Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Trek je stapschoenen aan en trek de natuur in met je kids!

23
okt
2020

Door 23 oktober 2020 Categorieën Bewegen, Met het gezin, Natuur Geen commentaar

Een frisse neus ophalen ? 

Weg met de mobiele telefoons en sleur je kids mee naar buiten !

Mooi weer vandaag! De natuur is prachtig en schittert in het ochtendlicht..Nog niets voorzien op de dagplanning.  Ik durf een “Hé jongens, wie gaat er mee voor een wandeling?”
Het klassieke antwoord volgt snel : “Nééééje, wandelen is keisaai!”… 😕

Elke ouder kreeg al eens zo’n antwoord.. Maar de ervaring is zoveel rijker met de kids ! Hier volgen 5 tips van een mama én een fervente wandelaarster, om er ook voor hen een fijne gezinsuitstap van te maken !

©Province de Luxembourg

1) Betrek je kinderen bij het uitstippelen van de wandelroute

Een beekje zoeken, de overkant met droge voeten bereiken, het mooiste uitkijkpunt voor een selfie vinden, een tussenstop bij een wildpark… Zo vinden de kids een uitstap wél de moeite waard!

© WBT – Denis Closon

2) Samen een realistisch doel bepalen!

Korte kinderbeentjes zijn niet gemaakt voor lange afstanden.. Geduld! Hoe vaker je er met hen op uit trekt,  hoe vlotter de lange afstanden zullen lukken. Schat dus vooraf goed het aantal kilometers in, anders krijgen ze er na de eerste wandeling voor eens en altijd genoeg van! Een trekwagentje voor de allerkleinsten kan altijd nuttig zijn voor als het wat lastiger wordt.

© WBT – Denis Closon

3) Onderweg al spelend leren …

Leer ze een kaart lezen, laat ze om beurt de verantwoordelijke kaartlezer worden (ook al is dit een ommetje van een paar kilometers), neem een kompas mee en vraag hen welke richting uitgaan, of gebruik de GPS om de aanwijzingen te vinden op een bewegwijzerde route!

Wie bespeurt er als eerste de sporen van een hert, een everzwijn of een vos ? Wie maakt er een wandelstok die de hele route bruikbaar zal zijn ? Vind de schuilplaats van de kabouters in een oesterzwam, de eekhoorntjes in een boomholte of de vleermuizen in een grot! Vind enkele tips voor een schattenjacht of ga met de oudste ‘geocachen’.

Maar vooral, doorheen deze spelletjes, maak plezier ! Als stappen spelen wordt, wil iedereen volgende keer mee.. Wees vindingrijk!

© WBT – Olivier Legardien

4) Geniet van welverdiende pauzes….

Neem regelmatig een pauze op mooie plekjes. Hou halt aan een beekje om een dam te bouwen, blaas even uit onder de honderdjarige eik, warm je even op met een warme chocolade bij het dierenpark. Laat de kinderen zelf het ritme aangeven en wanneer ze een pauze willen inlassen. De beloning zal des te groter zijn.

© WBT – Charlotte Princen

5) Laat niets (praktisch) aan het toeval over..

 

GOUDEN TIPS : Voor een fijne wandeling zijn er enkele basisregels te respecteren.
Trek degelijke stapschoenen aan (en neem een paar reserve kousen mee), een kleine rugzak met een hapje en een drankje. Laat de kids veel drinken, nog voor ze dorst hebben!

En check het weerbericht zodat iedereen aangepaste kledij draagt.

Geen idee waar naartoe ? Vind hier een overzicht van onze mooiste wandelingen :
https://www.luxembourg-belge.be/nl/doen-zien/wandelen-fietsen/te-voet.php

Fijne wandeltocht in Belgisch Luxemburg !

© WBT – Charlotte Princen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *