Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Suxy : een open plek in het woud van Chiny

22
jan
2016

Door 22 januari 2016 Categorieën Mijn Ardennen, Natuur, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Damien Haineaux is een « Chuchot », (zo worden de inwoners van Suxy genoemd). Suxy is een vredig dorpje, gelegen tussen Neufchâteau en Chiny. Damien is afgestuurd bioloog, 27 jaar en als ambassadeur van Belgisch Luxemburg wil hij ons graag kennis laten maken met zijn favoriete plekjes buiten de gebaande paden. Op het programma: het meer van la Vierre, het reservaat van de Beneden-Vierre, « la vague des Gohmets » en het typische dorpscentrum met zijn toekomstige hotel-brasserie « Le Stop ». Suxy is vrij onbekend, maar de moeite waard om eens te bezoeken…

Houdt u net als Damien ook van Belgisch Luxemburg? Word dan één van onze ambassadeurs en laat ons kennismaken met uw favoriete plekjes. Meer informatie per mail: k.hazard@ftlb.be

1) Het meer

Met een oppervlakte van 35 hectare werd het meer van la Vierre gecreëerd in 1970 voor de productie van elektriciteit.

© FTLB/K.Hazard

 « Ik ga er regelmatig heen. Soms om op snoek te vissen vanaf de oevers. Karpervissers vissen er vanuit hun bootjes op het meer. Ik maak er heel graag foto’s. Het decor is er schitterend om de dieren, landschappen of planten voor eeuwig vast te leggen. Ik waardeer de kalmte die er heerst. De plaats is niet erg bekend en wordt dus door toeristen niet veel bezocht. Je kunt er echt herbronnen. Tijdens mijn wandelingen kom ik enkel wat vissers en wandelaars tegen… »

© Damien Haineaux

2) Het reservaat van de Beneden-Vierre

Na het bezoek aan het meer neemt Damien ons mee naar het reservaat van de Beneden-Vierre, op ongeveer 3 km van het dorpscentrum, langs de « route de Neufchâteau ».

© FTLB/K.Hazard

 « In dit reservaat in een typisch Ardense vallei leven talrijke zeldzame soorten zoals de zwarte ooievaar of de Blauwe Vuurvlinder. Ik waardeer vooral het landschap dankzij de opening in de vallei. De aangeplante naaldbomen zijn er gekapt. Het is er licht en het reservaat wordt er onderhouden door Galloways, Schotse koeien met grote horens… ».

© Damien Haineaux

3) Le Vague des Gomhets

De toegang tot het reservaat « Le Vague des Gomhets » ligt op ongeveer 4 km van het dorpscentrum, bij de samenloop van meerdere beekjes. U kunt er een prachtige wandeling maken van 7 à 8 km. Andere wandelingen rondom Suxy staan omschreven op een informatiebord in het hart van het dorpje.

© FTLB/K.Hazard

© Damien Haineaux

 « Ik vind dat dit reservaat een beetje op een Veenderij lijkt. We vinden er bedreigde soorten zoals valkruid, waterdrieblad, gevlekte orchis… In het verleden zocht men er goud in het beekje. Mijn vader en grootvader hadden vroeger een teil om te zoeken. Toen ik klein was ging ik zwemmen in het beekje. De oorsprong van de naam van het beekje blijft onbekend. Ze zou afkomstig kunnen zijn van de naam van een oude Gaumse marktkoopman. Het woord « vague » betekende vroeger een voor de landbouw ongeschikte grond »

© Damien Haineaux

4) Het centrum van het dorp

In het centrum bevinden zich enkele ontmoetingsplaatsen. Het café « Le stop » opent opnieuw zijn deuren in de lente van 2016 en zal een driesterrenhotel worden met een brasserie.

© Damien Haineaux

« In café « Le Stop » voelt men het beste de dorpse sfeer. De inwoners komen er samen na evenementen zoals het grote vreugdevuur. Jagers ontmoeten er elkaar in het jachtseizoen en vissers eindigen er hun visdag. Het is echt gezellig. Net daarnaast is er het oude washuis dat tegenwoordig dienst doet als klein lokaal museumpje. We vinden hier nog documenten met de oude dorpsnaam: Chuchey, vandaar de bijnaam van de bewoners, Suchy, Suxi… De kerk Saint-Thibaut dateert van de 18e eeuw ».

© FTLB/K.Hazard

Ontdek Suxy en omgeving op de kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *