Winterse recepten van Belgisch Luxemburg
14
feb
2017
Door Emilie Batter 14 februari 2017 Categorieën Eten en drinken Geen commentaar
Update : 07/11/2019
Deze winterse smaken prikkelen uw smaakpapillen
In de winter is er niets beter dan een stevige warme maaltijd na een lange wandeling, een langlauftocht of een dagje skiën. In Belgisch Luxemburg ontbreekt het niet aan traditionele recepten. Verwarm lichaam en geest en ontdek in de onderstaande tekst de lekkerste recepten!
© FTLB/P.Willems
Le Matoufè
De Matoufé is een Waalse specialiteit. Het is een variant van “spek met eieren”. Het woord Matoufé komt van « mate la faim »: hongerstiller. Dit gerecht werd gegeten door onze voorvaderen voor een lange werkdag op het land.
De basisingrediënten van de Matoufé zijn eenvoudig: eieren en spek. In Marche-en-Famenne is er een broederschap van de Matoufé. Jaarlijks maken zij op 15 augustus, tijdens het evenement Markt 1900 (klik hier voor informatie) met niet minder dan 1200 eieren en 45 kilo spek een reuze Matoufé om het publiek te verwennen.
©FTLB/ P. Willems
De Matoufé smaakt nog lekkerder als hij in groot gezelschap gegeten wordt. Wilt u dit recept eens thuis proberen? Aan het fornuis dan!
© Karine Bourguignon
Crêpes
Chandeleur is een traditioneel Christelijk feest, een eerbetoon aan de vruchtbaarheid. Het feest wordt gevierd op 2 februari met … pannenkoeken! Iedereen maakt pannenkoeken of “crêpes” op zijn eigen manier, en eet ze het liefst met suiker, stroop, zoet of hartig. Hieronder vindt u ons recept.
©Pixabay
Ingrediënten:
– bloem (let op, geen zelfrijzend bakmeel)
– fijne suiker
– melk van de boerderij
– 1 of 2 zakjes vanillesuiker
– eieren (reken ongeveer 1 ei voor 5 crêpes)
– 1 scheutje Grand Marnier
– een beetje vetstof (olijfolie of maïsolie)
– boter voor het bakken

© FTLB/ E. Batter
L’Orvaliflette
Een bekend Ardens gerecht is de tartiflette, een stevige winterse ovenschotel met aardappels. Maar wist u dat er ook een recept bestaat op basis van de beroemde Orvalkaas? In l’Ange Gardien in Villers-devant-Orval kunt u dit proeven. Een aanrader na een bezoek aan de prachtige en inspirerende Abdij van Orval.
© V&K
Hugues Hubert gaf ons zijn recept. Het water loopt u vast al in de mond!
Ingrediënten voor 4 personen:
– 1,200 kg aardappels met schil
– 120 gr gerookt spek
– 3 grote uien
– 200 gr Orvalkaas
– 10 cl witte wijn
– 15 cl slagroom (ongeklopt)
– 25 gr boter
– Zout, peper en nootmuskaat
© V&K
© V&K
En er is nog meer
http://www.luxembourg-belge.be/nl/eten/ardense-recepten.php