Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Kaas, van het melken tot het proeven

7
feb
2018

Door 7 februari 2018 Categorieën Eten en drinken Geen commentaar

Ooit afgevraagd hoe kaas wordt gemaakt? In deze blog verneem je er alles over. In La Fromagerie des Tourelles in Fisenne maken wij kennis met de geheimen van het kaasmaken.

© FTLB/ K. Gevaert

Een team met stielkennis

Françoise Lespagnard, Annick Henrotin, Véronique Rouxhet en Martine Quirynen vormen samen een dynamisch team dat kaas maakt met respect voor traditie en smaak. Drie van hen volgden hiervoor een opleiding in de landbouwschool van Ciney. De kaasmakerij bestaat sinds 2011 en bevindt zich in de prachtige kasteelboerderij van Fisenne (Erezée). De kazen worden er met veel zorg gefabriceerd, uitsluitend op basis van rauwe melk.

© FTLB/ K. Gevaert

De verschillende stadia van het maken van kaas?

Voor een lekkere kaas is kwaliteitsmelk nodig. Die komt rechtstreeks van de boerderij in een tank van 750 liter, dat is het equivalent van de melk van zo’n 85 koeien. Het melken gebeurt twee keer per dag, een keer rond 05.30 uur en een keer rond 17.30 uur. De kaas wordt gemaakt op maandag, dinsdag en donderdag.

© FTLB/ K. Gevaert

In de zomer wordt er in de weide gemolk. Een herdershond drijft de koeien naar een platform waar ze per 6 gemolken worden. De melk wordt dan in een mobiele tank naar het kaasatelier gebracht waar ze wordt overgegoten ze in een ketel en op een temperatuur van 32-33 °C bewaard wordt. De temperatuur varieert, afhankelijk van het soort kaas.

Dan worden er melkzuurfermenten toegevoegd die de kaas een subtiele smaak geven. Er wordt ook nog stremsel toegevoegd om de melk te stremmen (dik worden). Alles wordt goed gemengd en na 30 minuten rust krijgt de bereiding langzaamaan een gele kleur.

Vervolgens wordt de substantie opnieuw 15 minuten gemengd en wordt er een deel van het serum afgetapt en water toegevoegd: koud voor zachte kazen en warm (op 32 graden) voor harde kazen. De substantie die “wrongel” wordt genoemd, wordt dan op een rooster bewaard. De melk wordt opnieuw 20 minuten gemengd en er worden kruiden toegevoegd. Om hygiënische redenen mogen de kruiden niet vers zijn. Ze worden aangekocht in verpakkingen die een productienummer vermelden. Men telt één lepel specerij per kilogram kaas. De dag van ons bezoek konden we toekijken hoe brandnetelkaas werd gemaakt. Een papje van verpulverde netels werd handmatig gemengd onder de wrongel, geen mixer dus maar fysieke arbeid.

© FTLB/ K. Gevaert

Daarna wordt de kaas gezift en in vormen gelegd met daarop een natte doek. De rest van het serum wordt verwijderd en dan begint het ontvormen. De kaas wordt 3 uur onder een pers geplaatst. Na het persen wordt de kaas op een temperatuur van 20° bewaard. De dag nadien wordt hij ondergedompeld in een zoutoplossing.

© FTLB/ K. Gevaert

Dan is het tijd voor het rijpen, een belangrijke fase die plaatsvindt in de kelder. Daar worden de kazen op een plank gelegd en om de twee dagen omgedraaid en bevochtigd. Het is ideaal om ze twee maanden te laten rusten. Hoe langer, hoe meer smaak! Het opvolgen van het rijpingsproces is werk voor echte kenners. Alles wordt nauwlettend opgevolgd. De grootste kazen wegen 15 tot 20 kg.

© FTLB/ K. Gevaert

De favoriete kazen

Le Maxime is een harde kaas genoemd naar de wielrenner Maxime Monfort, afkomstig uit de streek. De kaas heeft een uitgesproken smaak en heeft 3 maanden rijping.

© FTLB/ K. Gevaert

Le Grand Murin is een speciale kaas die rijpt in de Grotten van Hotton. Hij dankt zijn naam aan een vleermuissoort die in deze grotten overnacht.

De Fromagerie des Tourelles heeft een uitgebreid aanbod van kazen: verse, zachte of harde kaas, met korst van houtskool of gebladerde korst. Sinds kort wordt er ook drinkyoghurt gemaakt met aardbei, peer, abrikoos, bosbes, appel-kiwi of kers. Kinderen zijn dol op deze gezonde snack.

Een van de kazen heeft de naam Echauguette, die verwijst naar de uitkijktorens (tourelles de guet in het Frans) van het kasteel van Fisenne.  Het is een geperste kaas, natuur of gekruid naar keuze met ui, peper, mosterd, fenegriek, daslook, netel, look, met Italiaanse kruiden of Rulles bier.
Hummm ! Komt het water u ook in de mond!

© FTLB/ K. Gevaert

Waar zijn de kazen te koop?

– De kazen zijn te koop op verschillende streekmarkten en ze staan ook op het menu bij sommige restaurants uit de streek.

– meer inlichtingen vindt u op www.lafromageriedestourelles.be

– Kijk ook op www.terroirlux.be voor meer artisanale producenten en ideeën voor lekkere uitstapjes.

 

© FTLB/ K. Gevaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *