Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Op ontdekking naar de brouwers van Belgisch Luxemburg – « Les 3 Fourquets »

20
mrt
2015

Door 20 maart 2015 Categorieën Eten en drinken, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Belgisch Luxemburg telt vandaag de dag 17 min of meer artisanale brouwerijen, verspreid over het hart van de Ardennen, Lotharingen en de Famenne. Hiermee zijn we de 2e provincie van Wallonië wat het aantal brouwerijen betreft. Er zijn zeer bekende bij, zoals Orval met zijn beroemde trappistenbier, of meer lokale en originele, zoals de onlangs geopende microbrouwerij van Oster. Blond, bruin, amber, rood… in elk seizoen vindt u uw favoriet.

Kaart van de 17 brouwerijen - FTLB/PWillems

Kaart van de 17 brouwerijen – FTLB/PWillems

Het tijdschrift « Blik op de Ardennen » koos in nummer 8 bier als hoofdthema. Dit bracht mij op het idee om in de volgende maanden dieper in te gaan op dit onderwerp en de brouwerijen in het licht te zetten.

Bier, een familiegeschiedenis

 

In 2003 start het avontuur van « les 3 Fourquets ». Pierre Gobron, de oprichter van de brouwerij van Achouffe, beslist om zijn eigen brouwerij te beginnen. Hij vestigt zich in een prachtige oude boerderij in het dorpje Courtil (Gouvy). Pierre brengt zijn passie over op zijn twee zoons, Julien en Tim. Samen met Tim ontdekken we dit kleine familiebedrijf vol creativiteit.

 

Tim Gobron - "3 Fourquets" - © FTLB/E.Batter

Tim Gobron – “3 Fourquets” – © FTLB/E.Batter

 

1) Emilie van Blik op de Ardennen : “Wat zijn uw verschillende bieren ?”

 

Tim: “ Wij produceren het hele jaar door blond en bruin. Het blonde bier is ons strijdros, de « echte » Lupulus. De andere zijn een aanvulling op ons gamma:

  • de Fructus in de zomer
  • de Hibernatus in de winter
  • de Fourquette, een witbier dat alleen verkocht wordt in vaten en bestemd is voor de export
  • de Organicus, een nieuw biologisch blond bier. Dit idee kwam van mijn vader, alle basis ingrediënten van dit bier zijn biologisch.”

 

de Organicus, een nieuw biologisch blond bier - © FTLB/E.Batter

de Organicus, een nieuw biologisch blond bier – © FTLB/E.Batter

 

2) Waar komen de ideeën vandaan voor nieuwe producten ?  

 

” We luisteren vooral veel naar onze klanten. We nemen alle tips en vragen mee in onze keuze. Het fruitbier, met een vleugje kersen en frambozen, is geboren op vraag van het publiek. Het is minder sterk (4,5 %) en zo creëren we een steeds breder gamma.”

 

3) Waarin onderscheiden jullie bieren zich van andere ?

 

” Wij hechten zeer veel waarde aan de basis ingrediënten. We gebruiken niet de goedkoopste maar wel de beste, en dit proeft u gegarandeerd. Naar verhouding zijn het ook niet de basis ingrediënten in bier die het meeste kosten. “

 

de Lupulus - © FTLB/PWillems

de Lupulus – © FTLB/PWillems

 

4) Hebt u tips wanneer we de bieren het beste kunnen drinken ?

 

De blonde gaat heel goed bij vlees- en visgerechten. De Hibernatus is zwarter en sterker. Het is een heerlijk bier om ’s avonds te proeven bij de open haard. “

 

5) Hoe definieert u het beroep bierbrouwer ?

 

” Het is fantastisch, het mooiste beroep ter wereld. Het is een vak dat technisch gezien steeds in ontwikkeling is. Bier is levend en wij moeten ons aanpassen. Er ontstaan zo’n beetje overal brouwerijtjes en de concurrentie is hevig. Vandaar het belang om te werken met goede producten. ”

 

6) Werken met familie, is dat een voordeel?  

 

” Het is niet gemakkelijk om altijd samen te zijn, want Lupulus bepaalt onze gesprekken, we praten er altijd over tijdens de maaltijden met het gezin. Maar als familieleden onderling heb je veel meer vertrouwen in elkaar dan in vreemden. Samen met mijn broer wil ik het bedrijf uiteindelijk overnemen. ”

 

7) Waar komt de naam “Les 3 Fourquets” vandaan ?

 

” Vroeger werd de « fourquet » gebruikt om de gerstemout met het water te mengen, om zo de suiker uit het graan te onttrekken en alcohol te verkrijgen. Het is een gereedschap dat van ijzer, koper of hout kan zijn gemaakt. En 3 omdat we met z’n drieën de brouwerij beheren: mijn vader, mijn broer en ik. De brouwerij heeft in totaal 10 mensen in dienst. “

 

de 3 Fourquets - © FTLB/E.Batter

de 3 Fourquets – © FTLB/E.Batter

 

8) En de naam Lupulus ?

 

Lupulus komt van de Latijnse naam voor hop: humulus lupulus, wat nederige wolf betekent, vandaar het etiket met de wolf. “

 

9) Laten we het eens over de toekomst hebben

 

« We werken aan een uitbreidingsproject dat eind 2015 klaar zal zijn. We gaan onze infrastructuur verhuizen met als doel de productie te verdubbelen. Voor het brouwen, de opslag en de fermentatie zullen we dan veel meer ruimte hebben. Ons doel is om 9.000 hectoliter per jaar te brouwen. »

 

Brouwzaal - © FTLB/E.Batter

Brouwzaal – © FTLB/E.Batter

 

10) Bent u op de hoogte van het buitenlandse succes ?

 

” We exporteren naar meerdere landen en elk van hen heeft specifieke voorkeuren :

  • In Italië heeft vooral het blonde bier succes, en altijd van het vat.
  • De Franse markt begin te ontwikkelen, zij geven de voorkeur aan bruin.
  • In Polen gaat de voorkeur vooral uit naar fruitbier.

We exporteren eveneens naar Zwitserland, de USA, Brazilië, China en Rusland.

 

11) Een laatste woord?

 “ We brouwen onze bieren altijd met passie zodat ze de beste van de wereld worden. Dat is natuurlijk niet het geval, maar dit is de enige manier om tot perfectie te kunnen komen. Wij zelf geloven erin en hopen dat de mensen onze bieren zullen blijven waarderen. “

 

In praktijk

brasserie les 3 Fourquets

www.lupulus.be

Courtil 50, B-6671 Bovigny

Tel.: +32 (0)494 19 95 03
+32 (0)497 46 03 21

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *