Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Het rijdt lekker … in de Famenne

20
jul
2016

Door 20 juli 2016 Categorieën Bewegen Geen commentaar

De Famenne streek, met als hoofdstadje het mooie Marche-en-Famenne, komt in de vijfde versnelling vooruit als het om fietsinfrastructuur gaat! Met het concept « La Famenne à vélo » (fietsen in de Famenne) heeft ze met 5 verdere gemeentes een uitgebreid en compleet knooppunt netwerk uitgestippeld, alweer een « stapje voor » wat fietssport aangaat. Stap op, we leggen het onderweg wel uit…

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Het concept « Famenne à Vélo » bestaat sinds juni 2012 en is een netwerk van 350 kilometer fietsvriendelijke groene wegen uitgespreid over delen van de provincies Namen en Luxemburg, om precies te zijn: de zes gemeentes Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Rochefort en Somme-Leuze.

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Het « knooppunt netwerk » van het Pays de Famenne

In Vlaanderen en in Nederland maakt de fiets deel uit van het landschap, perfect geïntegreerd door een knooppunt netwerk wat door de hele regio kruist. Dit praktische systeem was een inspiratiebron voor het concept « Famenne à Vélo ».

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

Door de veeltallige genummerde knooppunten is het de ideale oplossing om een persoonlijke, op maat gewenste tocht samen te stellen. Naast het bebakend pijlensysteem is er ook de mogelijkheid een virtuele tocht via firma Geolives uit te stippelen. Deze kunt u op website www.famenne-a-velo.be vinden en met app SityTour op uw Smartphone downloaden. Of direct op uw GPS laden, voor een real-time lokalisatie tijdens de fietstocht.

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

De verschillende tochten…

Om u met het knooppunten systeem vertrouwd te maken, zijn alvast 5 routes door de Famenne samengesteld. Naast de „Dorsale Famennoise“ (bergkam van de Famenne 76 km) die Houyet met Bomal verbindt, zijn er 4 themarondwegen met verschillende moeilijkheidsniveaus te vinden:

FTLB/ P. Willems

FTLB/ P. Willems

… en praktische tools

Om maximaal van de fietstochten te genieten heeft de organisatie « Famenne à vélo » verschillende praktische tools ter beschikking gesteld:

Outils_FR.jpg____640_x_480_

Ontdek de “Fiets Welkom”punten

Wieler-vakantiegangers stellen een fietsers-aangepast onthaal op prijs. Onder het label « Bienvenue Vélo » vindt u een heleboel logies, restaurants, cafés of attracties waar U met open armen ontvangen wordt! Op die plekken vindt u toeristische troeven, zoals een stalling voor uw fietsen; een fietsherstelkit en een EHBO-koffertje; drinkwater en nog verdere diensten zoals lunch pakketten of fietsen te huur…

FTLB/ P. Willems

« Fiesta Vélo » en « Fête du vélo »

Ook al hebben beide feesten dezelfde vertaling zijn het twee totaal verschillende evenementen!

Fiesta Vélo

In het concept « Famenne à vélo » vindt een leuk jaarlijks feest plaats. « Fiesta Vélo » staat in voor gemoedelijkheid, een hartelijk ontvangst, een fijne familie fietstocht, de vreugde allen samen op de pedalen te trappen, het netwerk te verkennen… daarnaast toffe animaties, verrassingen en een pretstemming met vele live concerten! Het evenement “Fiesta Vélo” vindt ieder jaar in het “Pays de Famenne” plaats. Dit jaar was het rendez-vous op zaterdag 4 mei in Han-sur-Lesse.

FiestaVelo_logo_Bilingue

La Fête du vélo

“La Fête du vélo”, het tweede fietsfeest, zal op zaterdag 30 juli plaatsvinden. Het begint met een leuke fietstocht van 23 km voor iedereen. Aanmelden voor dit gratis uitstapje is vanaf 13u30 bij de touristinfo van Hotton. De fietstocht begint bij de kiosk et vertrekt over het knooppunten netwerk van de Pays de Famenne naar Ny, Oppagne, Wéris en op de terugweg Biron.

Tussentijdse ravitaillering in Weris met een bezoek van de dolmen en het megalietenveld. Op deze idyllische plaats wordt ook een fietsmuseum geïmproviseerd, er zijn wielerspecialisten, reparateurs en graveurs, tentoonstelling van tekeningen van leerlingen, kunstatelier met « Le Miroir Vagabond »…

FTLB/ P. Willems

« Les Compagnons de la Maison » zijn ook ter plekke met een verhuurservice en eventuele reparatiedienst voor de fietsers.

Dus, denk aan de Famenne voor uw volgende fietsvakantie!

Vergeet niet de prijzen te winnen! Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *