Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Wielrennen: waar gaat u deze zomer fietsen?

20
mei
2016

Door 20 mei 2016 Categorieën Bewegen Geen commentaar

Het volgende nummer van ons tijdschrift « Blik op de Ardennen » dat in juni van de persen rolt, wijdt haar speciale blikvanger aan het wielertoerisme in Belgisch Luxemburg. Aan bod komen: fietsroutes, het Ardenne E-bike netwerk, de Ravels, Famenne à vélo, het fietsmuseum in Weyler… Om u alvast warm te maken voor het blad krijgt u hier vast een voorproefje.

Het fietsmuseum in Weyler (Arlon) / © FTLB – PWillems

Een natuurlijke, gevarieerde en beschermde omgeving

Misschien heeft u het al ergens opgevangen? Het jaar 2016 werd gekozen om in heel Wallonië het fietstoerisme in de kijker te zetten. Als fietsbestemming is onze provincie Luxemburg bij mountainbikers en wielrenners wel bekend. Maar voor de gewone fietser en E-biker gaat er een nieuwe wereld open. De relatief vlakke Ravel-paden maken het ook voor gezinnen mogelijk om te genieten van de prachtige groene, gevarieerde en beschermde omgeving. En met de E-bike komt u nu gemakkelijk te heuvel op. Ontdek hier uw mogelijkheden !

In het groen de berg op/© FTLB – PWillems

4 routes « à la carte »

Onze toeristische Federatie heeft een nieuwe toeristische kaart uitgegeven van de provincie met daarop 4 fietsroutes. De eerste loopt door het Natuurpark van de Haute-Sûre en Forêt d’Anlier (120 km). De 3 andere zijn « la Route des Forêts » (191 km), « la Petite Crique » (98 km) en « Orval » (78 km)! Routes om « zonder mate » te consumeren, in tegenstelling tot het heerlijke verfrissende streekbier waar u na afloop van de tocht op een terras van kunt genieten. Voor alle informatie en details van deze routes en andere routes in onze provincie, kijk op http://www.luxembourg-belge.be/nl/doen-zien/wandelen-fietsen/op-2-wielen/5-wielrenroutes.php

Een nieuwe kaart met 4 fietsroutes

Famenne à vélo en knooppunten

Vlaanderen telt inmiddels al een fietsnetwerk van 43.000 km dat door knooppunten is bewegwijzerd. Wallonië bereikt vandaag de dag de 3000 km. In Belgisch Luxemburg was het de Streek van de Famenne die in 2012 het netwerk « Famenne à Vélo » (www.famenne-a-velo.be) heeft gecreëerd, een netwerk van 350 km aan fietsroutes door de gemeenten Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Rochefort en Somme-Leuze. Dit netwerk is opgebouwd uit knooppunten en gelinkt aan het « Fiets Welkom » concept (http://www.luxembourg-belge.be/nl/doen-zien/wandelen-fietsen/op-2-wielen/fiets-welkom-label.php). Fietsers krijgen in een logement of restaurant met dit betreffende label extra service aangeboden, zoals reparatiemateriaal, een speciale afgesloten garage voor hun tweewieler, speciale sportmaaltijden, enz.

« Famenne à vélo » biedt ook rondtochten naar thema: de “Dorsale Famennoise” ; de Houyet in Bomal; “Les Crêtes” (een sportieve route); “Les Mégalithes” (een historische route); “La Vallée de la Lesse” (route met gezinsattracties).

Een duidelijke bewegwijzering/ © FTLB – PWillems

Enkele afspraken

Wilt u uw volgende fietsuitjes alvast in uw agenda zetten, dan hebben we hier enkele data. Voor alle details kijkt u op de website van de Frans-Belgische Wielerfederatie www.ffbcluxembourg.be. De leden van deze Federatie organiseren in 2016 niet minder van 63 evenementen waarvan 35 wielertoertochten, 18 MTB-toertochten, en 10 Mix-toertochten.

Hieronder de agenda van de wielertoertochten voor de komende weken en maanden!

© FTLB – PWillems

De agenda van de wielertoertochten

Mei:

 • 28-29/5 Bastogne : Le 64ème Brevet Ardennais du Randonneur

Juni:

 • 4-5/6 Weyler : La 32ème Gorge du Loup
 • 11/6 Bertrix         : Les Boucles de la Semois

Juli:

 • 3/7 Jamoigne : La Randonnée du Faing
 • 10/7 Fauvillers : Les Crêtes de la Sûre
 • 11/7 Barvaux : La Randonnée Saint-Donat
 • 17/7 Ste-Marie-sur-Semois : Le Tour de Gaume
 • 23/7 Vaux-sur-Sûre : Roulons pour “Le Point d’Eau”
 • 31/7 Jamoigne : La 29ème Randonnée de la Fraternelle

Augustus:

 • 7/8 Jamoigne : La 19ème Vallonnée
 • 13/8 Bouillon : La Croisade
 • 4/8 Barvaux : La Lienne
 • 6/8 Barque de Fraiture : Sean Kelly Classic
 • 20/8 Marche-en-Famenne : Le Circuit des Cimes Ardennaises
 • 27/8 La Roche-en-Ardenne : La Vélomédiane – Claudy Criquiélion
 • 27-28/8Neufchâteau : La Ronde Ardennaise

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *