet wil overnachten op verschillende plaatsen of de hele route in één keer wil afleggen. En de etablissementen die wandelaars kunnen ontvangen maken onderdeel uit van het concept. Dit gaat van camping tot hotel, via gastenkamers, restaurants. En zelfs het openbaar vervoer werkt mee.

© PNDO

© PNDO

De organisatoren hebben werkelijk aan alles gedacht! Ze hebben daarom niet voor niets meteen het label « Leading Quality Trails » ontvangen van de zeer serieuze « Fédération européenne de randonnée pédestre ».

Om « licht » te kunnen reizen bieden de deelnemende hotels en gastenkamers hun diensten aan van bagagetransport en halfpension tijdens uw voettocht. Als u wilt kunt u zelfs teruggebracht worden naar het beginpunt op aanvraag.

Le herou © FTLB-Luigi Aprosio

Le herou © FTLB-Luigi Aprosio

En Bent u warm gemaakt om op pad te gaan ? Even het hoofd leegmaken en de batterijen opladen ? Ontspanning door inspanning? Kijk dan op de website http://blog.escapardenne.eu, een goudmijn voor alle informatie over de twee routes, de lussen en de verdere voorbereiding van uw toekomstige grensoverschrijdende tocht. De routes bestaan in papiervorm (het aanschaffen van de kaart en topografische gids raadt ik u van harte aan!) of zijn te downloaden voor GPS en smartphone.

Dan rest mij u een prachtige ontdekking te wensen van de Belgisch-Luxemburgse Ardennen! En laat even weten hoe het is geweest !

 

Découvrir en vrai

Escapardenne op de officiële website van Toerisme in Belgisch Luxemburg, klik HIER

– De twee gidsen, de kaarten en alle informatie (bewegwijzering, overnachtingsmogelijkheden, transport…) zijn verkrijgbaar via de website van Escapardenne, rubriek « online verkoop ». : http://blog.escapardenne.eu

– Wandelarrangementen worden georganiseerd door drie partners van Escapardenne:

www.europaventure.becontact@europaventure.be www.trekaventure.be info@trekaventure.com

www.ardennes-lux.lu info@ortal.lu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *