Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Nassogne: 5 redenen om er naartoe te gaan!

17
mrt
2016

Door 17 maart 2016 Categorieën Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Zoals de slogan luidt « Nassogne, een haven van rust », is het goed leven in Nassogne. Het dorpje is gelegen middenin het hart van het woudmassief van Saint-Hubert, en is een geweldige uitvalsbasis voor liefhebbers van wandelen in de natuur. 

Wat is er fijner om na een fikse wandeling door de mooiste landschappen neer te strijken voor een goede en geraffineerde maaltijd? Vraag het aan de lekkerbekken en de fijnproevers, maar ook aan iedereen die even weg wil van de dagelijkse stress en de vervuiling van de grote steden. Nassogne is ook een streek vol geschiedenis. Beroemdheden als Saint-Monon, Pepijn de Korte of zelfs prins Pierre-Napoleon Bonaparte maken hier deel van uit.

Saint-Monon

Elk jaar eert Nassogne de patroonheilige van de boeren, Saint-Monon. Tijdens een processie genaamd « les remuages » wordt het schrijn met de relikwieën van de heilige Schotse martelaar, die in 600 de contreien van Nassogne kwam evangeliseren, van de kapittelkerk tot de naar hem vernoemde kapel vervoerd. Gebruikelijk is dat de aanwezige boeren met een lindetak over het schrijn wrijven en deze tak vervolgens vermengen door hun dierenvoeder. Dit gebaar brengt gezondheid voor de boer en vruchtbaarheid voor de oogst van het komende jaar.

De hertenfokkerij

Op de hoogtes boven het dorp trekt een fokkerij van hertachtigen de aandacht van nieuwsgierige wandelaars. De biologische boerderij Inzofalle fokt hindes, herten en rode herten in een natuurlijke omgeving en met het grootste respect voor de dieren. De fokkerij kunt u bezoeken in groep. Tijdens het bezoek ontdekt u de verstandhouding die is ontstaan tussen de dierenverzorger en de dieren. Een hertachtige komt niet zomaar uit de hand van de verzorger eten…

Nassogne en zijn bezienswaardigheden

Neemt u de tijd om heerlijk te wandelen in en rond Nassogne, dan zult u merken dat het dorpje vol bezienswaardigheden zit. Op de weg richting Forrières vinden we de fontein van “la Pépinette”. De legende vertelt dat Pepijn de Korte, op doortocht in Nassogne, met zijn zwaard op de rots zou hebben geslagen zodat er water verscheen en hij zijn dorstige troepen en paarden te drinken kon geven.

We gaan verder richting het meer « Les Goffes » en zijn watertoren. Daar is duidelijk het nuttige aan het aangename verbonden. Een watertoren, niets speciaals zult u denken, maar deze van Nassogne is speciaal. Hij is in 1999 volledig beschilderd door de artiest Serge Nanson en eert de waterdieren en trekvogels die in de omgeving leven. Het werk van de vzw Les Goffes kan ook worden onderstreept aangezien zij zeer actief zijn op het gebied van animaties rondom het vissen.

En om onze papillen een plezier te doen…

Wat zou Nassogne zijn zonder gastronomie? Geraffineerde gerechten waarin streekproducten volledig tot hun recht komen, een romantisch en cosy kader… u bent in Le Beau Séjour. Comfortabele kamers in een herbronnende omgeving, u bent van harte welkom voor puur genot! Het hotel is de ideale uitvalsbasis voor de mooiste wandelingen door het dorpje en de omgeving. Wilt u liever de omgeving ontdekken op een tweewieler dan kunt u kiezen voor het huren van een Vespa of een MTB. Van begin december tot begin januari neemt u een duik in de sferen van de Savoie. In het chalet van Le Beau Séjour geniet u in een hoekje bij het houtvuur met vrienden of familie van een verrukkelijke raclette.

Vlakbij de kapittelkerk biedt le Barathym een aan de seizoenen aangepaste fijne keuken in een zeer ontspannen en warme ambiance. Dankzij het « Bib gourmand » label zijn de smaken van de streek er de baas. Fijnproevers genieten er van een gastronomische keuken voor een democratische prijs.

Producten vol authenticiteit

Er komen enkele zeer opmerkelijke en kwaliteitsvolle producten uit de gemeente Nassogne die uw gehemelte zullen verrukken. Naast talrijke andere smaken springen het Ardense weidevarken van slagerij Magerotte en de bieren van brouwerij Saint-Monon in Ambly er uit. Hammen en vleeswaren zijn de specialiteiten van de slagerij, en daarnaast hebben ze een ruime keuze aan producten op basis van varkensvlees. De rustieke varkens groeien naar traditioneel gebruik op in open lucht wat ze een zeer speciale smaak geeft. En wat smaakt er beter bij dit heerlijke kwaliteitsvlees dan een lokaal bier met een subtiel aroma ?

Bijna twintig jaar geleden ging Pierre Jacob een uitdaging aan: een ambachtelijk bier brouwen in de ruimtes van de familieboerderij. En deze weddenschap won de van opleiding landbouwkundig ingenieur. Een blond bier, een meer origineel amberkleurig bier, of een bier met honing maken deel uit van zijn gamma. Zijn laatste, de Mix Hop, bestaat uit een melange van meerdere hoppen… Aan u om te proeven!

Wat u ook niet mag missen

 

  • Les Saisons de la photo: werken van dierenfotografen die in de gehele gemeente te ontdekken zijn
  • Wandelingen « à la carte » in het woudmassief: http://www.lagrandeforetdesainthubert.be/nl/verplaatsen/wandelingen-a-la-carte
  • De bedevaart naar Saint-Monon, patroonheilige van de boeren
  • Le Martchî d’èmon nos ôtes: streekmarkt op 1 en 22 juli en 5 en 19 augustus
  • Les Tilleuleries: straattheater- en circusfestival (op 10 juli)

Ontdek in het echt

Maison du Tourisme van Marche en Nassogne

Adres: Place de l’Etang 15, 6900 Marche-en-Famenne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *