Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Langsheen de menhirs van Wéris

26
mrt
2019

Door 26 maart 2019 Categorieën Bewegen, Geschiedenis 1 commentaar

Fietsroute langsheen de menhirs van Wéris 
  • Vertrekpunt:
    Royal Syndicat d’Initiative de Hotton asbl (VVV-kantoor)
    Rue Haute 4
    6990 Hotton
  • Afstand: 22,5 km
  • Niveau: gemakkelijk, voor heel de familie
  • Hoogteverschil: 269m

 

©FTLB

Goed idee

Als je training mist, raden we je aan om de elektrische fiets te testen. In het kader van het concept ‘Bienvenue vélo ‘, heeft het toeristisch hoofdkantoor van Hotton, startpunt van onze route,  acht elektrische fietsen aangeschaft om iedereen de mogelijkheid te bieden om te genieten van een fietstochtje.

Bij het huren van deze elektrische fietsen krijg je ook een klein reparatiesetje en een EHBO-tasje mee. In Hotton zijn twee laadpalen geplaatst om de batterij van deze elektrische fietsen op te laden.

In het winkel van het VVV-kantoor kan je terecht voor alle kaarten en fietsroutes voor leuke uitstapjes.  Uiteraard vind je ook routes op het knooppuntennetwerk of kan je aan de hand van de knooppunten je eigen route uitwerken.

Bienvenue Vélo
Het label  « Bienvenue Vélo » wordt uitgereikt aan logies (vakantiewoningen, b&b’s, hotels, campings, jeugdherbergen), maar ook aan restaurants, lokale bistro’s, toeristische attracties en musea die beantwoorden aan de strikte voorwaarden om fietsers te ontvangen. Je kan ze herkennen aan het logo aan de ingang van hun etablissement.

www.lawallonieavelo.be

3,2,1 trappen maar

Vanaf knooppunt 70 volg je de ravel Hotton-Soy en rijd je richting knooppunt  73 en 74.

We passeren langs Soy, een dorpje van Famenne langs een strook kalkstenen die vroeger werden gebruikt voor bouwstenen of kalk voor bodembemesting. Vervolgens rijden we via knooppunt 67 naar het dorp Oppagne. Daar vind je de Pas-Bayard, oftwel de steen van het Ros Beiaard. Aan de bovenzijde bevindt zich volgens de legende een afdruk van zijn hoef, neergezet toen het zich afzette met de vier heemskinderen op zijn rug.

©Musée des Mégalithes – Wéris

In het volgende dorpje Wéris, komen we banken van puddingsteen tegen. Wéris, een deelgemeente van Durbuy, ligt aan de rand van de Ardennen, maar nog juist in de Famenne. Het dorpje is gekend voor zijn rijen hunebedden en menhirs. Het dorpscentrum bereik je via knooppunt 65.

©FTLB/ P. Willems

©FTLB/ P. Willems

©FTLB/ P. Willems

Na een welverdiende pauze in een van de vele etablissementen van Wéris, verlaat je de hoofdstad van de hunebedden en rijd je richting Barvaux. Tegenover een parking kan je een hunebed aanschouwen omringd door menhirs. Ze staan daar al meer dan 5000 jaar. Rijd verder richting knooppunt 66 om de tweede dolmen te bereiken, geflankeerd door vijf menhirs die in de zestiende eeuw zijn omgevallen en recent teruggezet bij archeologische opgravingen.

©FTLB/ P. Willems

Als je het stenen pad volgt, kom je op de site terecht waar de drie menhirs van Oppagne staan. Deze zijn de zuidelijke grens van het menhirveld. Terug naar Oppagne volg je knooppunt 68 voor een mooie afdaling tussen bossen, weilanden en akkers naar het dorp Biron.

In Biron (knooppunt 69), rijd je richting Ny, een van de mooiste dorpen van Wallonië. Gelegen in het brede Famennedal, is dit dorp “van water en fonteinen” afgeschermd van wind en klimatologische ontberingen door de beboste kalkheuvel.

©FTLB/ P. Willems

Het dorpje Ny ligt op de grens van de Fagne-Famenne en het Ardens massief en in de typische huizen vind je geologische weerspiegelingen van beide regio’s terug. De kerktoren en de toonaangevende kasteelhoeve die vroeger uitgerust was met een ophaalbrug getuigen van de geschiedenis van de zeventiende eeuw.

©FTLB/ P. Willems

Verlaat Ny langs de rue de Longchamps om terug te keren naar het VVV-kantoor van Hotton, ons vertrekpunt.

 

Te Ontdekken

 

© FTLB/ P. Willems

Riveo, informatiecentrum over de rivier
Ontdek de rijkdom van de watermilieus in aquaria en een gereconstrueerde rivierarm.
Geniet nog na met een spelletje minigolf in de prachtige tuin.Riveo Centre d’interprétation de la rivière
Rue Haute 4

B-6990 Hotton
tel:+32(0)84 41 35 71http://www.riveo.be

 

een commentaar voor “Langsheen de menhirs van Wéris

Gerda van den Akker dit :

Het lijkt mij een mooie route. We zullen ze eens moeten uittesten na onze vakantie aan zee en wanneer mijn compagnon zijn conditie beter is. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *