Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Wandelen in de Ardense bossen, goed voor lichaam en geest!

5
okt
2016

Door 5 oktober 2016 Categorieën Bewegen, Natuur Geen commentaar

Update januari 2020

Bewegen, sporten, wandelen… we weten allemaal dat het goed is om je lichaam gezond te houden. Maar wist je ook dat wandelen in de gezonde buitenlucht een goede remedie is tegen allerlei mentale aandoeningen? Er zijn zelfs dokters die wandelen voorschrijven aan hun patiënten…

Je versterkt je hartspier, je verbrandt vet, je zuivert je longen met frisse zuurstof, je houdt je gewrichten soepel,… zal ik nog even doorgaan? Wandelen in de buitenlucht is een ideale bezigheid om je lichaam in optimale staat te houden. En welke omgeving leent zich beter voor wandelen dan de uitgestrekte bossen en velden van Belgisch Luxemburg in het hart van de Ardennen?

©FTLB/ P. Willems

©FTLB/ P. Willems

Een groene long voor gezonde longen

In Belgisch Luxemburg is wandelen een heerlijke inspannende bezigheid door het heuvelachtige terrein. De rijke natuur in de groenste provincie van België, ook wel “de groene long” genoemd, zorgt voor een zuivere gezonde lucht. Buitenlucht laat je longen verse zuurstof opnemen zodat ze gezuiverd worden. En als je wandelt worden je longen beter getraind. Het Ardense woud en de weidse velden rondom de pittoreske Ardense dorpjes en stadjes tellen talrijke bewegwijzerde wandelroutes.

Ontdek hier de wandelroutes van Belgisch Luxemburg!

©FTLB/ P. Willems

©FTLB/ P. Willems

Vrijwel elke streek heeft zijn eigen wandelkaart! Vind ze hier!

Wandelen voor een jong brein en nieuwe ideeën!

Ooit weleens zelf gemerkt of iemand horen zeggen: “als ik ga wandelen of fietsen in de natuur dan komen de beste ideeën in me op”?

©FTLB/ P. Willems

©FTLB/ P. Willems

Wandelen stimuleert de hersenactiviteit omdat bewegen de bloedtoevoer naar de hersenen vergroot. En beweeg je in de natuur, “met je kop in de wind” zoals ook wel wordt gezegd, dan word je niet afgeleid door tv of internet en komen de meest creatieve plannen in je boven.

Een wandelweekendje Ardennen zou dus heel wat teweeg kunnen brengen!

Wandelen gaat mentale achteruitgang tegen. Tijdens het wandelen worden nieuwe hersencellen aangemaakt en wordt ook de communicatie tussen die cellen vergroot. Precies in het hersendeel waar veroudering toeslaat worden nieuwe connecties gestimuleerd. Ons brein zal op deze manier verjongen in plaats van ouder worden. Dus… een uitstapje naar Belgisch Luxemburg, geschikt voor jong én oud!

Wist je dat… er in Belgisch Luxemburg vele natuurgidsen actief zijn? Vind ze hier!

Een gratis middel tegen stress en depressie

Nature’s peace will flow into you as sunshine flows into trees. The winds will blow their own freshness into you, and the storms their energy, while cares will drop off like autumn leaves.” (John Muir – Our National Parks)

De extra dosis bloed naar de hersenen dat door het wandelen in de natuur wordt veroorzaakt zorgt voor nog meer weldaad: het vermindert piekeren en stress, het verbetert de concentratie en helpt zelfs tegen depressie! Wandelen helpt om je gedachten te verzetten, je hoofd leeg te maken en om met een andere blik naar dingen te kijken. Er zijn tegenwoordig zelfs moderne huisartsen die wandelen in de natuur voorschrijven in plaats van antidepressiva!

©FTLB/ P. Willems

©FTLB/ P. Willems

Nog een rede om eropuit te trekken in de prachtige Ardense bossen van de provincie Luxemburg. Inspiratie nodig voor een uitstapje? Bekijk onze toppers!

 

Tekstbron: www.goedgevoel.be / www.sain-et-naturel.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *