Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Vier rustgevende activiteiten in onze prachtige Ardense bossen

13
jul
2020

Door 13 juli 2020 Categorieën Bewegen, Natuur 1 commentaar

1. Bosbaden of sylvotherapie voor de kenners

Een gevoel van welbehagen tot in de ziel, nieuwe energie voor het lichaam … een boswandeling ontspant veel meer dan op het eerste zicht lijkt.  Met zijn ontelbare tinten bruin en groen is de natuur het nieuwe kuuroord geworden.

Een volledige onderdompeling in het bos prikkelt alle zintuigen …je snuift de geuren op van de planten en bomen die je omringen, je luistert naar het geruis van de wind in de bomen, je observeert een vogeltje dat zich schuilhoudt in het struikgewas en je geniet van de zachte warmte van de zon op je schouders. Gun jezelf ook wat tijd en nestel je tegen een boom, zo kom je pas echt volledig tot rust!

© Ecosophia

De weldaden van een bosbad zijn ondertussen bewezen.  Een boswandeling van twee tot vier kilometer zou stress een week lang doen afnemen. Je lichaam krijgt nieuwe energie en je immuunsysteem wordt versterkt. De combinatie van wandelen en het inademen van de door bomen vrijgekomen stoffen (fytociden) zouden hiervoor zorgen.

© Ingrid Jusseret

Wil je het bosbaden in praktijk brengen, niets is gemakkelijker!
Neem gewoon contact op met het VVV-kantoor van Tenneville, dit is DE pionier op gebied van bosbaden in de Ardennen, (+32(0)497/90.67.10) of Maison du Tourisme van Saint-Hubert (+32(0)61/61.30.10) of kijk hier.

2. Stand up paddle, zalig over het water glijden, met de stroom mee

Een originele en leuke manier om verborgen natuurschoon en de fauna en flora vanop het water te bewonderen.

Suppen doe je op een brede surfplank waarmee je rustig over het water glijdt zonder dat golven of wind nodig zijn! Net als bij kajakken, gebruik enkel 1 peddel om vooruit te gaan, terwijl je rechtop staat.
Dankzij de brede, stabiele plank, is suppen leuk voor iedereen, zowel voor beginners als ervaren waterratten,

© WBT – Caroline Rase

In Belgisch Luxemburg vind je verschillende watervlakken waarop je kunt suppen!

* Het stuwmeer van Nisramont, waar je vanop je supboard zalig geniet van de rust en de prachtige natuur.

* De Semois-vallei met vertrek in Poupehan of Bouillon

3. Het bos, ook een inspiratiebron om te dagdromen

Heb je even genoeg van de drukte van het dagelijkse leven, dan is het bos de ideale plek om innerlijke rust te vinden.   Gun jezelf wat tijd om te herbronnen of weg te dromen in de pagina’s van je favoriete boek, … in éen van de prachtige arboreta die onze Ardennen telt.

© MT Ourthe et Aisne – C.Mottet

Om en een paar om te noemen

1 / Het Arboretum Robert Lenoir in Rendeux wordt beschouwd als de site met de grootste diversiteit en zeldzaamheid aan soorten, variëteiten en cultivar van Wallonië.

2 / Arboretum van Forrières weinig gekend en nochtans zeker de moeite waard. Verspreid over 6 ha, vind je er verschillende ludieke stopplaatsen om deze beter te leren kennen.

3 / Het botanische en geografische arboretum van Gernelle in Bouillon is een bezoek waard omdat er talrijke exotische boomsoorten te vinden zijn.

4 / Het arboretum van Virton bevat meer dan 80 boomsoorten

4. Hou je beenspieren soepel door onze bossen te doorkruisen

Fietsen combineert sport met plezier … Je werkt aan je conditie terwijl je geniet van groene landschappen.

Afhankelijk van je sportief niveau, locatie, interesse … kan je zelf een fietstocht uitkiezen voor je gezin op onze website. Klik hier !

© WBT-Bruno-D_Alimonte

We pikken er twee uit maar het zijn allemaal prachtige tochten om uit te proberen!

* Vanuit het middeleeuws stadje Durbuy leidt de RAVeL je naar Barvaux, een toeristisch plaatsje dat in de zomer vooral bekend is om het maïslabyrinth.  Daarna leidt de route naar Bomal-sur-Ourthe, de eindbestemming van deze fietstocht, die met zijn imposant kasteel mag beschouwd worden als één van de mooiste van Wallonië.

* Van Bastogne naar Houffalize via de RAVel. Omdat de afstand vrij lang is, ben je volledig vrij om halverwege te vertrekken en de twee bestemmingen op verschillende dagen te ontdekken.  Iedereen vindt er zijn plezier !

 

Iedereen vindt er zijn plezier !

 

 

een commentaar voor “Vier rustgevende activiteiten in onze prachtige Ardense bossen

zwarte bak dit :

Geweldig artikel. Dank aan de beheerder die dit heeft gedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *