Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Het 43ste internationale straattheaterfestival van CHASSEPIERRE

13
jul
2016

Door 13 juli 2016 Categorieën Met het gezin, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

De slogan “Belgisch Luxemburg, land der festivals” moet niet meer bewezen worden ! Na de vertelling en de jazz nodigt Blik op de Ardennen u uit achter de schermen van het populaire straattheaterfestival van Chassepierre en biedt u gratis toegangskaarten voor de 43ste editie.

Dit internationale straattheaterfestival is het oudste van Europa. Chassepierre, een typisch Gaumees dorpje van 200 inwoners, verwelkomt al meer dan 40 jaar een vijftigtal professionele gezelschappen uit de hele wereld. Vandaag genieten 25.000 toeschouwers het voorrecht om, tijdens het eerste weekend na 15 augustus, een hele waaier disciplines te zien in een betoverend kader: theater, dans, circus, muziek, poppentheater, doorloopkramen, beeldende kunsten …

TWEE VOORSTELLINGEN IN ÉÉN

© Luc Cheffert

Mimespeler en ‘levend beeld’ Philippe Henri trad als straatartiest al vijf keer op in Chassepierre. Hij vindt dit Festival uniek omdat het kader en de voorstellingen één geheel vormen. “In Chassepierre woon je twee voorstellingen in één bij: van de artiest en van het festival. Hier schrijft de festivalganger zijn eigen scenario. Je komt echt ogen te kort. Tijdens een voorstelling kan je de artiest bekijken, maar ook het hoofd naar links draaien en kinderen zien spelen in de Semois, het hoofd naar rechts draaien en straatartiesten voorbij zien trekken … Deze blik blijft vrij nieuw en Chassepierre maakt mogelijk om modern te blijven. Op andere festivals zijn de dingen meer versnipperd, maar hier vormt alles echt één geheel.”

EEN FESTIVAL VAN DE GLIMLACH


“Het festival wil de mensen kwaliteit bieden.” Deze woorden komen van Charlotte Charles-Heep, directrice van het festival sinds 2015: “Dat gaat van eten met kwaliteitsproducten tot een kader dat tot in het kleinste detail wordt verzorgd. In Chassepierre wordt er bijvoorbeeld alles aan gedaan opdat de mensen nergens een auto zouden bespeuren. Ze zien enkel velden, de natuur en het uitzicht op het dorp. Het kader is echt essentieel. De mensen komen terecht in een rustgevende kokon.” Philippe Henry voegt er enthousiast aan toe dat het festival zelf een stukje tastbare cultuur is: “Het is MOOI! Chassepierre, dat is pure magie. Al deze details zorgen voor een buitengewoon ontspannende sfeer. Trouwens, telkens als ik er naar toe ga, zie ik alleen maar glimlachende gezichten. De mensen zijn sympathiek en als het regent helpen ze meteen om het podium weer droog te maken. Deze vriendelijkheid in Chassepierre, wordt door
iedereen beaamd.”

EEN KWESTIE VAN SFEER

© Luc Cheffert

Het kader en de voorstellingen maken het festival zo mooi. Charlotte Charles-Heep stelt het programma samen en schuimt daarvoor onder meer elk jaar een vijftiental festivals af en neemt elk voorstel van een artiest nauwgezet onder de loep. Zij ziet het zo: “Er is een rode draad nodig om een specifi eke sfeer te scheppen op het festival. In 2016 draait het allemaal rond evenwicht. Onze selectiecriteria zijn gebaseerd op de locatie en het publiek. We stellen een hele waaier van emoties en artistieke gevoeligheden voor. We werken per sfeer, voor alle leeftijden. Het festival richt zich zowel tot een trouw publiek als tot een publiek dat het straattheater pas leert kennen. De voorstellingen kunnen op verschillende manieren gelezen worden. De aanpak is ook altijd aangepast aan de locatie. Het moet natuurlijk ogen en esthetisch passen bij het dorp. Er wordt echt hard gewerkt aan dat samenspel tussen de voorstelling en de locatie, om een specifi eke wereld te creëren die een bijzondere sfeer doet voelen. Een voorstelling op straat wordt helemaal anders ervaren”.

Ontdek in het echt

 

Het volledige programma en reserveringen via http://www.chassepierre.be/nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *