Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

De Landbouwbeurs van Libramont – een evenement voor iedereen!

10
jul
2017

Door 10 juli 2017 Categorieën Mijn Ardennen Geen commentaar

Het laatste weekend van juli is traditioneel gereserveerd voor de Beurs voor landbouw, veeteelt en agrovoeding van Libramont. Het beursterrein van meer dan 30 hectare verandert in een mekka voor fans van tractoren, dieren, boerenproducten en al het andere dat er te zien en te proeven is. Jaarlijks komen er rond de 220.000 bezoekers af op dit vierdaagse feest (van 28 t/m 31 juli 2017). Na deze beurs organiseert de gemeente Bertrix ook nog de Demo Forest die de bossector in de kijker zet.

1 Intro Clown FTLB-P.Willems

© FTLB/ P. Willems

Oorspronkelijk was de beurs bedoeld voor boeren die wat vrije tijd hadden tussen het maaien van het hooi en de oogsttijd, maar tegenwoordig is iedereen welkom! Groot en klein, jong en oud, iedereen beleeft er onvergetelijke momenten.

We geven hier 5 tips van bezoekjes die u niet mag missen tijdens de beurs:

1) Overal dieren

Wandelt u over de beurs van Libramont, dan heeft het hier en daar wel iets van een dierentuin. Meer dan 3.500 dieren en 84 verschillende rassen zijn op de beurs aanwezig. Sommige doen mee aan wedstrijden en andere zijn er om te aaien en naar te kijken. Het symbool van de beurs is het Ardens trekpaard:

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

Ook vinden we er geiten, schapen, konijnen, ganzen, kippen, ezels en zelfs bizons. En natuurlijk mogen we de runderen niet vergeten, zoals het Belgisch Wit Blauw, de ware trots van Wallonië.

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

Dit jaar zal er een speciale « knuffelzone » zijn waar de jongste bezoekertjes de dieren van bij ons mogen aaien. Een dierenshow vindt plaats in de wedstrijdring (Rings des Concours) en een tentoonstelling van talrijke rassen aan de rand van de Grote Ring.

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

Het grote défilé en het paardenspektakel (Grand Ring) zijn altijd een succes, net als de jumping of het 83e Ardense Trekpaarden Concours van Libramont (zondag namiddag). Binnen is er de trekproef met paarden, een evenement dat u niet mag missen!

2) De Sprookjesboerderij…

Dit jaar is er voor het eerst een speciaal parcours voor kinderen: de sprookjesboerderij (La Ferme enchantée). Naast de « knuffelzone » zijn er meerdere ludieke activiteiten zoals een speeltuin, een wedstrijd met mini-traktors, tec.

Het complete parcours is vanaf 10 juli te vinden op de website van de Landbouwbeurs (www.foiredelibramont.be) en is verkrijgbaar bij de entree van de beurs.

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

En wat te denken van echte grote traktoren? Op een terrein van meer dan 80.000 m2 zullen ze tentoongesteld staan. In alle vormen en maten gaat u ze vinden, net als landbouwwerktuigen, machines of praktische voertuigen (4×4). Foto’s van uw kind voor het wiel van zo’n reus zijn indrukwekkend.

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

3) Proeven bij « l’Ardenne Joyeuse »

Wallonië en streekproducten, die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op de beurs is er een speciale zone ingericht om kennis te maken met de lekkernijen van de streek: « l’Ardenne joyeuse ». Een immens overdekt terras met er omheen enkele tientallen standjes die heerlijke gerechtjes aanbieden: kaas, worst, vleeswaren, artisanaal bier…. U ontdekt er uitmuntende brouwsels zoals la Chatte, afkomstig van Neuvilles (Libramont), of la Troufette van de Brouwerij van Bastogne. Voor zoetekouwen zijn er wafels en ijsjes…

Meer informatie over l’Ardenne Joyeuse vindt u in ons vorige blogartikel over de beurs.

© FTLB/ P. Willems

4) De kermis van de landbouwbeurs

Terwijl dat de beurs in volle gang is staat er in het centrum van Libramont, op de Place communale en in de rue du village en de rue du Monument, een kermis met tientallen attracties en eet- en drinkgelegenheden.

© FTLB/ P. Willems

5) Demo Forest

Niet ver van de gemeente Libramont bevindt zich de gemeente Bertrix, op ongeveer 15 minuten rijden. Op 1 en 2 augustus, dus direct na de landbouwbeurs, organiseert men in deze plaats de Demo Forest, gewijd aan de bosbouw. Demo Forest ontvangt rond de 200 exposanten, 500 bosmachines en meer dan 40.000 bezoekers op een oppervlakte van 80 hectare bos. Dit evenement is een unieke gelegenheid voor jong en oud om kennis te maken met de wereld van de bosbouw, een belangrijke economische sector van Belgisch Luxemburg.

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

U vindt op deze beurs demonstraties van bosarbeiders met groot en klein materiaal zoals het kappen en verwerken van bomen. Ook is er het 4e Internationale houthakkersconcours. Trekpaarden demonstreren het uitslepen van bomen.

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

Verder worden er diverse workshops gegeven door natuurgidsen, wandelingen met gids, huifkartochten, en talrijke andere activiteiten. Het complete programma is te vinden op Demo Forest.

© FTLB/ P. Willems

© FTLB/ P. Willems

Na dit artikel te hebben gelezen weet u het zeker : de Landbouwbeurs van Libramont van 2017 mag u niet missen ! Klik hier !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *