Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Smaken en geuren van onze gezellige Ardennen !

15
jul
2016

Door 15 juli 2016 Categorieën Eten en drinken, Met het gezin, Mijn Ardennen Geen commentaar

De Beurs voor landbouw, bosbouw en agrovoeding van Libramont is een reusachtige tentoonstelling in openlucht. Dit jaar vindt ze plaats van 22 tot en met 25 juli. Het is een buitengewoon uitstalraam van de landelijke wereld zoals o.a. de agrovoeding en de streekproducten die u terugvindt in de zone « Ardenne Joyeuse ». Wij brengen vier getuigenissen samen van exposanten die hier al verschillende jaren hun producten komen promoten.


Eerlijk gezegd ben ik een fan van « L’Ardenne Joyeuse ». Elke avond, bij de sluiting van de beurs, vind ik het zo jammer dat de politie op een gezellige en vriendelijke manier vraagt om stilletjes aan de beurs te verlaten. Maar gelukkig kunnen de fuifnummers net buiten het beursterrein verder vieren op de kermis die elk jaar op hetzelfde moment plaatsvindt in Libramont.

© FTLB – PWillems

« l’Ardenne Joyeuse » bevindt zich net over het gloednieuwe gebouw van het « Libramont Exhibition & Congress » (LEC), in het hart van de landbouwbeurs.

« L’Ardenne Joyeuse » is eigenlijk een enorm groot terras met houten tafels en banken, omringd door tientallen stands waar u kunt proeven en genieten van kazen, charcuteries, wafels, ijsjes,….en natuurlijk ambachtelijke bieren.

Maar laten we het woord aan onze 4 exposanten…

1.« Een nauwe band tussen slagerij en landbouw »

Didier Felsch (MD Viandes Meix-devant-Virton) is een ambachtelijke slager : « Ik denk dat ik nog één van de weinigen ben die zijn vlees rechtstreeks op de boerderij koopt. Ik kies er zelf de dieren. Ik ben nu al vijf jaar aanwezig op de landbouwbeurs om mijn huisgemaakte producten te promoten. Dankzij hen won ik trouwens al een vijftiental gouden medailles. De landbouwbeurs van Libramont is “the place to be”, die een nauwe band heeft tussen slagerij en landbouw. Wij zijn de laatste link voor de consument. Iedereen heeft er baat bij dat de landbouwer en de slager perfect hun job kunnen doen.

© FTLB – PWillems

Ik werk samen met een kweker die de voeding voor zijn dieren grondig uitkiest. Hij weet hoe hij zijn dieren moet voederen, ik weet hoe het vlees te verwerken voor de consument. De  « saucisson ardennais » bezit een label en de « saucisson gaumais » weldra ook. In « L’Ardenne Joyeuse » vindt men ambachtelijke en minder ambachtelijke producten maar de kwaliteit is er zeker en vast aanwezig. Op de beurs komen er elk jaar vaste klanten mijn producten kopen, de rest van het jaar verkoop ik vooral via internet…”.

2.”La Chatte” : het bier van de « Tchets »

© FTLB – PWillems

De brouwerij « La Brasserie des Tchets » draagt eigenlijk de bijnaam van de inwoners van het dorpje Neuvillers (de katten in het Waals), op een steenworp van Libramont. De geschiedenis van een groep vrienden die na een fuif beslissen hun eigen bier te brouwen. Alles begint in een kelder met een brouwketel van 50 liter. Naar eigen zeggen was hun eerste bier drinkbaar zonder meer. Maar beetje bij beetje, en dankzij een brouwketel van 800 liter evolueert het idee om een mobiele brouwerij op te richten.

We installeerden ze op een aanhangwagen en gingen van garage tot garage. We probeerden nieuwe recepten en na een anderhalf jaar verkregen we uiteindelijk een bier met smaak! Onze eerste klanten waren uiteraard de inwoners van het dorp …en dus was het ook logisch dat ons bier hun bijnaam kreeg. Ons minibedrijf groeide en in 2014 werd het een coöperatieve vereniging.

© FTLB – PWillems

Slachtoffer van hun eigen succes zoeken ze eerst een lokaal in Neuvillers, daarna in Libramont. Een nieuwe brouwketel en renovatiewerken vinden plaats in de zomer van 2015 en verhogen de productie tot 2000 liter per week. Ook voor hen is de landbouwbeurs van Libramont “the place to be”! De andere brouwers ontvingen er ons hartelijk en voor de editie van 2015 produceerden we een kaas op basis van hop dat we als aroma gebruiken voor ons bier. “Le Tchet” wordt  vervaardigd door de « Ferme de Méan”. De andere brouwers delen hun ervaring met ons, zoals Gregory van de brouwerij la Rulles en de brouwerij la Troufette. Wij drinken samen een biertje, we klappen over recepten en bier”.

3. « De aanzet om aan beurzen deel te nemen »

© FTLB – PWillems

« Le Fumet des Ardennes » staat sinds 20 jaar op de landbouwbeurs : « Libramont was voor ons de eerste beurs aan dewelke we deelnamen. Onze vleeswaren vielen meteen in de smaak van de landbouwers en de bezoekers. Dit was voor ons de aanzet om aan andere beurzen deel te nemen zoals Battice en Eghezée, en meer ambachtelijke markten zoals Torgny en Chassepierre. Voor ons is dit een uitstekend middel om onze producten te promoten. Wij zijn gevestigd in Corbion en in Alle. Deze plekjes zijn soms moeilijk te bereiken voor de klanten die van ver komen en daarom verkiezen wij zelf naar hen te gaan. Op de landbouwbeurs van Libramont hebben we ook een terras waar we varken aan het spit verkopen….een succes bij de bezoekers en zelfs bij de pers !

© FTLB – PWillems

We hebben trouwe klanten die elk jaar ons varken aan het spit komen eten. Een deelname aan de landbouwbeurs eist een perfecte organisatie; alles moet klaar zijn voor de opening op vrijdag. We werken met een twintigtal personen, familieleden en vrienden. ‘s Morgens ontbijten we samen en ‘s avonds drinken we een welverdiende pint !

4.La Troufette : het bier van de 2 Philippen

© FTLB – PWillems

« La Troufette » werd voor het eerst geproduceerd in 2008 door Philippe Meurisse, landbouwer in Belleau (tussen Vaux-sur-Sûre en Bastogne), en Philippe Minne, ingenieur in Seraing en kleinzoon van brouwers. Allebei wensten zich te diversifiëren. Ze startten een brouwerij naast de boerderij van Philippe Meurisse en gezien de nabijheid van Bastogne, « Nut’s City », kreeg ze de naam « Brasserie de Bastogne ».

© FTLB – PWillems

La Troufette? Het is een patroniem van de plaatselijke folklore van Bastogne, een soort Robin Hood. Dit eerste bier wordt erg gewaardeerd sinds meer dan zes jaar. Acht andere bieren vervolledigen ons gamma zoals o.a. Ardenne Saison, Ardenne Stout en Ardenne Spirit. Voor de landbouwbeurs produceren we ook een fruitbier : la Françoise. « L’Ardenne Joyeuse » is een niet te missen afspraak voor de twee Philippen. Het is een mooie gelegenheid om hun streek en hun producten te promoten, hun trouwe klanten te ontmoeten en nieuwe contacten te maken… ».

See you…

« L’Ardenne Joyeuse » is dus kort samengevat « the place to be » op de landbouwbeurs van Libramont. De ideale plek om te genieten van heerlijke streekproducten of om even uit te blazen alvorens de andere aspecten van de beurs te bezoeken.

De landbouwbeurs wordt zelfs beschouwd als één van de voornaamste toeristische attracties van Wallonië met meer dan 200.000 bezoekers ! Ik ben geboren en getogen in Libramont, en ik zou jullie gedurende uren kunnen praten over « onze » beurs….en er uiteraard samen met jullie een lekker biertje willen proeven !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *