Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Nieuw in Belgisch Luxemburg : de Toeristische Tram van de Aisne gaat verder

21
aug
2015

Door 21 augustus 2015 Categorieën Met het gezin, Natuur, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Sinds juni jongstleden is de route van de Toeristische Tramway van de Aisne, de TTA, verlengd met een nieuw deel dat Forge à la Plez verbindt met Lamormenil. Bijna 6 km spoorlijn is in ere hersteld zodat de totale lengte komt op 11,9 km.

TTA – © FTLB – PWillems

TTA – © FTLB – PWillems

De tram vertrekt aan het station, dat voorzien is van alle moderne comfort, een cafetaria, een klein museum en enkele authentieke trams van soms meer dan een eeuw oud. Hij voert je door stukjes ongerepte natuur waarop de tijd geen vat lijkt te hebben. De tram spoort voor een groot deel langs de Aisne en laat je, comfortabel zittend, de typische Ardense fauna en flora ontdekken.

Zoals vroeger…

TTA – © FTLB – PWillems

TTA – © FTLB – PWillems

In 1966 maakte een groepje liefhebbers hun droom waar, en gaven nieuw leven aan een oude spoorlijn waarvan er vroeger tientallen in onze streek bestonden. Rond het midden van de 20e eeuw telde België nog meer dan 4.500 km aan dit soort secundaire wegen, die vervolgens tussen 1950 en 1960 de één na de ander verdwenen met de komst van de autobus en privévoertuigen. Vandaag de dag zijn veel oude spoorlijnen in RAVeL-routes veranderd voor fietsers en wandelaars. Dankzij de vzw TTA kun je nu reizen op de Aisne-lijn zoals men dat vroeger deed van 1910 tot 1951. En hier stopt het niet: het volgende project van de vzw is het opknappen van een authentieke stoomlocomotief van 1920!

Als passagier word je betoverd

Voormalig gepensioneerd buschauffeur Henri Ropet, bestuurt de TTA nu sinds anderhalf jaar. Maar hoe wordt een buschauffeur nu treinmachinist?

TTA – © FTLB – PWillems

TTA – © FTLB – PWillems

“Een vriend van mijn werk was lid van een zevental TTA-conducteurs. Hij heeft me uitgenodigd bij de groep. En omdat ik altijd al van treinen heb gehouden heb ik mijn brevet gehaald om te mogen besturen. Een jaar heb ik op het “kleine” parcours gereden en ik heb meegeholpen met de aanleg van het nieuwe gedeelte. Dat was pittig werk, vooral het stuk tussen Blier en Amonines. Samen met andere vrijwilligers moesten we begroeiing wegkappen en schilderen. Persoonlijk vind ik het nieuwe stuk nog mooier. Het is er glooiender en het doet haast denken aan een tram in de bergen. We komen van een heuvel, we dalen af in de vallei en we stijgen naar een andere heuvel. Lamormenil ligt op 465 m. terwijl de start in Erezée op 250 m. ligt. Onze passagiers zeggen eensgezind, na een betoverende rit in een gemoedelijke sfeer, dat ze zeker nog eens terug gaan komen…”

TTA – © FTLB – PWillems

TTA – © FTLB – PWillems

In praktijk

– Foto’s : https://www.flickr.com/photos/luxembourgbelge/sets/72157654265547344/

– Station van de TTA – Rue du Pont d’Erezée, 1A – 6997 Erezée – 086 47 72 69 – www.tta.be

– Geopend in 2015 van 5 april tot 18 oktober – Het museum is het hele jaar geopend en de speciale treinen op aanvraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *