Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Packraften in “the middle of nowhere”

30
jun
2017

Door 30 juni 2017 Categorieën Bewegen, Met het gezin, Natuur 2 commentaar

Packraften? Wat is dat ? De naam zegt het eigenlijk al: raften met een « pack » ! Nieuwsgierig ? Ontdek alles over deze activiteit, het materiaal en de mogelijkheden om het zelf een keer te doen in dit artikel.

Ondekt

Meer lezen ? Download hier n°17 van ons tijdschrift “Blik op de Ardennen” en lees het artikel over packraften !

RA17_graphisme_NL2_vect.indd

Packrafting komt uit Alaska en bestaat al enige tijd. Een « packraft » is een kleine opblaasbare boot die gemakkelijk in een rugzak (pack) kan worden vervoerd. Ook de peddel is licht en uit elkaar te halen, zodat je er goed mee kunt wandelen. Het idee van packraften is, dat je via mooie wandelpaden naar de instapplaats van de rivier of het meer wandelt. Daar blaas je door middel van een vernuftig systeem zonder elektriciteit je bootje op, waarmee je vervolgens over water weer terugvaart naar het beginpunt. Natuurlijk kun je er ook meerdaagse trektochten mee maken, want een packraft kan 60 kg bagage op de voorpunt dragen, zonder dat je daar tijdens het varen last van hebt.

Luc Vanouytsel – Pack and Raft

Luc Vanouytsel – Pack and Raft

Dat zegt Luc Van Ouytsel tenminste. Luc is een man met packraften als passie, dat straalt aan alle kanten van hem af. Hij heeft packraften ontdekt in Frankrijk tijdens een rafttrip. Luc is opgeleid als raftgids en de combinatie van wandelen en varen stond hem direct aan.

“Wat mij het meeste aantrekt bij packraften is het “Into the Wild”- gevoel. Je bent autonoom, je hebt geen vervoer nodig om ergens te komen of te worden opgehaald, je hebt je eigen eten en drinken of zelfs een tentje mee en je bent weg uit alle drukte ! De Ourthe leent zich uitstekend voor packraften en dan vooral het minst bewoonde gedeelte tussen Nisramont en Maboge. En mocht er te weinig water zijn, dan wijken we uit naar het stuwmeer van Nisramont, wat een prachtplek is dat !”

Luc Vanouytsel – Pack and Raft

Luc Vanouytsel – Pack and Raft

Zoals de laatste woorden van Christopher McCandless uit de film ”Into the Wild” luidden (« Happiness is only real when shared »), wil Luc graag andere mensen laten kennismaken met de schoonheid van de Ourthevallei en met de geweldige ervaring van het packraften. Daarom heeft hij het bedrijfje “Pack and Raft” opgezet en begeleidt hij in het weekend groepen. Meestal op de Ourthe, maar op aanvraag kan hij ook naar andere rivieren, zoals de Semois, uitwijken. Luc heeft het nodige materiaal voor 18 personen (16 eenpersoons boten en 1 tweepersoons boot) en verzorgt halverwege de dag ook een lunch, die de deelnemers overigens zelf in hun rugzakje van rond de 4,5 kilo meedragen. Kinderen vanaf acht jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene ook deelnemen.

Luc Vanouytsel – Pack and Raft

Luc Vanouytsel – Pack and Raft

De mooiste periode om te varen is naar mijn mening de herfst, wanneer de bomen van kleur veranderen, of de lente met het frisse jonge groen. Tijdens de zomervakantie vaar ik niet in België, dan vind ik het te druk op de rivier. Het idee van packraften is juist het “alleen-op-de-wereld-gevoel”. Bovendien is het waterpeil van de Ourthe dan vaak te laag om te mogen varen. Een packraft heeft dezelfde minimale waterhoogte nodig als een kano om te kunnen varen.”

 

Luc Vanouytsel – Pack and Raft

Luc Vanouytsel – Pack and Raft

Wie wil packraften kan dat doen met eigen materiaal (de boten zijn te koop in de betere sportwinkels) of met Luc. Kijk voor informatie op www.packandraft.be of op zijn gelijknamige facebookpagina.

te winnen !

Te winnen: 10% korting op een dagje packraften! Boek nu op www.packandraft.be met de woorden « Blik op de Ardennnen »!

 

2 commentaar voor “Packraften in “the middle of nowhere”

Coppens sabrina dit :

Graag had ik info gekregen rond inschrijving bij de herstart van deze activiteit
Met vriendelijke groet

    Isabelle Decocq dit :

    Hallo Sabrina, je kan alle informatie ontvangen alsook je inschrijving bevestigen bij onze partner Pack & Raft : http://www.packandraft.be Aarzel niet om hen te contacteren voor alle praktische informatie ! groetjes, Isabelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *