Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Trots op onze Saucisson d’Ardenne !

10
nov
2017

Door 10 november 2017 Categorieën Eten en drinken 1 commentaar

« Dans le cochon tout est bon » ! Dat kan bij nader inzien ook gezegd worden van de “Saucisson d’Ardenne.  Deze befaamde Ardense salamiworst is sinds kort officieel erkend door de EU als product met Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Na jarenlang verwoede pogingen om de Ardense salami op Europees niveau te erkennen, heeft de Europese Commissie eindelijk haar goedkeuring gegeven om het streekproduct voortaan beschermd te maken tegen namaak.

600x400 09k27

 

Naast de Saucisson d’Ardenne werden ook twee vormvarianten van de salami ingeschreven in het register: Collier d’Ardenne en Pipe d’Ardenne.  Europa wil met het BGA label agrarische producten promoten en beschermen.

Aan het woord, Philippe Bouillon, bekende slager uit La Roche-en-Ardenne « Deze erkenning is het resultaat van 17 jaar investeren ! Eindelijk staat de salami ingeschreven in het Publicatieblad van de Europese Unie.  Het betreft zowel « le saucisson d’Ardenne », le « collier d’Ardenne » als  « la pipe d’Ardenne ».

Deze drie namen verwijzen in feite naar hetzelfde product: gerookte en gedroogde salami gemaakt van varkensvlees of een mengeling van varkens – en rundsvlees. Tot op vandaag zijn wij met een twintigtal slagers en vleesverwerkende bedrijven die voldoen aan de specificaties.”
http://www.promag.be/PDF/LISTESAR12-09-2017.pdf

600x400 Bouillon La Roche 039be

Opgelet! Niet alle salami’s …

« Alleen de ingrediënten die op de zogenaamde “positieve” lijst staan mogen gebruikt worden. Zo worden salami’s met bier, alcohol en kruiden die niet op de lijst staan niet erkend. Met de erkenning wordt onze Saucisson d’Ardenne toegevoegd aan een lijst van meer dan 1400 beschermde producten uit de Europese Unie …”
Andere producten uit de provincie Luxemburg zoals de Jambon d’Ardenne, de Pâté gaumais en de Plate de Florenville werden al eerder opgenomen op de lijst.  De Beurre d’Ardenne staat op de lijst met Beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

Een dossier dat lekker ruikt … naar salami

Als u de tijd hebt, kunt u het aanvraag tot erkenning-dossier van 68 pagina’s inkijken https://agriculture.wallonie.be/documents/20182/21888/saucisson-ardenne-IGP.pdf/1d9d7305-39ee-48ff-9359-9eb80af0c0f9

U leest er onder andere dat de Ardense salami al heel lange en zekere reputatie en notoriteit kende, lang voor het einde van de 19e eeuw, toen er voor het eerst geschreven werd over de Saucisson d’Ardenne.

600x400 saucisson morceau 09cib

 Zijn voornaamste kenmerk: zijn gerookt karakter

… het gerookte karakter is zijn voornaamste kenmerk en dat is nauw verbonden met de Ardennen. Omdat de denominatie niet beschermd is, wordt het productieproces momenteel uitgevoerd buiten het referentiegebied, meestal door multinationals. Het resultaat is dat sommige producenten de naam Ardennen onrechtmatig gebruiken voor hun producten, hetgeen tot verwarring leidt bij de consument wat betreft de oorsprong van het product.»

600x400 fabrication 0399h

Een nieuwe start

« De fabricanten, gevestigd in de Ardennen, een landelijk en economisch kwetsbaar gebied, willen dit erfgoed legitiem terugwinnen met als doel de denominatie opnieuw te herstellen met strikte naleving van de specificaties. In tweede instantie willen ze de lokale economie op duurzame wijze ontwikkelen: de landbouw (opwaardering van het Ardense varkensras,), de vleesverwerkende KMO’s en de zelfstandige handelaars (toerisme). »

Nog een laatste tip: verspil vanaf nu geen tijd meer met het lezen van de productbeschrijving, textuur, geur, smaak … kijk gewoon naar het label BGA. U hebt na het lezen van dit artikel vast het water in de mond … Haast u dus naar de winkel om een echte Saucisson, Collier of Pipe d’Ardenne te kopen! Smakelijk!

600x400 00hn6

een commentaar voor “Trots op onze Saucisson d’Ardenne !

deleydanny dit :

dat is een salami die je nergens anders beter van smaak kan vinden
ECht ambachtelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *