Blog « Blik op de Ardennen »

Welkom op het blog Blik op de Ardennen !
U vindt hier allerlei informatie over Belgisch Luxemburg: natuur, gastronomie, trektochten, ideeën voor uitstapjes, speciale ontdekkingen… Belgisch Luxemburg komt op een verbazingwekkende manier tot leven dankzij de artikelen van onze redacteurs, ambassadeurs en andere liefhebbers.

Winter in de Ardennen? 10 goede tips om volop van sneeuwpret te genieten!

20
dec
2021

Door 20 december 2021 Categorieën Bewegen, Met het gezin, Natuur, Ontdekken en bezoeken Geen commentaar

Ik hou van de winter! Besneeuwde velden die in de ochtendzon glinsteren, zwart-wit plaatjes van dorpjes, kerken, glooiende landschappen…Kristallen op de spinnewebben die de nachtelijke vorst verraden.. Zo intens natuurlijk!  Onze Ardennen liggen gemiddeld op 500 meter hoogte. Dit betekent dat er toch heel regelmatig en minstens één keer per jaar een goed pak sneeuw valt. Je hoeft niet naar verre oorden te trekken om van sneeuwpret te genieten.. Ook dichtbij valt er heel wat te beleven. Volg de gids én de tips voor een geslaagde wintervakantie!

Ontdek ook

Het volledige wintersportaanbod vind je op onze Website ! KLIK HIER!

 

1. Skiën op de Baraque Fraiture

@ FTLB/PWillems

Op 630 meter hoogte ligt de hoogst gelegen skipiste van België, mn. de  skipiste van la Baraque Fraiture. Het kleine skigebied biedt drie alpine skipistes en 60 km aan langlaufloipes. U kunt er materiaal huren: ski’s, snowboards, slees,… Ook zijn er skileraren om u de kneepjes van de sport te leren. De piste is ideaal voor beginners.

Let op, bent u van plan die ene keer in het jaar in een weekend dat er sneeuw ligt naar de Ardennen af te reizen? Bereidt u dan goed voor en vertrek vroeg, want het belooft erg druk te worden en de parkeergelegenheid voor de pistes is beperkt!

Informatie

Baraque de Fraiture 6 – B-6690 Vielsalm – Tel. :+32 (0)80 41 88 78 –

info@ski-baraquedefraiture.bewww.ski-baraquedefraiture.be

 

2. Langlaufen in Samrée, Champlon en elders

2

De provincies Luik, Namen en Luxemburg tellen samen zo’n zestig langlaufgebieden ten zuiden vande Maas. In Belgisch Luxemburg zijn dit: Anlier, Bertrix, Champlon, Chiny, Gouvy, Martelange, Odeigne, Saint-Hubert, Samrée. 

Zoveel verschillende  regio’s die de eerste sneeuwvlokken graag verwelkomen en je fijne sneeuwmomenten kunnen garanderen. Langlaufen is een heerlijke actieve bezigheid in de winter. Je staat dicht bij de natuur en je geniet volop van het prachtige winterlandschap!

Informatie

www.luxembourg-tourisme.be/nl

 

3. Sleeën met de kinderen

3

Wie herinnert zich niet het sleeën uit zijn kinderjaren? Papa op zijn buik op de slee en jij  erbovenop? En hard dat het ging! Sleeën is heerlijk, voor iedereen toegankelijk en creeërt zoveel mooie herinneringen voor later!  Elk skigebied heeft vlakbij de pistes een mooie helling om te sleeën. En is het nog niet spannend genoeg? Bouw dan een schansje!  Hilarische momenten verzekerd!

4. Wandelen over bewegwijzerde paden

4

Waar je ook komt in de Ardennen in Belgisch Luxemburg, wandelen kan gelukkig overal!  Er is geen betere manier om van het winterlandschap te genieten dan tijdens een fikse wandeling. Kleed je warm aan, neem voldoende eten, drinken en uw telefoon mee en ga op pad over de witte kristallen. Vergeet zeker je kaart niet! Opgelet : tijdens het jachtseizoen is het aangewezen voor vertrek de kalender te raadplegen van de uitgekozen wandelroute. Alle info vind je HIER.

5. Profiteer van de georganiseerde Adeps wandeltochten

5

De Adeps wandeltochten hebben talrijke voordelen. Voreerst zijn ze gratis! Je kan altijd uit verschillende afstanden kiezen, meestal 5, 10, 15 en 20 km. Ze worden vrijwel altijd georganiseerd door verengingen of clubs die bij aankomst een drankje en een hapje aanbieden om de kas te spijzen. Ze gaan over paden die vaak enkel voor deze  gelegenheid geopend wordt… Een heel nieuw terrein om te verkennen dus! En zeker ook : de sfeer is er altijd goed, gemoedelijk en  erg gezellig.

Informatie

Agenda van de Adeps sportwandelingen

 

6. De mooiste foto’s maken : zwart-wit en tinten grijs en roze.

@ FTLB/PWillems

De sneeuw fotograferen is niet zo simpel als het lijkt. Op de meeste apparaten bevindt zich niet voor niets een knopje “winter”. Sneeuw is een geniale bron van creativiteit. Met digitale apparaten kan je heel creatief zijn en uitstekende kiekjes maken!   

7

@ FTLB/PWillems

7. Over de winterse paden van de Transardennaise of de Transgaumaise stappen

FTLB/PWillems

La Transardennaise, is 160km aan bewegwijzerde paden tussen  La Roche-en-Ardenne en Bouillon. De  Transgaumaise telt er een 140km, rond de hoofdstad van de Gaumestreek,  Virton.  Niets weerhoudt de meest doorwinterde sportievelingen deze paden te betreden tijdens het koude seizoen.  Europ’Aventure stelt zijn diensten voor om je bagage te vervoeren en de overnachtingsplaatsen en eetgelegnheden op  het parcours te reserveren. Dat is een dubbele buitenkans, geweldig en magisch, om onze mooie Ardense landschappen onder een winterjasje te bewonderen.

Infos: +32(0)479/24.51.80

8. Sneeuwschoenwandelen met rackets

Heb je wel eens op racketschoenen gewandeld? Dat zijn speciaal aangepaste schoene om door de diepe sneeuw vooruit te komen zonder weg te zakken.  Hier zijn verschillende pistes voor voorzien.

8

@ FTLB/PWillems

9. Ga eens trailrunnen in de winter, of nog beter, ’s nachts!

De trail, dat is hardlopen over onverhard terrein, een alomgekende sportieve discipline in Belgisch Luxemburg.  Trailrunnen kun je ook in de sneeuw,.. Dat is nog een tikkeltje zwaarder. Trails zijn voor iedereen toegankelijk, je moet alleen goed schoeisel hebben.. En een lamp voor de nachttrails natuurlijk!

Absolute topper van de Trails is   Trail de la Roche in Minguet (13 en 25 km) à Porcheresse.

9

10. Tijd nemen om samen te genieten!

Weet je wat de Ardennenliefhebbers  opzoeken als ze in onze mooie streek verblijven? De veelvuldigheid, of nog  de activiteiten zoals wandelen, trektochten, en andere sporten en beweging… Maar na de inspanning is het tijd voor  ontspanning, met een heerlijk streekbiertje in een café, een warme chocolademelk in een bistrot, of een lekkere maaltijd in één van onze restaurants.

Allemaal fijne momenten om te delen!

10

Kijk voor het volledige aanbod aan eet- en drinkgelegenheden op onze website! 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *